ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Η γιορτή των Αγίων Πάντων στην ιστορική εκκλησία σπηλιά του Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:41:00 μ.μ. | | | | |
Η γιορτή των Αγίων Πάντων στην ιστορική εκκλησία σπηλιά του Ναυπλίου
Με θρησκευτική λαμπρότητα τελέσθηκε ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Πάντων στο ιστορικό εκκλησάκι που βρίσκεται στην συνοικία της Πρόνοιας στο Ναύπλιο.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος και πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής παρουσία Ιερέων από τη Μητρόπολη Αργολίδας.
Ο ναός των Αγίων Πάντων είναι χτισμένος σε μικρό λοφίσκο με πανοραμική θέα όλης της πόλης και έχει διαμορφωθεί μέσα σε φυσική σπηλιά ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας, τη μεγαλύτερη συνοικία του Ναυπλίου. Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856.
Στο δάπεδό του μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων, που θυμίζουν και την λειτουργία του ως νεκροταφείο. Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών, μιας και η ακριβής χρονολογία που κτίσθηκε ο ναός είναι άγνωστη.
Σε μία απογραφή που είχε γίνει εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα, πως γύρω από τον ναό υπάρχουν σπίτια ”αθηέηκα και ρούσικα”, Ρώσικα λέγεται έως και σήμερα η γειτονιά γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων.
Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία, βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι, γνωστό ως ”ο λέων των Βαυαρών”, φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ, μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο την εποχή του Όθωνα από τύφο (1833-1834).
Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία, υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους. Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας. Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ