ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

Ομάδα παραγωγών Αργολίδας: Αύξηση στις εξαγωγές, με ελεεινές τιμές και δραματική μείωση εσόδων στους αγρότες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:41:00 μ.μ. | |
Ομάδα παραγωγών Αργολίδας: Αύξηση στις εξαγωγές, με ελεεινές τιμές και δραματική μείωση εσόδων στους αγρότες
Είμαστε μια ομάδα παραγωγών στην Αργολίδα οι οποίοι όπως και το 99% άλλωστε των υπολοίπων αγροτών του νομού μας, η κύρια καλλιέργειά μας είναι κατά πρώτον τα εσπεριδοειδή και κατά δεύτερον οι ελιές.


Παρακολουθούμε εδώ και καιρό σε πολλές ερωτήσεις που έγιναν προς τον κύριο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από τους βουλευτές του νομού μας - και τους ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό - να διατυπώνουν την αγωνία όλων μας για την κατρακύλα που έχουν πάρει τόσο τα εσπεριδοειδή όσο και το λάδι.

Παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τόσο τον υπουργό όσο και την υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης να δίνουν απαντήσεις οι οποίες είναι τουλάχιστον άκυρες και ενώ σίγουρα δεν έχουν γίνει με κάποια σκοπιμότητα, δεν δίνουν καμία ουσιαστική λύση στα τεράστια προβλήματα των παραγωγών ειδικότερα στα εσπεριδοειδή.

Για παράδειγμα η υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανέφερε ότι παρατηρήθηκε αύξηση των εξαγωγών στα εσπεριδοειδή, χωρίς όμως να αναφέρει ότι αυτή η αύξηση στις εξαγωγές με τις ελεεινές τιμές των φρούτων, συνοδεύτηκε από δραματική μείωση εσόδων στους αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
 
Θα δούμε τι θα πουν όταν σε μια πενταετία θα έχουν ξεραθεί τα πιο πολλά δέντρα με συνέπεια να μην έχουμε καθόλου εξαγωγή τότε.

Γιατί δε λένε οι αρμόδιοι του νομού μας ότι ο μόνος λόγος που γίνεται ακόμα μια υποτυπώδης καλλιέργεια είναι επειδή σε όλες τις οικογένειες πια υπάρχουν μέλη τους που ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα και με το υστέρημά τους, με τεράστιο αγώνα συντηρούν τα χωράφια που βρήκαν από τους παππούδες και τους γονείς τους και λόγω της μεγάλης αγάπης που τρέφουν γι' αυτά;

Ακούσαμε επίσης έκπληκτοι τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης να λέει ότι τα πορτοκάλια τα οποία έμειναν αδιάθετα έχει μεριμνήσει το κράτος και έτσι 150.000 τόνοι !!! διατέθηκαν στα χυμοποιεία .

Τον έχει ενημερώσει κάποιος ότι η τιμή χυμού είναι 0,05€ , ενώ το κόστος καλλιέργειας είναι το λιγότερο από 0,17 € έως 0,25 € ;
 
Στην ουσία παραδέχεται ότι όχι μόνο δε βγαίνει κέρδος, άλλα πρέπει να πληρώσει ο παραγωγός δύο (2) χρονιές για να καλλιεργήσει τα χωράφια του.

Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει πραγματικά, είτε από τους βουλευτές και φορείς του νομού μας, είτε από τους αρμόδιους της κυβέρνησης, πρέπει να βγουν τα τευτέρια, να κάτσουμε όλοι και να βάλουμε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και όχι τις απρόσωπες στατιστικές που το μόνο που κάνουν είναι να διαιωνίζουν τα προβλήματα και να προκαλούν εκνευρισμό στους αγρότες, καθώς βλέπουν ότι αυτά που δημοσιεύονται είναι τελείως άσχετα.

Να βρούμε λύσεις πώς θα μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας, καθότι τα λιπάσματα, το κόστος ποτίσματος (ειδικά όσοι αγρότες ποτίζουν με ανάβαλο), ΔΕΗ, εφορία κ.α., είναι τόσο υψηλό που κάποια στιγμή τα ελληνικά προ'ι'όντα δεν θα μπορούν να σταθούν στον ανταγωνισμό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ