ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Τάσος Λάμπρου: Δυο χρόνια χαμένα για τον Δήμο Ερμιονίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:50:00 π.μ. | |
Τάσος Λάμπρου: Δυο χρόνια χαμένα για τον Δήμο Ερμιονίδας
Αγαπητοί συνδημότες με το κλείσιμο δύο χρόνων από την ανάληψη της δημοτικής αρχής από την παράταξη (Δυνατή Ερμιονίδα) του Δημάρχου κ. Γιάννη Γεωργόπουλου επιθυμώ να κοινοποιήσω δημόσια κάποιες σκέψεις μου σχετικά με την πορεία των δημοτικών μας πραγμάτων . 

Είναι γεγονός ότι ο κ. Γ. Γεωργόπουλος ξεκίνησε την δημαρχιακή του θητεία με τους καλύτερους οιωνούς και προϋποθέσεις και ασφαλώς η νίκη του οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί φίλοι και οπαδοί της παράταξής μας ψήφισαν υπέρ αυτού τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Ανέλαβε τη δημοτική αρχή την 01/09/2019 μετά την άρση των μνημονιακών περιορισμών και την περιστολή των δαπανών για τους ΟΤΑ όπου είχε ταλαιπωρήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα 10 χρόνια, συνέπεσε δε η έναρξη της θητείας του με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ενίσχυσε θεσμικά της αρμοδιότητες του Δημάρχου και συγχρόνως εφάρμοσε και εφαρμόζει ένα γενναιόδωρο οικονομικό πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την χορήγηση στους Δήμους μέσω προγραμμάτων γενναίων χρηματοδοτήσεων και νέων θεσμικών εργαλείων (πρόγραμμα «Τρίτση» κ.α.). Επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα «Κλεισθένης» υπήρξε η ευχέρεια συνεργασιών και σύγκλισης μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων με γνώμονα βέβαια το συμφέρον του τόπου και των δημοτών .Εμείς συνειδητά και για το καλό του τόπου μας συνεισφέραμε τα μέγιστα σε όσα από τον Δήμαρχο κ. Γ. Γεωργόπουλο ζητήθηκαν με την συμμετοχή δύο στελεχών της παράταξής μας στην προεδρία του λιμενικού ταμείου και στην προεδρία της επιτροπής τουρισμού.

Δυστυχώς πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς ο Δήμαρχος κ. Γ. Γεωργόπουλος να επωφεληθεί αυτών των μεγάλων ευκαιριών οικονομικών και θεσμικών που του δόθηκαν. Πρόκειται κυριολεκτικά για δύο χαμένα χρόνια για το Δήμο και τους δημότες Ερμιονίδας. Κανένα σοβαρό έργο δεν προωθήθηκε ούτε εκτελέστηκε παρότι όπως και ο ίδιος ομολόγησε βρήκε «ξεχασμένες» μελέτες στο δήμο από τους προκατόχους του, μελέτες ολοκληρωμένες που περίμεναν μετά τη λήξη των μνημονίων ευκαιρίες και προγράμματα χρηματοδότησης. Επίσης σε καμία ανάθεση μελέτης δεν προχώρησε πλην κάποιον τεχνικών εκθέσεων στα πλαίσια του «προγράμματος Τρίτση» που ακόμη δεν έχει εγκριθεί και αυτών που εκτελούνται από τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας ,αυτό βέβαια είναι φυσικό, γιατί τέτοιου είδους μελέτες προϋποθέτουν όραμα και σχέδιο για το τόπο και ο κ. Γ. Γεωργόπουλος έδειξε ότι ούτε το ένα διαθέτει ούτε το άλλο. Αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση, αλλά στο διάστημα αυτών των δυο χρόνων κανένα οραματικό σχέδιο δεν μας πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά ούτε και διατύπωσε σε καμία άλλη κυβερνητική Ευρωπαϊκή Αρχή .

Στον τομέα της ύδρευσης ουδεμία προσπάθεια έγινε για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού με μεταφορά νερού ή αφαλάτωση αξιοποιώντας μελέτες «ξεχασμένες» και υποδομές που υπάρχουν επίσης από τους προκατόχους του. Καμία νέα γεώτρηση δεν ανορύχθηκε ή αξιοποιήθηκε. Για την δε αποκατάσταση του δικτύου και καμία βλάβη στο δίκτυο δεν αποκαταστάθηκε πριν από την πάροδο αρκετού χρόνου και βέβαια κατόπιν πολλών οχλήσεων.

Καμία πίεση δεν υπήρξε για την ολοκλήρωση των εργασιών του αποχετευτικού δικτύου που εκτελεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από τις περιπέτειες του έργου και που ακόμα με καθυστερήσεις και μετ’ εμποδίων συνεχίζεται. Στην αφάνταστη ταλαιπωρία των δημοτών ιδιαίτερα Κρανιδίου και Πορτοχελίου κατά την εκτέλεση του έργου χωρίς προγραμματισμό, οι υπεύθυνοι της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. απαντούσαν στερεότυπα: « να απευθυνθείτε στην Περιφέρεια, το έργο δεν είναι δικό μας», απεμπολώντας με αυτό τον τρόπο τις ευθύνες του Δήμου μέσω της υπηρεσίας αυτής που είχε και έχει λόγω κυριότητας και ιδίας χρήσης το έργο αυτό . Καμία εποπτεία και επίβλεψη από τον κύριο και χρήστη του έργου με τρόπο απαράδεκτο και προκλητικό .

Καμία σοβαρή επισκευή και συντήρηση των εργοστασίων βιολογικού καθαρισμού Κρανιδίου και Ερμιόνης που βρίσκονται ακόμη σε κακή κατάσταση και ο ίδιος ο Δήμαρχος προεκλογικά είχε διαπιστώσει και παρουσίαζε στις προεκλογικές του ομιλίες , τα λύματα εκχέονται στους αποδέκτες σχεδόν ανεπεξέργαστα και η δυσοσμία φτάνει μέχρι την πόλη του Κρανιδίου και την Κοιλάδα .

Στον τομέα της καθαριότητας παρά το γεγονός ότι η σημερινή δημοτική αρχή πέραν των πρώτων ολίγων ημερών της δεν είχε κανένα πρόβλημα στην διάθεση των απορριμμάτων μετά την καθοριστική απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π.Νίκα να δώσει έγκριση και άδεια για την φόρτωση και τη μεταφορά τους σε τελικό αποδέκτη εκτός του Δήμου μας παρά το γεγονός ότι βρήκε εργαλεία και προσωπικό από τον προκάτοχό του και βρήκε έτοιμο ιδανικό σταθμό οχημάτων εργαλείων και κάθε σχετικής διαχείρισης στις αποθήκες και στον περιβάλλοντα χώρο που είχε ενοικιαστεί από την ΑΤΕ τότε το 2011 και παρά το γεγονός ότι οι προκάτοχοί του (Καμιζής ,Σφυρής) του είχαν ετοιμάσει δημοτικό χώρο για το σταθμό μεταφόρτωσης ,ο μεν πρώτος με την ενοικίαση του χώρου ο δε δεύτερος με την εκπόνηση των σχετικών μελετών, δεν κατάφερε ο κ. Δήμαρχος και οι Υπηρεσίες του πέραν της τακτικής αποκομιδής των απορριμμάτων να δώσει μια άλλη εικόνα σε όλη την έκταση και στους οικισμούς του Δήμου. Στο Κρανίδι και στις γειτονιές του η κατάσταση από πλευράς καθαριότητος είναι απελπιστική μακριά από τις πλατείες . Στις υπόλοιπες Κοινότητες και σε κάποια σημεία του Κρανιδίου ευτυχώς και δραστηριοποιούνται οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων και οι εθελοντές τους . Τα ρείθρα των επαρχιακών και δημοτικών δρόμων είναι γεμάτα ξερόκλαδα και πολλά σκουπίδια ,η εικόνα γενικώς είναι απαράδεκτη για μία τουριστική περιοχή .

Στον τομέα της συντήρησης των δημοτικών κτιρίων τίποτα δεν έχει γίνει πλην των αναγκαστικών συντηρήσεων στα σχολικά κτίρια .

Στο τομέα της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας που στο Δήμο μας είναι πολλών χιλιομέτρων πλην ελαχίστων παρεμβάσεων η κατάσταση είναι τραγική και τα παράπονα των δημοτών παραπέμπονται όλα στο πρόγραμμα «Τρίτσης» όταν… εγκριθεί και υλοποιηθεί.

Στο τομέα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας ιδιαίτερα αυτών που προήλθαν από δωρεές δημοτών και εξασφαλίστηκαν από τους προκατόχους Δημάρχους, δεν έχει γίνει τίποτα και τελευταία ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε με πομπώδη τρόπο την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την ανέγερση του κλειστού γυμναστήριου σε κτήμα που είχε δωρηθεί το 2002, χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη την οποία τότε μετά πολλών κόπων και βασάνων εξασφαλίσαμε από τις αρμόδιες αρχές . Η δωρεά του Κώστα Έλληνα που έγινε το 2013 (παλαιά οικία, οικόπεδο 8 στρ. και 200.000 ευρώ) και παρά τις υπάρχουσες μελέτες παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη.

Τα μόνα σοβαρά έργα και ενέργειες που έχουν γίνει στη Κοιλάδα , Πορτοχέλι και Ερμιόνη έχουν γίνει ευτυχώς από το δημοτικό λιμενικό ταμείο υπό την προεδρία του μέλους της παράταξής μας κ. Μανώλη Φλωρή και οι μόνες θετικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για την διαφήμιση του τόπου μας ως τουριστικού προορισμού έχουν γίνει από την επιτροπή τουρισμού επικεφαλής της οποίας είναι η κα. Αγγελική Λούμη επίσης μέλος της παράταξής μας.

Στα δύο χρόνια αυτά πλην των εξαιρέσεων που στο τέλος αναφέρω η παρούσα δημοτική αρχή περιορίστηκε στην δια των ηλεκτρονικών μέσων προβολής και φωτογραφικής διαφήμισης των προσώπων τους τα οποία αυτοθαυμάζονται και αλληλοσυγχαίρονται για τα ανύπαρκτα έργα τους .

Τέλος θέλω να δηλώσω προς κάθε κατεύθυνση και επειδή ο χρόνος που περνάει είναι πολύτιμος, η περίοδος πολιτικής χάριτος έληξε και όπως λέει ο λαός μας η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα άλλο από αυτή την δημοτική αρχή. Για αυτό το λόγο θα εκτελούμε από εδώ και μπρος τα αντιπολιτευτικά μας καθήκοντα χωρίς εκπτώσεις, όπως ο λαός μας έταξε και ασφαλώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε πολιτικές ευθύνες συμμετοχής μας, τουλάχιστον σε επίπεδο μελών της παράταξής μας που όπως προβλέπεται, διορίζονται σε θέσεις ευθύνης από τον Δήμαρχο.

Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ