SUPER MARKET ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
OUTLET-ONE.GR
DHL
ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ

Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021

Νέα έκθεση του ΠΛΙ: Το στυλ «Αμπίρ» και η εποχή του Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Νέα έκθεση του ΠΛΙ: Το στυλ «Αμπίρ» και η εποχή του Καποδίστρια στο Ναύπλιο
Διαγωνίως απέναντι του ωραίου κτιρίου του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος (ΠΛΙ), στο Ναύπλιο, βρίσκεται το κτίριο «Σοφρώνη 13», ένα εξίσου όμορφο παλιό σπίτι της πόλης, που ανήκει στο δίκτυο του Ιδρύματος. Εκεί, θα μπορεί κανείς να δει την πρωτότυπη έκθεση που έχει στηθεί για το καλοκαίρι, αφιερωμένη στο στυλ «Αμπίρ» (Empire).

Το στυλ «Αμπίρ» φέρνει στον νου τον Ναπολέοντα και την Ιωσηφίνα και τις ανάλαφρες ελληνοπρεπείς γραμμές του στα γυναικεία φορέματα, που καταργούσαν τη μέση, τόνιζαν το στήθος και έπεφταν σαν χιτώνες, ενώ τα μαλλιά ήταν χτενισμένα στο αρχαιοελληνικό στυλ. Στην έκθεση του Ναυπλίου, την οποία έχει επιμεληθεί ο συνεργάτης του ΠΛΙ μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ενδύματα, αυθεντικά της εποχής, εκτός από το ανδρικό, που είναι μεικτό, πρωτότυπο και αντίγραφο. Η ανδρική ενδυμασία είναι κατασκευή του Αριστείδη Τζονευράκη. Ανήκουν όλα στη συλλογή μόδας του ΠΛΙ, τη μεγαλύτερη της Ελλάδος. Η έκθεση συνδέεται με την ελληνική ιστορία με τον θεματικό της υπότιτλο που δηλώνει «η εποχή του Καποδίστρια στην τέχνη, το θέατρο και τη μόδα».

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, δημιούργημα της Ιωάννας Παπαντωνίου, είναι ένας από τους σημαντικούς πολιτιστικούς πυλώνες της χώρας και θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε κάθε εξόρμηση στο Ναύπλιο (σημειωτέον ότι το πωλητήριο είναι γεμάτο με υπέροχα αντικείμενα και ιδέες για δώρα). Οπως αναφέρει το Ιδρυμα για την ωραία αυτή έκθεση του καλοκαιριού (διάρκεια έως 15 Σεπτεμβρίου), «το στυλ “Αμπίρ” είναι ένα κίνημα του 19ου αιώνα που επηρέασε την αρχιτεκτονική, τις διακοσμητικές τέχνες, τη μόδα, τα έπιπλα, και αντιπροσωπεύει τη δεύτερη φάση του νεοκλασικισμού. Aνθησε μεταξύ του 1800 και του 1815 στην περίοδο της πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, και διήρκεσε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1820. 

Από τη Γαλλία εξαπλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Αμερική. Το στυλ “Αμπίρ” πήρε το όνομά του από τη διακυβέρνηση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α΄, κατά τη διάρκεια της πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας, όταν υπήρχε η τάση να εξιδανικεύεται η ηγεσία του Ναπολέοντα και το γαλλικό κράτος. Το προηγούμενο στυλ μόδας στη Γαλλία ήταν αυτό του Διευθυντηρίου, ένα πιο αυστηρό και μινιμαλιστικό στυλ, που είχε αντικαταστήσει εκείνο του Λουδοβίκου 16ου. Το “Αμπίρ” ήταν η απόλυτη επιστροφή στον επιδεικτικό πλούτο. 

Το νέο στυλ είναι παρόμοιο με το Biedermeier στις γερμανόφωνες χώρες ή το Federal των ΗΠΑ και το Regency στη Βρετανία». Η έκθεση είναι ανοικτή καθημερινά 10.00-14.00. Είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε και τις υπόλοιπες συλλογές του ΠΛΙ στο κεντρικό κτίριο και να εκτιμήσουμε τον αγώνα που κάνει χρόνια τώρα με ψηλά τη σημαία της γνώσης και της ποιότητας.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ