ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Πύρινη κόλαση ξανά στην Αττική - Μεγάλες φωτιές σε Κερατέα και Βίλια (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:48:00 μ.μ. | | | |
Πύρινη κόλαση ξανά στην Αττική - Μεγάλες φωτιές σε Κερατέα και Βίλια (βίντεο)
Εκτός ελέγχου είναι οι φωτιές που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου στην Αττική και συγκεκριμένα σε Κερατέα και Βίλια. Σπίτια έχουν καεί στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής και περιουσίες πολιτών έχουν καταστραφεί από τις φλόγες. 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στα μέτωπα είναι πολύ ισχυρές καθώς συνολικά στις φωτιές επιχειρούν 91 πυροσβέστες και 14 εναέρια μέσα.

Ωστόσο, οι δυνατοί άνεμοι που φτάνουν τα 6 - 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σε Κερατέα και Βίλια έχουν εκκενωθεί οικισμοί, ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παρέμειναν έξω από τα σπίτια τους και δίνουν μάχη με μάνικες, για να σώσουν τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, στην Κερατέα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα.

Η πυρκαγιά στην Κερατέα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, έχει ανοίξει και εκτείνεται αυτή την ώρα σε όλο το τόξο Μερκάτι- Συντερίνα- 'Αγιο Κωνσταντίνο, που έχουν εκκενωθεί, όπως και ο οικισμός Δημολάκι, καίει πευκοδάσος, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια. Το ένα μέτωπο είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον 'Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου οι δυνατοί άνεμοι οδηγούν τη φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Σε περίπτωση που φτάσουν οι πύρινες φλόγες στην κατάφυτη έκταση, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά θεωρείται πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, αφού οι πολύ ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν τις ρίψεις από αέρος. Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στον Άγιο Κωνσταντίνο, είναι αυτήν τη στιγμή κλειστός.

Μεγάλη φωτιά και στα Βίλια - Μήνυμα από 112 για εκκένωση

Φωτιά έχει ξεσπάσει και σε δασική έκταση στα Βίλια της Αττικής. Μάλιστα πριν από λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112, το οποίο με μήνυμα κάλεσε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο και Παλαιοχώρι Αττικής να εκκενώσουν άμεσα και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Ψάθας.

Δύο ακόμη οικισμοί εκκενώνονται στα Βίλια. Το 112 έστειλε το παρακάτω μήνυμα. «Αν βρίσκεστε στην Αγία Παρασκευή ή Κρύο Πηγάδι εκκενώστε τώρα προς Ψάθα, Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στο μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Λίγο αργότερα νέο μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η Πολιτική Προστασία για εκκένωση λόγω της φωτιάς στα Βίλια. Η εντολή είναι για τους πολίτες που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο να κατευθυνθούν προς την Μάνδρα. Στη συνέχεια δόθηκε και εντολή εκκένωσης από το Μικρό ή Μέγα Βαθυχώρι προς την Ψάθα.


Πατούλης: Ασφαλής ηλικιωμένη που εγκλωβίστηκε

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε στο Open για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη και σημείωσε ότι μία ηλικιωμένη κάτοικος που ήταν εγκλωβισμένη είναι πλέον ασφαλής. «Υπήρξε απεγκλωβισμός γυναίκας, η οποία έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και έχει ξεπεράσει τον οποιοδήποτε κίνδυνο», σημείωσε.


Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε για πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη ότι επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις:

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας και επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών (3) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων επιχειρούν 61 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένης μιας (1) ομάδας πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.
Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.
Κάτοικος Κερατέας: Η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών - Ήταν εμπρησμός

Κάτοικος της περιοχής της Κερατέας και συγκεκριμένα του οικισμού Μαρκάτι σημείωσε στο Open ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά είδε μία εστία φωτιάς μέσα στη χαράδρα: «Στο τέρμα της χαράδρας υπάρχει ένα γεφύρι και εκεί ακριβώς σε κάδο αναπτύχθηκε η φωτιά. Από εκεί επειδή έχει πολλά ξερά έφτασε εδώ σε 15 λεπτά. Είδα στον κάδο καπνό και μετά είδα φλόγες. Άκουσα ότι κάποιος οδηγός του δήμου είδε κάποιον να φεύγει από τον κάδο», σημείωσε.

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: Ήταν εμπρησμός

Μιλώντας στο OPEN TV ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς μίλησε για εμπρησμό. Όπως είπε η φωτιά ξεκίνησε από κάδο σκουπιδιών και επικαλέστηκε μαρτυρία, κατά την οποία τη φωτιά έβαλε κάποιος κινούμενος με αυτοκίνητο.

Δήμαρχος Σαρωνικού: Η φωτιά κινείται πολύ γρήγορα

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο όποιος τονίζει ότι η φωτιά κινείται πάρα πολύ γρήγορα και οι φλόγες φτάνουν στα πρώτα σπίτια του οικισμού Μαρκάτι.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ