ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Πουλάς: Επικαιροποίηση οδηγιών ΕΟΔΥ για επαφή εμβολιασμένων με κρούσμα COVID-19

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:03:00 μ.μ. | | |
Πουλάς: Επικαιροποίηση οδηγιών ΕΟΔΥ για επαφή εμβολιασμένων με κρούσμα COVID-19
Ερώτηση για την επικαιροποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ σχετικά με την διαχείριση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας.


Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 18 Αυγούστου 2021

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Επικαιροποίηση οδηγιών ΕΟΔΥ για επαφή εμβολιασμένων με κρούσμα COVID-19

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στη χώρα μας αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με COVID-19 ως αποτέλεσμα της αυξημένης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αναμφισβήτητα προστατεύει τους ανθρώπους από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, αλλά η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερες μολύνσεις και εξαπλώνεται γρηγορότερα από τις προηγούμενες μορφές του ιού που προκαλεί τον COVID-19.

Για τον λόγο αυτό πρόσφατα ο CDC επικαιροποίησε την οδηγία του σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί οποιοσδήποτε εμβολιασμένος έχει στενή επαφή με κρούσμα COVID-19 ως εξης:

«Εάν είχατε στενή επαφή με κρούσμα COVID-19, θα πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ 3-5 ημέρες μετά την έκθεσή σας, ακόμη και αν δεν έχετε συμπτώματα. Θα πρέπει επίσης να φοράτε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, σε δημόσιο χώρο για 14 ημέρες μετά την έκθεση ή έως ότου το αποτέλεσμα του τεστ σας να είναι αρνητικό. Θα πρέπει να απομονωθείτε για 10 ημέρες εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης σας είναι θετικό.» Τονίζοντας επίσης ότι : «Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης, αλλά η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερες μολύνσεις και εξαπλώνεται γρηγορότερα από τις προηγούμενες μορφές του ιού που προκαλεί τον COVID-19»

Αντίστοιχα για το ίδιο θέμα στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ αναφέρονται τα παρακάτω που ισχύουν σήμερα στην χώρα μας :

«2.2 Καραντίνα στενών επαφών με ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσησης. Άτομα, που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων COVID-19 και είτε έχουν εμβολιαστεί για τον ιό SARSCoV2 είτε μέσα στο προηγούμενο εξάμηνο έχουν νοσήσει από τον ιό και παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών.»

Δεδομένου ότι στη χώρα μας το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και

Δεδομένου ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει στα κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα μας και είναι εξαιρετικά μεταδοτικήΕρωτάται ο κύριος Υπουργός:- Σκοπεύετε να τροποποιήσετε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σχετικά με την διαχείριση ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 και αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων;ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ