ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Καιρός: Αφρικανική ζέστη μέχρι και την Τρίτη 21/9

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:36:00 π.μ. | |
Καιρός: Αφρικανική ζέστη μέχρι και την Τρίτη 21/9
Ο καιρός του Σαββατοκύριακου αυτού κάθε άλλο παρά Σεπτέμβριο και πρωτοβρόχια θυμίζει, καθώς θα είναι καλοκαιρινός, με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ, η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά μικρής ποσότητας αφρικανικής σκόνης, με κίνδυνο μέχρι και για φωτιές.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη τα φαινόμενα που επικρατούν στην Ευρώπη «σπρώχνουν» προς την Ελλάδα θερμές αέριες μάζες από την Αφρική που θα έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο υδράργυρος θα φτάσει τους μέχρι και τους 37 βαθμούς Κελσίου καθώς ο άνεμος θα γυρίσει σε νοτιοδυτικός και θα λειτουργήσει σαν λίβας!

Μοναδική «παραφωνία» στο ηλιόλουστο σκηνικό θα είναι κάποιες τοπικές καταιγίδες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, που χρειάζονται την απαιτούμενη προσοχή εξαιτίας των κεραυνών.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Δεν είναι τόσο συνηθισμένο για την εποχή. Και από τα μέσα της άλλης εβδομάδας μπορεί να σχηματιστούν οργανωμένα βαρομετρικά χαμηλά μέσα στη Μεσόγειο που δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας. Αυτό θα συμβεί καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας είναι ακόμη υψηλή και θα ανέβει και άλλο μετά την θερμή εισβολή. Θέλει προσοχή» σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Η αναφορά του Αρναούτογλου στο λίβα

Ξηρό κλίμα και μπόλικη θολούρα στην ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας, αλλά και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στα περισσότερα τμήματα της χώρας, μας επιφυλάσσει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου.

Η ζέστη, λοιπόν, θα είναι ακόμη περισσότερη κατά τη διάρκεια του διημέρου. Αναμένεται μάλιστα να διαρκέσει, όχι μόνο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, αλλά μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 21/9. Το Σάββατο δε η υψηλότερη τιμή της θερμοκρασίας εκτιμάται πως θ’ ανέλθει στους 36 βαθμούς Κελσίου. Ο μετεωρολόγος της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνει πως η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, κυρίως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η ζέστη θα πλήξει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με μια έντονη θολούρα στην ατμόσφαιρα, καθώς ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ σε αρκετά τμήματα της επικράτειας θα επικρατήσουν πάλι συνθήκες λίβα, κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αρκετούς δυτικούς-νοτιοδυτικούς, αρκετά έως πολύ θερμούς, ανέμους. Αυτοί θα πνέουν ακόμη και σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές, ίσως και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Το πρωί του Σαββάτου, συννεφιά και τοπικές μπόρες, μικρής διάρκειας, αναμένεται θα σε κάποιες περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Θράκης, ενώ το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν -σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά- και θ’ απλωθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα κεντρικά μέχρι και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, από τη Στερεά και τη βόρεια Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη.

Τα καιρικά φαινόμενα που θα προκύψουν, θα είναι λίγο περισσότερα και πιο έντονα στην περιοχή της ορεινής-ημιορεινής Ηπείρου και στα πιο δυτικά-βορειοδυτικά, αλλά ορεινά τμήματα της Θεσσαλίας. Ίσως και σε τμήματα των δυτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας. Τα εν λόγω σύννεφα, λοιπόν, θα κινηθούν γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα δημιουργήσουν διάσπαρτες μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες. Κυρίως στη Θεσσαλία και βορειότερα. Ίσως και σε περιοχές της ορεινής-ημιορεινής Στερεάς, πολύ όμως πιο τοπικά. Ίσως επίσης και στα πολύ ορεινά βορειοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Αργότερα το Σάββατο, θα έχει πολλή ζέστη για την περίοδο που διανύουμε, σε αρκετές περιοχές - και στην Αττική. Το μεσημέρι, λοιπόν, η θερμοκρασία θ’ ανεβεί σημαντικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Η υψηλότερη τιμή της θα είναι το 36άρι που θα σημειωθεί στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο και στην Αττική. Στη Θεσσαλία κυρίως προς τον νομό της Μαγνησίας και τη Στερεά, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει επίσης πολύ ψηλά - και εξαιτίας του ξηρού και καυτού λίβα που ακόμη δεν θα έχει φύγει από την περιοχή, ενώ η αφρικανική σκόνη θα χειροτερεύει περαιτέρω τα πράγματα.

Ο εν λόγω λίβας, ο οποίος θα είναι αρκετά ζεστός, ήδη επικρατεί (από σήμερα) στα ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα θα υπάρχει θολούρα στην ατμόσφαιρα, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, καθώς στις εν λόγω περιοχές θα ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Αττική και την πρωτεύουσα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 24 ως τους 36 βαθμούς Κελσίου (υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί κάποια παροδική βροχή, μικρής διάρκειας, προς την Πάρνηθα και γενικότερα στους ορεινούς όγκους του λεκανοπεδίου), ενώ στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από τους 19 ως τους 34 βαθμούς Κελσίου. Εκεί μπορεί να σημειωθούν διάσπαρτες μπόρες και τοπικές καταιγίδες, σύντομης διάρκειας, στις περισσότερες περιοχές - από το μεσημέρι μέχρι το βραδάκι.

Ο υδράργυρος θα βρίσκεται αρκετά ψηλά τις επόμενες ώρες, με τις θερμοκρασίες να κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα υπάρχει θολούρα και ιδιαιτέρες συνθήκες λόγω αυξημένης σκόνης και υγρασίας. Η ζέστη θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μετέπειτα αναμένεται να έχουμε περισσότερη δροσιά, μέσω της έλευσης ψυχρών αερίων μαζών.

Η προειδοποίηση Καλλιάνου

Ζεστός αναμένεται ο καιρός σήμερα με λίγη σκόνη από την Αφρική που θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα, σύμφωνα και με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Θα επικρατήσουν λίγες αραιές νεφώσεις κατά τόπους σε ορισμένες περιοχές της επικράτειας κυρίως στα ορεινότερα της ηπειρωτικής χώρας που θα έχουμε κάποιες τοπικές μπορές και καταιγίδες.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει και μάλιστα σημαντικά. Θα κυμαίνεται από 29 ως και 36 κατά τόπους βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένουμε μεγάλα διάστημα με ηλιοφάνεια και λίγες αραιές νεφώσεις η θερμοκρασία από 22 – 36 βαθμούς Κελσίου, ως και 4-5 μποφόρ οι άνεμοι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές.

Στην συμπρωτεύουσα, αναμένουμε επίσης κάποιες αραιές νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα με ήλιο, η θερμοκρασία από 22 ως 33 βαθμοί Κελσίου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ