ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Και από παιδίατρους οι εμβολιασμοί των παιδιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:52:00 μ.μ. | |
Και από παιδίατρους οι εμβολιασμοί των παιδιών
«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 χρόνων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού άκουσε τις ομόφωνες εισηγήσεις των φορέων, των εκπροσώπων των επιστημονικών παιδιατρικών εταιριών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιων Παιδιάτρων, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μάχη κατά του κορωνοϊού, έδωσε το «πράσινο φως» στην συμμετοχή του συγκεκριμένου ιατρικού κλάδου στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».


Παράλληλα, έδωσε εντολή στον επικεφαλής της «Ελευθερίας», τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, να οργανώσει άμεσα την υλοποίηση του σχεδίου, με το οποίο θα ενταχθούν οι ιδιώτες παιδίατροι της χώρας στη μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία για τη θωράκιση των παιδιών και εφηβων.

Στην τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συζήτησαν με τους εκπροσώπους των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών κατά της Covid και από τους παιδιάτρους στα ιδιωτικά ιατρεία τους.


Το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων με τη συμβολή των περίπου 3.500 παιδιάτρων της χώρας έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των αρμόδιων αρχών απο τις αρχές του καλοκαιριού, που δόθηκε το «πράσινο φως» για τη θωράκιση των παιδιών άνω των 12 χρόνων έναντι του κορωνοϊού.

Το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται από τους παιδιάτρους

Οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων είχαν συναντήσεις με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για αυτό το θέμα, δεδομένης της καταλυτικής συμβολής τους στον εμβολιασμό γενικώς των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς.

Είναι ενδεικτικό ότι το 75% των εμβολιασμών στα παιδιά γίνεται απο τους παιδιάτρους στα ιατρεία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε προταθεί απο τους ίδιους να αναλάβουν τον ίδιο ρόλο και στην διαχείριση του νέου εμβολίου. Κατα πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμων ήταν θετικά και το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διευθέτηση τεχνικών θεμάτων, όπως π.χ. ο τρόπος διάθεσης των εμβολίων στους ιδιώτες παιδιάτρους.

Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας ανω των 12 χρόνων μπορούν να λάβουν μονο σκεύασμα mRNA, οι συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του οποίου έχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα κλασικά εμβόλια. Κι αυτό διότι προκειται για φιαλίδια των πέντε δόσεων που διατηρούνται κλειστά στο ψυγείο για 28 ημέρες αλλά εαν ανοιχθούν πρέπει να χορηγηθούν εντός λίγων ημερών.

Η πρόταση που είχε γίνει απο τους παιδιάτρους προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήταν να συγκεντρώνουν τα εμβολιαστικα ραντεβού ανά εβδομάδα και να λαμβάνουν από συγκεκριμένα σημεία, πχ νοσοκομεία ή μεγάλα εμβολιαστικα κέντρα, τον αριθμό των αναγκαίων φιαλιδίων.

Υπενθυμίζεται πως την προσεχή Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Οι ειδικοί ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 έχει εμβολιαστεί το 9,6%


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 9,6% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5% και στην ομάδα των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται στο 20% και με τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί φτάνει το 23,1%.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ