ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Αργολίδα: Την Αγία Ευφημία γιόρτασαν στην περιοχή Νέα Σπίτια Τίρυνθας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:42:00 μ.μ. | | | |
Αργολίδα: Την Αγία Ευφημία γιόρτασαν στην περιοχή Νέα Σπίτια Τίρυνθας (βίντεο)
Mε θρησκευτική λαμπρότητα εορτάζεται η μνήμη της Μεγαλομάρτυρας Αγίας Ευφημίας στο ομώνυμο εκκλησάκι στην περιοχή Νέα Σπίτια Τίρυνθας, (οικισμός Υπαλλήλων Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Τίρυνθας ).
Πρόκειται για ένα πανέμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στη επαρχιακή οδό Ναυπλίου - Άργους. 
Την παραμονή της εορτής έγινε ο πανηγυρικός εσπερινός παρουσία πάρα πολλών πιστών μιας και είναι ο μοναδικός ναός στην Αργολίδα που είναι αφιερωμένος στην Αγία Ευφημία.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Ιερέας π. Ιωάννης Γκιώνης, εφημέριος του Ι.Ν. Τιμίας Ζώνης Νέας Τίρυνθας και Ιερέας των Φυλακών Ναυπλίου .
Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του Αγροτικού Καταστήματος Κράτηση Τίρυνθας, Ευαγγελία Κατερίνη.

Η Μεγαλομάρτυρας Ευφημία

Η γενναιόψυχη Μεγαλομάρτυς του Χριστού Ευφημία έζησε και μαρτύρησε επί του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, πού βασίλεψε από το 284 μέχρι 305 μ.Χ. Η Ευφημία καταγόταν από την Χαλκηδόνα. Ο πατέρας της ονομαζόταν Φιλόφρων. Ήταν πολύ πλούσιος και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού.
Η μητέρα της, η Θεοδοσιανή, ήταν γυναίκα με πίστη χριστιανική. Θαυμαστή ομολογία των Χριστιανών Στα μέρη της Ανατολής, πού ζούσε η μακαρία Ευφημία, ηγεμόνας ήταν ο Πρίσκος.Όταν έφτασε η γιορτή του ειδωλολατρικού θεού Άρη, στείλανε οι άρχοντες, παντού, σ’ όλη την επαρχία της Χαλκηδόνος αυστηρά γράμματα και διατάγματα και κήρυκες με εντολές. Καλούσαν όλους μικρούς και μεγάλους, θέλοντας και μη να πάνε στη γιορτή του Άρεως. Η Ευφημία ήταν αρχηγός σε μια ομάδα και συντροφιά Χριστιανών.
Όταν έγινε η γιορτή συνέλαβαν πολλά πλήθη των Χριστιανών. Μεταξύ αυτών συνέλαβε και την Ευφημία, με τους συντρόφους της. Ο ηγεμόνας αφού πρώτα τους μίλησε με υποκριτική πραότητα και αφού οι χριστιανοί επέμεναν να ομολογούν την πίστη τους έδωσε διαταγή να τους δέρνουν αλύπητα επί είκοσι μέρες. Μετά την εικοστή ημέρα οι μάρτυρες έλαμπαν μαζί έλαμπε και η Ευφημία.
Ο ηγεμόνας αφού είδε ότι δεν αλλάζουν έδωσε διαταγή να τους δείρουν. Ο ξυλοδαρμός ήταν τόσος πολύς και βάναυσος, πού οι υπηρέτες από τον πολύ κόπο, έπεσαν εξαντλημένοι κάτω στη γη. Ο Θεός όμως δόξασε τους δούλους του. Παρά τους πόνους, τους δυνάμωνε και έλαμπαν έτσι τα πρόσωπά τους από χαρά. Η Αγία πέρασε κι άλλα πολλά και φρικτά μαρτύρια ,αλλά με την χάρη του Χριστού δεν πάθαινε τίποτα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ