ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Απανωτά «χτυπήματα» της εφορίας έως τα τέλη της εβδομάδας εν μέσω ανατιμήσεων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:41:00 μ.μ. | |
Απανωτά «χτυπήματα» της εφορίας έως τα τέλη της εβδομάδας εν μέσω ανατιμήσεων
Βαρύ φορολογικό λογαριασμό καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, την ώρα που η ενεργειακή κρίση προκαλεί αλλεπάλληλα σοκ σε λογαριασμούς ενέργειας, κόστος εισαγομένων αλλά και τιμές λιανικής σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Το ραντεβού με την εφορία στο τέλος του μήνα είναι πολλαπλό. Τέταρτη δόση φόρου εισοδήματος, διπλή δόση ΕΝΦΙΑ για όσους άφησαν την πληρωμή της δόσης Σεπτεμβρίου για αργότερα και τριπλή δόση ρυθμισμένων οφειλών για όσους πληγέντες από την πανδημία έχασαν ρυθμίσεις 100-120 δόσεων και επιλέξουν την αναβίωσή τους.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, μετά τη μηνιαία παράταση, οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο να υποβάλουν αίτηση επανένταξης σε ρυθμίσεις 100-120 δόσεων που έχασαν τους προηγούμενους μήνες, έως τις 29 Οκτωβρίου. Η ανάκτηση των ρυθμίσεων όμως περνά από τριπλή καταβολή δόσης (Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου) έως τις 29 Οκτωβρίου. Έως το τέλος του μήνα άλλωστε ζητούν πληρωμή δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πλήρωσαν όπως είχαν τη δυνατότητα τη δόση Σεπτεμβρίου, ενώ συνεχίζεται και ο Γολγοθάς των φόρων εισοδήματος που «διπλώνουν» κάθε χρονιά με τη φορολογία εισοδήματος.

Από το 2022, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στον σχεδιασμό, ο ΕΝΦΙΑ θα αρχίσει να εξοφλείται από τον Μάρτιο, με τις φορολογικές υποχρεώσεις να «απλώνονται» σε όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά η διασπορά τους να φέρνει μικρότερο μηνιαίο βάρος.

Τα φορολογικά βάρη εισοδήματος και ακινήτων ήταν λίγο-πολύ γνωστά και αναμενόμενα. Αντίθετα, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και η ίδια η κυβέρνηση βιώνουν τον απόλυτο αιφνιδιασμό με τις διαρκείς ανατιμήσεις στο ενεργειακό κόστος, οι οποίες μπορεί προς το παρόν να μην έχουν επηρεάσει καταλυτικά τον πληθωρισμό, αλλά ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Από τον Σεπτέμβριο, όταν ελήφθησαν τα πρώτα μέτρα ανάσχεσης των πιέσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, το τοπίο επιδεινώθηκε δραστικά οδηγώντας την κυβέρνηση σε νέες παρεμβάσεις, οι οποίες καθόλου βέβαιο δεν είναι πως θα αποδειχθούν πολιτικά επαρκείς έως το τέλος του έτους.

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε διπλασιασμό της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε διπλασιασμό του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης και εξαγγελία οριζόντιας μείωσης 15% στο φυσικό αέριο για τις οικιακές καταναλώσεις. Στο μεσοδιάστημα, οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα έγραψαν αύξηση 48% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ ανά MwH, όταν στο τέλος Σεπτεμβρίου ήταν στα 134,73 ευρώ) και η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent ξεπέρασε ακόμα και τα 86 δολάρια το βαρέλι με άλμα πάνω από 5 δολάρια από τις αρχές του μήνα. Στο φυσικό αέριο, η τιμή κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες σε ένα εύρος από τα 85 έως και τα 100 ευρώ ανά MwH, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν λίγο πάνω από τα 15 ευρώ.

Το σκηνικό αυτό επιβάλλει στην κυβέρνηση διαρκή επιφυλακή. Το οικονομικό επιτελείο δηλώνει πως βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για λήψη πρόσθετων μέτρων, εάν χρειαστεί, ελπίζοντας πως θα φτάσει με το παρόν μίγμα ενισχύσεων έως το τέλος του έτους για να επεκτείνει την ισχύ των επιδοτήσεων τους πρώτους μήνες του 2022, εφόσον δεν αποκλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου όμως οι οποίοι άρχισαν να φτάνουν πολύ «φουσκωμένοι» από την ώρα που τα καλοριφέρ πήραν μπροστά, δεν αποκλείεται να εξαναγκάσουν σε νέες παρεμβάσεις πολύ νωρίτερα.

Πηγή: euro2day.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ