ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Από την Επίδαυρο της Αργολίδας στην αρχαία Epidaurum της Κροατίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:28:00 μ.μ. | | | |
Από την Επίδαυρο της Αργολίδας στην αρχαία Epidaurum της Κροατίας
Μετά από πρόσκληση του​ δημάρχου του​ Δήμου Konavle της Κροατίας Bozo Rasic, αντιπροσωπία του Δήμου Επιδαύρου παραβρέθηκε σε εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα της ανεξαρτησίας. Παράλληλα συζητήθηκε η προοπτική αδελφοποίησης των δύο Δήμων στη βάση των ιστορικών και πολιτισμικών δεσμών. 

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η σημερινή πόλη Cavtat ιδρύθηκε από​ εποίκους της Αρχαίας πόλης της Επιδαύρου, ήταν γνωστή με το όνομα Επίδαυρος για πάνω από 1500 χρόνια, ενώ​ ονομασία Δήμος Επιδαύρουηταν σε χρήση​ μέχρι το 1921. 

Οι​ εκπρόσωποι του Δήμου συνάντησαν και συνομίλησαν επίσης με τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο για την αδερφοποίηση Ivo Radonic​ με την διεθύντρια του δικτύου μουσείων του Δήμου,​ Antonia Ruskovic Radonic,​ με τον περιφεριάρχη της περιοχής Nikola Dobroslavic,​ ​ τον δήμαρχο της διπλανής πόλης του Ντουμπρόβνικ Mato Frankovic και τον υπεύθυνο πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Konavle, Mario Curic. 

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Ιανουάριο για​ τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων της Α εθνοσυνέλευσης.
Το Konavle είναι ένας δήμος και μια μικρή περιοχή που βρίσκεται νοτιοανατολικά του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Είναι διοικητικά μέρος της κομητείας Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα και το κέντρο του δήμου είναι το Cavtat.

Το Cavtat  (Ιταλικά : Ragusa Vecchia) ,  «Παλιά Ραγκούσα ») είναι μια πόλη στην επαρχία Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα της Κροατίας . Βρίσκεται στην ακτή της Αδριατικής Θάλασσας 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) νότια του Ντουμπρόβνικ και είναι το κέντρο του δήμου Konavle .

Η αρχική πόλη ιδρύθηκε από τους Έλληνες τον 6ο αιώνα π.Χ. με το όνομα Επίδαυρος. Η γύρω περιοχή κατοικούνταν από Ιλλυριούς, οι οποίοι αποκαλούσαν την πόλη Ζάπταλ. 

Η πόλη άλλαξε το όνομά της σε Epidaurum όταν περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία το 228 π.Χ. Ο Ιουστινιανός Α' ο Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έστειλε τον στόλο του στο Cavtat κατά τη διάρκεια του Γοτθικού Πολέμου (535–554)  και κατέλαβε την πόλη.

Η πόλη λεηλατήθηκε και καταστράφηκε από τους Αβάρους και τους Σλάβους τον 7ο αιώνα. Πρόσφυγες από το Επίδαυρο κατέφυγαν στο κοντινό νησί, τη Λάους (Ραγκούσα) που με τον καιρό εξελίχθηκε στην πόλη του Ντουμπρόβνικ. 

Η πόλη αποκαταστάθηκε τον Μεσαίωνα (ιταλικά : Ragusa Vecchia ).  Μετά από λίγο πέρασε υπό τον έλεγχο του ισχυρού γείτονά του, της Δημοκρατίας της Ραγκούσας .

Το σύγχρονο κροατικό όνομα της πόλης αποκαλύπτει την αρχαία καταγωγή της και τη σύνδεσή της με το Ντουμπρόβνικ. Το Cavtat προέρχεται από το Civitas Vetus , που σημαίνει παλιά πόλη στη λατινική γλώσσα .
Σήμερα, το Cavtat είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία και νοικοκυριά που ενοικιάζουν δωμάτια και διαμερίσματα. Η παραλία είναι γεμάτη με καταστήματα και εστιατόρια. Υπάρχουν πολλές παραλίες στο Cavtat και τα περίχωρά του, ανάμεσά τους η Pasjača , καθώς και οι Ključice, Obod, Rat και Žal. Ένα ferry boat συνδέει την πόλη με τα γειτονικά Mlini και Dubrovnik . Υπάρχουν συχνά πολλά ιδιωτικά πολυτελή πλοία και γιοτ κατά μήκος του σκέλους.

Το νεκροταφείο της πόλης στο λόφο περιέχει ένα μαυσωλείο που ανήκει στην οικογένεια Račić και είναι διακοσμημένο από τον γλύπτη Ivan Meštrović .

Το 2004 η Cavtat κέρδισε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για Πόλεις και Χωριά σε Άνθιση , ειδικά για τις περιποιημένες περιοχές πρασίνου και τις συνθέσεις λουλουδιών στον παραλιακό πεζόδρομο. 

Το Φεστιβάλ Μουσικής Επιδαύρου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Cavtat από το 2007.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ