ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πασχαλινές ευχές

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Νέες Graffiti τοιχογραφίες στο Ναύπλιο από ξένους καλλιτέχνες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:15:00 μ.μ. | | |
Νέες Graffiti τοιχογραφίες στο Ναύπλιο από ξένους καλλιτέχνες
Η πόλη του Ναυπλίου δεν αποτελεί απλά ένα πέρασμα των απανταχού λάτρεων του Πολιτισμού, της Ιστορίας, της Αρχιτεκτονικής και της φυσικής ομορφιάς. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός μόνιμης πολυεπίπεδης αλληλεπίδρασης όσων ζουν και περνούν από αυτόν τον τόπο.

Ο καταξιωμένος Βιεννέζος street artist με το ψευδώνυμο Ruin, έχοντας μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με την Αθήνα, όπου έχει δημιουργήσει αρκετές Τοιχογραφίες κι έχει πραγματοποιήσει τη ατομική έκθεση "Odysee' στην Exit gallery, αποφάσισε να ξεναγήσει μια ομάδα Γερμανών graffiti artists στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου. Το αυθόρμητο ταξίδι τους, η έμπνευση από τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά του Ναυπλιώτικου πολιτισμού, φυσικά θα δημιουργούσε νέες εικαστικές ιδέες.
Ο Δήμος Ναυπλίου και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. με γρήγορα αντανακλαστικά, πάντα φιλική διάθεση κι ένα ένστικτο φιλικά προσκείμενο στις Τέχνες, προσέφερε στην ομάδα των 8 Ευρωπαίων καλλιτεχνών την πλάγια όψη του Κολυμβητηρίου, επί της οδού Οίακος, για να δημιουργήσουν ένα άρτιο έργο. Η κουρασμένη και ταλαιπωρημένη όψη του τοίχου απέκτησε μια νέα και φρέσκια εικόνα, όπου απλές καλλιτεχνικές χειρονομίες των καλλιτεχνών υποδεικνύουν ποια είναι τα στοιχεία που αφομοιώνει όποιος επισκέπτεται την πόλη μας. Μέσα σε ένα απέραντο μπλε φόντο, το οποίο φαντάζει ως μια φυσική συνέχεια του τεράστιου ουρανού που αγκαλιάζει τη χαμηλού συντελεστή δόμησης πόλη μας, οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μικρές συνθέσεις, σαν μικρά γλυπτά μνημεία που αφηγούνται μικρές ιστορίες ή μικρές ενδείξεις θαυμασμού.
Κυματοειδείς μορφές που αγναντεύουν την παραλία, ψάρια ανάμεσα σε ακατάληπτες μορφές που θυμίζουν ήρεμους ψαράδες και σηματισμούς διχτυών, σμιλευμένες μορφές μαρμάρινων γλυπτών, φουσκωτοί όγκοι σαν σύννεφα που ταξιδεύουν ανενόχλητα, σχήματα, γραμμές και χειρονομίες ενστικτωδώς εμπνευσμένες από τις καμπύλες τις τέμνουσες γραμμές κι όλα τα στοιχεία που αν ψάξεις θα τα βρεις κρυμμένα στα σοκάκια του Ναυπλίου, στον εμφανή σχεδιασμό της πόλης, στην αστική της ταυτότητα αιώνες τώρα.
To Graffiti είναι μια Τέχνη που έχει ως στόχο να συνομιλεί με το θεατή και την πόλη. Κρύβει ενδιαφέροντα στοιχεία και ιστορίες. Φέρνει την ανανέωση και ενώνει το παλιό με το νέο. Η οδός Οίακος φέρνει ένα νέο τοπόσημο με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, αλλά ντόπιο αέρα.

Ένα μικρό δώρο στην πόλη μια μέρα πριν την επίσημη Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελεύθερης Έκφρασης στο Δημόσιο Χώρο.

Κείμενο: Μανώλης Ηλιόπουλος
Πηγή: ΔΟΠΠΑΤ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ