ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Χαριστική βολή σε εστίαση και διασκέδαση τα νέα μέτρα - 2.000 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:18:00 μ.μ. | | | |
Χαριστική βολή σε εστίαση και διασκέδαση τα νέα μέτρα - 2.000 καταστήματα έβαλαν λουκέτο
Ακόμη περισσότερο αναμένεται να επιβαρυνθεί ο «λογαριασμός» που ήδη πληρώνει ο κλάδος της εστίασης από την έναρξη της πανδημίας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. 

Ηδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γιώργου Καββαθά, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος μίλησε στην «Κ», τα «λουκέτα» υπολογίζονται σε περίπου 2.000 σε όλη την Ελλάδα με αυξητική τάση, καθώς ολοκληρώνεται πλέον και η τουριστική περίοδος. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του καλοκαιριού τα «λουκέτα» πανελλαδικώς στον κλάδο υπολογίζονταν σε περίπου 1.000 με πρόβλεψη, βεβαίως, για αύξησή τους από το φθινόπωρο και μετά.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι τα «λουκέτα» δεν καταγράφονται σε μικρές αγορές ή σε δρόμους με λιγοστή κίνηση, αλλά ακόμη και σε περιοχές με μεσαία προς υψηλά εισοδήματα και αφορούν επιχειρήσεις σε κεντρικούς δρόμους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν ορισμένες περιοχές των βορείων προαστίων, όπως ο Χολαργός, όπου μετράει ήδη τουλάχιστον έξι «λουκέτα» σε επιχειρήσεις εστίασης και wine bar, ενώ ανάλογη εικόνα επικρατεί σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά κ.α.

Η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων θα αποτελέσει τη χαριστική βολή, τονίζουν ιδιοκτήτες εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων στον κλάδο της εστίασης, λόγω της ανόδου των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες και της στασιμότητας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Καββαθάς υποστήριξε ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα όσο κυρίως να εφαρμόζονται τα υφιστάμενα και δη ο αποτελεσματικός έλεγχος των πιστοποιητικών. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ποσοστό παραβατικότητας είναι πολύ χαμηλό στον κλάδο, κάτω του 1% (σ.σ. αφορά τις παραβάσεις του νόμου που εντοπίζονται στο σύνολο των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους), προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην περιφέρεια, όπου λόγω των πιο στενών κοινωνικών σχέσεων οι έλεγχοι από την πλευρά των επιχειρήσεων είναι ελλιπείς.

Εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η εστίαση, όπως και άλλοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις ανατιμήσεις. «Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που καταφτάνουν στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι αυξημένοι από 30% έως 170%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς. Επιχείρηση που πλήρωνε το δίμηνο 1.200 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα έλαβε τώρα λογαριασμό 1.900 ευρώ, υψηλότερο δηλαδή κατά περίπου 58%. Αλλη επιχείρηση έλαβε λογαριασμό που για την κατανάλωση είχε επιβαρυνθεί με 2.500 ευρώ και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ήταν άλλες 2.500 ευρώ.

Αν και σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου ακόμη δεν έχει μετακυλισθεί το σύνολο του αυξημένου κόστους λειτουργίας στους τιμοκαταλόγους, αυτό αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά την κατανάλωση.

Οι ανατιμήσεις καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο και τον προγραμματισμό κάποιων επιχειρήσεων συγκεκριμένων κατηγοριών του κλάδου, όπως είναι για παράδειγμα οι εταιρείες catering. Οι εν λόγω επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν τώρα σε πελάτες τους προσφορές για εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προβλέψουν ποιο θα είναι το κόστος τότε, δεδομένης μάλιστα της ταχύτητας με την οποία αυξάνονται οι τιμές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ