ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Αργολίδα: Τις πρώτες τιμές για το φετινό ελαιόλαδο αναμένουν οι παραγωγοί

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:31:00 π.μ. | | | |
Αργολίδα: Τις πρώτες τιμές για το φετινό ελαιόλαδο αναμένουν οι παραγωγοί
Χωρίς ακόμη οι τιμές να έχουν κατασταλάξει, η ελαιοσυλλογή στο σύνολο της χώρας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. 

Στη Δυτική Μεσσηνία, όπου εξακολουθούν να μαζεύουν Μαυρολιά, οι παραγωγοί διαπιστώνουν λιγότερες ποσότητες από τις ήδη μειωμένες που ανέμεναν.

«Λέγαμε ότι θα είναι στο 50%-60% της περσινής παραγωγής, αλλά φοβάμαι ότι πάμε ακόμη πιο κάτω», αναφέρει ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, εκτιμώντας ότι ήδη έχουν συγκομιστεί οι μισές ποσότητες. Τελειώνοντας με τη Μαυρολιά θα περάσουν στην Κορωνέικη, το αργότερο γύρω στις 10-15 Νοεμβρίου, συμπλήρωσε, αναφέροντας πολύ καλή ποιότητα και για τις δύο ποικιλίες.

«Νομίζω ότι δεν έχουν υπάρξει τιμές λόγω της πολύ χαμηλής παραγωγής που δεν έχουν συγκεντρωθεί ακόμη ποσότητες», εκτίμησε ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας ότι δόθηκε κάποια τιμή στο επίπεδο των 3,60 ευρώ, από Έλληνες όμως τυποποιητές, αλλά όχι για εξαγωγή στην Ιταλία, εξηγεί.

Τις πρώτες τιμές αναμένουν από μέρα σε μέρα και οι παραγωγοί του ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» στην Αργολίδα, έχοντας ξεκινήσει εδώ και πλέον του 15ήμερου τη συλλογή σε Μανάκι και Κορωνέικη. Για το Μανάκι, η μείωση της παραγωγής εκτιμάται στο 30% ίσως και παραπάνω, ενώ στο 20% υπολογίζεται στο Κορωνέικο, σύμφωνα με τον Γιάννη Κοροντίνη, γραμματέα στον συνεταιρισμό.

Οι δυσκολίες εξεύρεσης εργατικού δυναμικού καθιστούν μικρούς ακόμη και τους όγκους που μαζεύτηκαν, της τάξεως του 5%-10%, όπως εκτίμησε, όμως, η περιοχή ξεκινά πλέον πιο δυναμικά. Παράλληλα, υπάρχει και ο φόβος της καρπόπτωσης για το πιο χονδρόκαρπο Μανάκι, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν. 

Το τέλος του μήνα θα φέρει και την πρώτη πώληση ενός βυτίου για την Οργάνωση, σε τιμή που θα γνωστοποιήσει το επόμενο διάστημα, ενώ έχει στείλει δείγματα για εξαγωγή χύμα προς Αμερική, από όπου διατηρεί και υψηλότερες προσδοκίες.

Η αφετηρία, πάντως, εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από τα περσινά 3,80 ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Πηγή: ypaithros.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ