ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Αργολίδα: Σωρεία προβλημάτων αναφέρει ομάδα παραγωγών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:30:00 μ.μ. | |
Αργολίδα: Σωρεία προβλημάτων αναφέρει ομάδα παραγωγών
Σαν ομάδα παραγωγών θα θέλαμε να αναφέρουμε για πολλοστή φορά στα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και παρόλο που υπάρχει σωρεία δηλώσεων από διάφορους φορείς στην ουσία δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

1) Έχουν ήδη αυξηθεί οι τιμές των λιπασμάτων και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο και παρόλο που είναι παγκόσμιο το πρόβλημα εν τούτοις υπάρχουν λύσεις και σε συνεργασία με τους γεωπόνους μπορούμε, αν υπάρξει βούληση, να φτάσουν στον αγρότη μικρότερες αυξήσεις.

2) Η Αργολίδα κρατάει τα ηνία εδώ και πολλές δεκαετίες στην εξαγωγή εσπεριδοειδών αλλά και σε πολλές άλλες καλλιέργειες.

Παρόλα αυτά ειδικά στα εσπεριδοειδή οι τιμές τους έχουν ευτελιστεί και σε πολλές περιπτώσεις το συνολικό κόστος παραγωγής ξεπερνά το κέρδος.

Έχουμε αναφέρει και παλαιότερα ότι οι μόνοι που καλλιεργούν «σχετικά» σωστά τα κτήματά τους είναι εκείνοι που έχουν κι άλλα εισοδήματα και επειδή τα αγαπούν προσπαθούν να τα διατηρήσουν σε μια, ας τη χαρακτηρίσουμε, καλή κατάσταση.

3) Οι χρεώσεις της ΔΕΗ είναι πια δυσβάσταχτες και σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές τιμές των προϊόντων είναι αδύνατο πια να καλλιεργήσουμε σωστά.

Υπάρχουν πολλοί που είτε ποτίζουν ελάχιστα είτε πολύ λίγες ώρες.

Διαβάσαμε πριν από λίγες μέρες τις δηλώσεις της κυρίας Μαργαρίτας Λυκοσκούφη η οποία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο συσκευαστήριο αγροτικών προϊόντων της Αργολίδας (την οποία δε γνωρίζω προσωπικά ο γραφών) και πολύ σωστά ανέφερε ότι κάποια κτήματα είτε δε καλλιεργούνται σωστά, είτε ποτίζονται κάθε οκτώ (8) ημέρες δημιουργώντας πρόβλημα στην ποιότητα των προϊόντων. 

Θα θέλαμε όμως να επισημάνουμε ότι το κάθε οκτώ ημέρες που ανέφερε είναι ιδανικό πια γιατί πολλά κτήματα ποτίζονται και στις 10,12 και 14 ημέρες, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω συνεταιρικών αντλιοστασιών, είτε λόγω του ότι αρδεύονται από το δίκτυο του αναβάλου που στο τελευταίο μάλιστα το κοστολόγιο του νερού συνεχώς αυξάνει.

Πρέπει, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγροτών δε μπορεί να πληρώσει, να είσαι «παράφρων» για να συνεχίζεις να κάνεις αυξήσεις.

Αν κάποιος σκέφτεται να ποτίσει, πώς να ρίξει λιπάσματα, πώς να ραντίσει κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζει την ποιότητα των προ’ι’όντων.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να σας αναφέρουμε και προς το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά και προς όλους τους αρμόδιους φορείς είναι ότι πάρα πολλά κτήματα είτε αφήνονται στη τύχη τους είτε καλλιεργούνται ελλειπώς ενώ ελάχιστα καλλιεργούνται πιο συστηματικά.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε κάποια χρόνια την καταστροφή ενός προ’ι’όντος όπως είναι τα εσπεριδοειδή το οποίο αποφέρει κέρδη στη χώρα αλλά χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε και τους άλλους Νομούς που καλλιεργούν τα ίδια προ’ι’όντα, είναι τόσο φημισμένο και αγαπημένο εντός και εκτός Ελλάδος.

Με εκτίμηση
Ανδριανόπουλος Γεώργιος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ