ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Η σήραγγα Στέρνας θα ονομαστεί “Ιωάννης Καποδίστριας” και του Αρτεμισίου “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:11:00 μ.μ. | | |
Η σήραγγα Στέρνας θα ονομαστεί “Ιωάννης Καποδίστριας” και του Αρτεμισίου “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”
Ονομασίες αποκτούν οι σήραγγες στον αυτοκινητόδρομο Μορέα από εδώ και πέρα χάρη σε απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με αυτή οι έξι σήραγγες του άξονα που ξεκινά από την Κόρινθο και μέσω Τρίπολης φτάνει σε Σπάρτη και Καλαμάτα θα έχουν εφεξής τις ακόλουθες ονομασίες:


Η Σήραγγα Στέρνας θα ονομαστεί “Ιωάννης Καποδίστριας”
Η Σήραγγα Νεοχωρίου θα ονομαστεί “Φιλελλήνων”
Η Σήραγγα Αρτεμισίου θα ονομαστεί “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”
Η Σήραγγα Καλογερικού θα ονομαστεί Πατριάρχου Γρηγορίου Ε`
Η Σήραγγα Ραψομάτη θα ονομαστεί “Νικηταράς”
Η Σήραγγα στα Τσουκαλέικα θα ονομαστεί “Παπαφλέσσας”

Πως φτάσαμε στην ονοματοδοσία

Η αρχή για την ονοματοδοσία των σηράγγων έγινε μετά από επιστολή στο υπ.ΥΠΟΜΕ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα στην οποία πρότεινε να ονομαστούν οι σήραγγες στην περιοχή του Αρτεμισίου και Ραψομάτη σε «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και «Νικηταράς», αντίστοιχα.

Στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ έκρινε θετικά το αίτημα και επιπλέον θεώρησε σκόπιμη την ονοματοδοσία και των σήραγγων του αυτοκινητόδρομου Μορέα.

Αν παρατηρήσουμε θα δούμε πως όλα τα ονόματα που δόθηκαν έχουν να κάνουν με την περίοδο της ελληνικής επανάστασης, το φυτίλι της οποία άναψε στην περιοχή της κεντρικής Πελοποννήσου.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, “κρίνεται σκόπιµη η ονοµατοδοσία των λοιπών σηράγγων του τµήµατος Κορίνθος-ΤρίποληΚαλαµάτα του Αυτοκινητοδρόµου Κόρινθος–Τρίπολη–Καλαµάτα και κλάδος Λεύκτρο–Σπάρτη µε ονόµατα που αποτελούν υπόµνηση σηµαντικών θέσεων, προσώπων ή θεµάτων προβολής της ευρύτερης περιοχής”.

Η θετική έκβαση για την ονοματοδοσία των σηράγγων με τις ιστορικές προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης, είχε γίνει γνωστή στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου μετά από συνάντηση που είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.

Στη συνάντηση που είχε γίνει τότε το ζήτημα των έργων της παράκαμψης των Λαγκαδίων και το οδικό έργο Σπάρτη–Γύθειο, ο κ.Καραγιάννης τον ενημέρωσε για την επερχόμενη απόφαση για την ονοματοδοσία των σηράγγων του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.

Να σημειώσουμε ότι αντίστοιχες ονοματοδοσίες σε σήραγγες αυτοκινητόδρομων είχαμε και το 2018 στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στην Ολυμπία Οδό.

Ο αυτοκινητόδρομος Μορέας – ο πρώτος που λειτούργησε στο σύνολο του

Ο αυτοκινητόδρομος Μορέας ήταν ο πρώτος που ολοκληρώθηκε από όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Μέχρι το 2011 είχε γίνει εφικτό να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα του και έτσι αποφασίστηκε η κατασκευή στο σύνολο του.

Τον Ιούλιο του 2012 εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης, ο Μορέας φτάνει στην Καλαμάτα. Στις 18 Απριλίου 2016 παραδίδεται ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη. Στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους παραδίδεται και το τελευταίο τμήμα που είναι ο Περιφερειακός της Καλαμάτας.

Ο αυτοκινητόδρομος με τη λειτουργία του εκτόξευσε την τουριστική κίνηση στην περιοχή της Μεσσηνίας η οποία είναι πλέον προσβάσιμη σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ