ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Επιστρέφει τον φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο η κυβέρνηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:54:00 μ.μ. | | |
Επιστρέφει τον φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο η κυβέρνηση
Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που θα καλύψει περίπου 200.000 αγρότες και κτηνοτρόφους μέλη συνεργατικών σχημάτων, ανακοίνωσε την Παρασκευή, η κυβέρνηση.

Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αγροτικού κόσμου βρίσκεται σε αναβρασμό, ενώ αυξάνονται οι κινήσεις διαμαρτυρίας των αγροτών σε τοπική βάση – χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξαν πολλές παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτικών συλλόγων για την αύξηση του κόστους της ενέργειας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ π.χ. στο Ναύπλιο και στη Λαμία, από τους αγροτικούς συλλόγους των αντίστοιχων νομών – κι ενώ πραγματοποιούσαν «απόβαση» στην Αθήνα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός προχώρησαν σε ανακοινώσεις σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, με σκοπό τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής που προκαλούν οι ανατιμήσεις του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,516 ευρώ το λίτρο και έχει αυξηθεί κατά 35% σε σχέση με πέρσι, ενώ από τους άλλους συντελεστές της παραγωγής, τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 17.2% και κατά 50% οι ζωοτροφές. Όλες αυτές οι αυξήσεις επιβαρύνουν δραματικά το κόστος παραγωγής και αυξάνουν τις τελικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο που μόλις ανακοινώθηκε, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, όπως νομοθετήθηκε τον περασμένο μήνα, αποτελούν τα δύο μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετριάσει τις καλπάζουσες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του πρωτογενούς τομέα που έχουν ήδη οδηγήσει σε διψήφιες αυξήσεις τις τιμές των φρέσκων λαχανικών και των εγχώριων κρεάτων.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, αναδείχθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες σε μείζον αίτημα των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, λύνει όμως μόνο εν μέρει το πρόβλημα των αυξήσεων του ενεργειακού κόστους στην πρωτογενή παραγωγή, αφού οι αρδεύσεις και η σταβλισμένη εντατική κτηνοτροφία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια, στην οποία η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά τιμές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ