ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Αντώνης Λυμπέρης: Άνθρακας ο θησαυρός που είχε «υποσχεθεί» ο κ.Νίκας σε παραγωγούς σε Αργολίδα - Κορινθία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:41:00 μ.μ. | |
Αντώνης Λυμπέρης: Άνθρακας ο θησαυρός που είχε «υποσχεθεί» ο κ.Νίκας σε παραγωγούς σε Αργολίδα - Κορινθία
Άνθρακας αποδείχτηκε ο θησαυρός που είχε «υποσχεθεί» ο κ.Νίκας σε παραγωγούς εσπεριδοειδών σε Αργολίδα και Κορινθία μετά την επίσκεψη του στις 4 Φεβρουαρίου 2021 στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Σπήλιο Λιβανό.

Ο κ.Νίκας μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση του (μία ακόμη από τις γνωστές αναποτελεσματικές επισκέψεις του στα Υπουργεία), είχε υποσχεθεί στους αγρότες της Αργολίδας «λαγούς με πετραχήλια» όπως άμεσες οικονομικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, κοινωνικές αποσύρσεις πορτοκαλιών και μανταρινιών και μείωση δαπανών για το κόστος παραγωγής.

Με την έναρξη της συγκομιδής των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα καμία από τις υποσχέσεις του κ.Νίκα δεν έχουν υλοποιηθεί. Ο προβληματισμός και η αγωνία των αγροτών μας καθώς και των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων που ασχολούνται με τα εσπεριδοειδή κορυφώνονται.

Τα κτήματα παρουσιάζουν εικόνα έντονης ακαρπίας, τα κόστη παραγωγής συνεχώς μεγαλώνουν, σε ποσοστά που πολλές φορές ξεπερνούν την αύξηση του 60% και οι αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί. Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχει αλλάξει.

Οι παγετοί του Μαρτίου και του Απριλίου σε συνδυασμό με τον καύσωνα που ακολούθησε μεγιστοποίησε τα προβλήματα. Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού μείωσαν τη ζήτηση σε εσωτερική και εξωτερική αγορά και οι τιμές των προϊόντων συνεχώς μειώνονται.

Ο κ.Νίκας όχι μόνο δεν μερίμνησε και δε διεκδίκησε από το αρμόδιο Υπουργείο την επίλυση των προβλημάτων των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αργολίδας και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά χωρίς ίχνος σεβασμού προς τους αγρότες μας συνεχίζει τον εμπαιγμό.

Πρόσφατα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021 στην Τρίπολη συναντήθηκε με εκπροσώπους συνεταιριστικών φορέων και χυμοποιούς της Αργολίδας και της Λακωνίας, οι οποίοι του παρέθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κυρίως λόγω της ακαρπίας και της μικροκαρπίας αλλά και τον κίνδυνο να καταργηθεί το τελευταίο μέτρο ενίσχυσης των παραγωγών εσπεριδοειδών που αφορά την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια και τη βιομηχανική ντομάτα.

Κύριε Περιφερειάρχη γνωρίζετε ότι έχει κατατεθεί παρόμοια πρόταση από την Κυβέρνηση;

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει για την αποτροπή της ψήφισης της για τα δύο αυτά σημαντικά προϊόντα της Πελοποννήσου;

Ο κ.Περιφερειάρχης, χαμογελώντας όπως συνήθως, περιορίστηκε να τους δηλώσει, για μία ακόμα φορά, ότι θα μεταφέρει (!) στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα προβλήματα τους, όταν θα συναντηθεί στην Αθήνα και θα ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ!

Η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα και η απόλυτη αδιαφορία της Περιφερειακής Αρχής για θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα οδηγούν σε αδιέξοδο τους αγρότες μας με κίνδυνο την πιθανή οικονομική καταστροφή τους και την εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Κύριε Νίκα, ασχοληθείτε σοβαρά και υπεύθυνα και ζητήστε άμεση οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών που έχουν υποστεί ζημία από ασθένειες και καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σταματήστε επιτέλους τις επισκέψεις στα Υπουργεία με το ρόλο του απλού «αγγελιοφόρου».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Αργολίδας
Αντώνης Λυμπέρης
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ