ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: "Προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης: η χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών"

ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου: "Προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης: η χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών"
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη χαρακτηριστική κοινωνική αναλγησία και την πλήρη αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών που την διακρίνει, έβγαλε και πάλι εκτός προγραμματισμού τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους της χώρας μας, με την μειωμένη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Eνίσχυσης που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, αφήνοντάς τους έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε αγροεφόδια, ζωοτροφές κλπ.

Μια μέρα πριν, αλλά και ανήμερα της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έσπευσε με δήθεν αναλυτικές ανακοινώσεις, να «κουκουλώσει» τις τεράστιες μειώσεις που είδαν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι. Η πρωτοφανής αδιαφάνεια αυτής της πληρωμής όμως, δεν κρύβεται με αναφορές για «οριζόντιες» και για «γραμμικές» περικοπές. Οι ΄Ελληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι μπαίνει στην τσέπη τους.

Οι έγκαιρες, σωστές, και χωρίς προβλήματα πληρωμές που καταβάλλονταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παρελθόν και ο παραγωγικός κόσμος της χώρας μας οδηγείται μέρα με τη μέρα σε απόγνωση και οικονομικό μαρασμό.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για την χειρότερη πληρωμή όλων των εποχών, που έγινε την περασμένη βδομάδα. Με την Ερώτηση που υπογράφουν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και την Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα, 2 Νοεμβρίου, ζητάμε να εξηγήσουν στους γεωργούς και κτηνοτρόφους μέσα στη Βουλή αν, εντέλει, είναι ανίκανοι να κάνουν δίκαιες και διαφανείς πληρωμές και γι' αυτό διαλέγουν να αντιμετωπίζουν «οριζόντια» όλους τους αγρότες ως υπόπτους.

Συγκεκριμένα : Την 26η Οκτωβρίου 2021 έγινε η καταβολή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης του 2021, σε δικαιούχους παραγωγούς (γεωργούς - κτηνοτρόφους) σε όλη την επικράτεια. Η προκαταβολή αυτή ύψους 633.434.763,44 εκατομμύριων ευρώ σε 521.657 δικαιούχους υπολείπεται κατά 63.161.274,92 ευρώ από την αντίστοιχη πληρωμή του 2020. Όπως είναι προφανές από τα αριθμητικά δεδομένα, για πρώτη φορά η πληρωμή αυτή του 2021 είναι καταφανώς ελλειμματική κατά σχεδόν 10%. Πέραν από την κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού 1307/2013 οριζόντια μείωση 2,09% επί της βασικής ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρο 22(5) του Καν. ΕΕ 1307/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και τη γραμμική μείωση στην αξία όλων των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 2,5% χωρίς την έκδοση της σχετικής ΥΑ για την κάλυψη των περιπτώσεων χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, ένα επιπλέον 4,5% αφορά μη οριζόντια μείωση, σύμφωνα με τη σχετική επίσημη ανακοίνωση, χωρίς αιτιολόγηση.

Ωστόσο, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, η πληρωμή είναι τόσο ελλειμματική, μετά την απαράδεκτη εξόφληση της περσινής βασικής ενίσχυσης, η οποία αν και έχει εκκαθαριστεί δεν έχει αιτιολογηθεί, κυρίως, όσον αφορά στα κριτήρια ελέγχου. Οι παραγωγοί ουδέποτε ενημερώθηκαν πριν την καταβολή της προκαταβολής για πιθανά σφάλματα ή αποκλίσεις που είχαν. Δεν έχει ανακοινωθεί ολοκλήρωση των επιτόπιων ελέγχων ούτε και ολοκλήρωση εξέτασης των διοικητικών πράξεων, γεγονός που δημιουργεί φόβους για περαιτέρω μειώσεις ποσών. Επίσης, μέχρι τώρα οι παραγωγοί δεν έχουν λάβει εξατομικευμένες διευκρινήσεις για τους λόγους που οδήγησαν σε τεράστιες μειώσεις των ποσών που τους πιστώθηκαν. Πολύ δε περισσότερο, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα σχετικές οδηγίες και χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την καρατόμηση. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι πρόκειται να αντιμετωπίσουν, κυρίως στην εκκαθάριση, μειώσεις που οφείλονται σε αναδρομική εφαρμογή της απαράδεκτης ΚΥΑ κατανομής των βοσκοτόπων της τελευταίας στιγμής. Για τις συνέπειες εφαρμογής αυτής της ΚΥΑ είχαμε προειδοποιήσει με επίκαιρη ερώτηση μόλις λίγες ημέρες πριν την καταβολή.

Δεχόμαστε καταγγελίες από δικαιούχους και διαβάζουμε στον ειδικό Τύπο ότι υπήρξαν μεγάλες μειώσεις στα καταβληθέντα ποσά χωρίς να εμπίπτουν σε καμία από τις κατηγορίες που περιγράφονται στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ