ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Μπέρδεμα με τα self test των ανηλίκων - Ασάφεια της ΚΥΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:14:00 μ.μ. | | |
Μπέρδεμα με τα self test των ανηλίκων - Ασάφεια της ΚΥΑ
Οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι πρόκειται να εισέρχονται σε αμιγείς και μεικτούς χώρους μόνο με self test. Με βάση την σχετική ΚΥΑ, τα παιδιά ως 17 ετών θα εισέρχονται με αρνητικό τεστ σε καταστήματα λιανικής, να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς επίσης και να μπαίνουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και κομμωτήρια.


Πιο συγκεκριμένα, το self test θα πρέπει να έχει γίνει έως και 24 ώρες νωρίτερα και να είναι δηλωμένο, στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Και από αυτή την πλατφόρμα θα πρέπει να είναι εκτυπωμένο. Ο κανόνας για τα παιδιά είναι ότι μπαίνουν παντού και κάνουν τα πάντα με self test 24 ωρών και δηλωμένο στη σωστή πλατφόρμα.

Η ασάφεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση σαφέστατα ορίζει, στον πίνακα Β του άρθρου 1 τις δραστηριότητες που οι ανήλικοι χρειάζεται να έχουν κάνει self test για την είσοδο τους σε αυτές. Στο άρθρο δε άρθρο 9 παράγραφος 3 και 4 αναφέρεται ότι θα πρέπει ένας γονέας να δηλώσει το self test στην αντίστοιχη πλατφόρμα.

Αυτό όμως που δεν αναφέρεται σαφώς είναι αν χρειάζεται διαφορετικό self test για το σχολείο και διαφορετικό για την είσοδο στο οποιοδήποτε κατάστημα. Το ερώτημα αυτό εγείρεται, καθώς στο σχολείο η πλατφόρμα (edupass.gov.gr) που δηλώνεται το τεστ είναι διαφορετική από το αυτή που δηλώνει ένας γονέας για να πάει με το παιδί, για παράδειγμα σε κάποιο εστιατόριο (self testing.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι για το σχολείο, αναφορικά με τους ανεμβολίαστους ανήλικου, απαιτείται δήλωση αρνητικού self test στο edupass.gov.gr κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν, για παράδειγμα, το απόγευμα της Δευτέρας ο ανήλικος επισκεφθεί ένα εμπορικό κατάστημα τις θα πρέπει να κάνει ο γονιός του: Να δηλώσει το αρνητικό self test που έκανε για το σχολείο και στην πλατφόρμα self testing.gov.gr ή να κάνει νέο self test που θα δηλώσει στην ίδια πλατφόρμα;
Ποια μέτρα ισχύουν

Με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας, και πλέον ισχύουν από το προηγούμενο Σάββατο, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα,

-Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

-Όσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.

-Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ