ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Χωρίς ΦΠΑ οι αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων έως το 2024 - «Παράθυρο» για κατάργηση το 2025

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:46:00 π.μ. | | |
Χωρίς ΦΠΑ οι αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων έως το 2024 - «Παράθυρο» για κατάργηση το 2025
Οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τους συντελεστές ΦΠΑ, που αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημιουργεί νέα δεδομένα στο σχετικό φόρο για τα ακίνητα. 

Για την ακρίβεια, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διατηρήσει έως το 2024 την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων.

Από τον 2025 και εντεύθεν η Ελλάδα θα έχει τη επιλογή να μειώσει τον ΦΠΑ στο 13% ή να τον μηδενίσει πλήρως, όπως ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του μέτρου αναστολής του ΦΠΑ, αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την αγορά ακινήτων, έχοντας ιδιαίτερα θετικά αντίκτυπο και στον τομέα του τουρισμού.

Ο ΦΠΑ που αφορά τις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2006 και τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2020. Περιλαμβάνει, μάλιστα, τις περιπτώσεις νέων αδειών αλλά και παλιών, συγκεκριμένα όσες εκδόθηκαν μετά το 2006.

Τι αποφάσισε το Ecofin

Στο χθεσινό Ecofin, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν να καταργήσουν έως το 2030 ορισμένους από τους υφιστάμενους χαμηλούς συντελεστές σε ορυκτά καύσιμα ή άλλα προϊόντα που αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να μπορέσουν οι χώρες της ΕΕ να επιτύχουν τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2050.

Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι υψηλότερος από 15%, εκτός από μία λίστα εξαιρέσεων όπου ο μειωμένος συντελεστής πρέπει να είναι τουλάχιστον 5%. Οι συντελεστές ΦΠΑ διαφοροποιούνται μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των προϊόντων. Ορισμένες χώρες έχουν επίσης συμφωνήσει ειδικούς συντελεστές για συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδικότερα, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Εφαρμογή μειωμένων συντελεστών σε ηλιακά πάνελ, βρεφικές πάνες, μάσκες χειρουργικές, υπηρεσίες live streaming θεαμάτων

-Απαλλαγή ΦΠΑ σε βασικά είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό και αναπηρικά είδη

-Εφαρμογή απαλλαγής ΦΠΑ σε περιπτώσεις κρίσεων, καταστροφών, πανδημιών.

Πηγή: sofokleousin.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ