ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για την αύξηση των δημοτικών τελών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:34:00 μ.μ. |
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου για την αύξηση των δημοτικών τελών
"Η δημοτική αρχή Ναυπλίου, σαν έτοιμη από καιρό, πέρασε (νύχτα) στην Οικονομική Επιτροπή δια περιφοράς , την αύξηση των δημοτικών τελών.


Αποφάσισε την αύξηση των συντελεστών στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 37,7% για οικιακή χρήση και 18% για γενική χρήση. Παράλληλα μείωσε τα τέλη των μεγάλων Souper Markets, των κέντρων διασκέδασης των βιομηχανικών χώρων και πληρώνουν τα ίδια με τους μικροεπαγγελματίες που στενάζουν από την αναδουλειά, διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας. Σε απόλυτους αριθμούς οι εισπράξεις από φόρους στο Δήμο το 2020 ήταν 3.631.513,96 ευρώ η εκτίμηση εισπράξεων για το 2021 είναι 4.336.691,46 ευρώ ενώ για το 2022 προϋπολογίζονται 6.434.266,07ευρώ. Μιλάμε για αύξηση μέσα σε 2 χρόνια της τάξης του 77%.

H κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης συνεχώς μειώνεται και εντείνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών νοικοκυριών μέσω και των Δήμων.

Αντί να προτάσσεται η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, υιοθετείται η αύξηση των ιδίων εσόδων στο πλαίσιο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και της ανταποδοτικότητας.

Οι παραπάνω αυξήσεις στα δημοτικά τέλη οφείλονται

-στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, μετά την ανάθεση στη ΤΕΡΝΑ με τη ΣΔΙΤ που το κόστος διαχείρισής των απορριμμάτων αυξάνεται κατά 85€ ο τόνος, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος με ικανοποίηση, γιατί λέει δεν υπάρχει άλλη λύση.

Δε θέλει προφανώς να δεχτεί την πρόταση που ωφελεί το λαό και αυτή είναι δημιουργία αποκλειστικά ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης, με διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση και ολοκληρωμένη διαχείριση. Προτιμάει την κερδοφορία των ομίλων.

-στην πανάκριβη ηλεκτρική ενέργεια που επιβάλλουν οι ενεργειακοί όμιλοι. Η δημοτική αρχή αντί να λάβει μέτρα ενάντια στην αλόγιστη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, προωθεί την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλες ενεργοβόρες δράσεις φορτώνοντας τους δημότες με επιπλέον χρέη.

Για τη δημοτική αρχή η έννοια διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων είναι άγνωστη. Ο Δήμαρχος ως πιστός εντολοδόχος των γενικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. και της εκάστοτε κυβέρνησης είναι ένθερμος υποστηρικτής των ιδιωτικοποιήσεων και στα πλαίσια αυτά δρομολογεί μια σειρά έργα με ΣΔΙΤ στη περιοχή και το δήμο που επιβαρύνουν το λαό.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι η οργάνωση ενός εισπρακτικού μηχανισμού. Βάζουν το λαό να ξαναπληρώσει αφού ήδη οι εργαζόμενοι σηκώνουν πάνω από το 90% των φορολογικών βαρών στο επίπεδο του κρατικού προϋπολογισμού.

Εμείς προτείνουμε και διεκδικούμε:

• Μείωση στο συντελεστή δημοτικών τελών για την κατοικία και την γενική χρήση μετά την αύξηση των τ.μ. που δηλώθηκαν.

• Ένταξη σε ειδικό, μεγάλο συντελεστή της τάξης του 6,5% των μεγάλων επιχειρήσεων που δρουν στην περιοχή, όπως εργοστάσια, Super Market, ΔΕΚΟ, κέντρα διασκέδασης κλπ.

• Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Ο στόχος πρέπει να είναι η πλήρης κατάργηση της τοπικής φορολογίας και η κατάργηση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών.

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα & μικρούς επαγγελματίες (με εισόδημα κάτω από 12.000€).

· Αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, που είναι σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς το Δήμο, για 6 μήνες. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες με ευθύνη του Δήμου.

Μπροστά στο αδιέξοδο της φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής που την προωθεί, η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τον λαό της περιοχής να μην μένει άπραγος , αλλά να διεκδικήσει αυτό που δικαιούται.

Φόροι – τέλη – πρέπει να βαραίνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ακόμη και την πανδημία την είδαν ως ευκαιρία να γιγαντώσουν τα κέρδη τους."

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

ΟΙ δημοτικοί Σύμβουλοι Ναυπλίου

Κώστας Γκόνης
Μαρία Αλημπέρτη
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ