ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Το 1ο Γυμνάσιο Άργους τίμησε τη μνήμη του ευεργέτη της πόλης του Άργους Σπυρίδωνα Μπουσουλόπουλου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:31:00 μ.μ. | | |
Το 1ο Γυμνάσιο Άργους τίμησε τη μνήμη του ευεργέτη της πόλης του Άργους Σπυρίδωνα Μπουσουλόπουλου.
Κάθε χρόνο ο Σύλλογος Διδασκόντων και Διδασκουσών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Άργους τιμούν την μνήμη του ευεργέτη της πόλης του Άργους, Σπυρίδωνα Μπουσουλόπουλου.

Τη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021, μια ημέρα μετά την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος, τελέσθηκε μνημόσυνο για να τιμηθεί η μνήμη του , στον καθεδρικό Ι.Ν. Αγίου Πέτρου. Στην τελετή πήρε μέρος αντιπροσωπία των μαθητών και των καθηγητών μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων για τον covid.

Η πρώτη ώρα του σχολικού προγράμματος της Δευτέρας αφιερώθηκε στη μνήμη του ευεργέτη μας .Οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν ποιος ήταν ο Σπ. Μπουσουλόπουλος και εκτίμησαν ακόμη περισσότερο την προσφορά του ως ένδειξη αλτρουισμού και περισσεύματος ψυχής. Σε ένδειξη σεβασμού και για να τιμηθεί η προσφορά του αυτή , κατάθεσαν οι μαθητές λίγα λουλούδια στην προτομή του, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου.
Λίγα λόγια για τον Σπυρίδωνα Μπουσουλόπουλο

Ο δωρητής και ευεργέτης του Άργους Σπυρίδων Μπουσουλόπουλος καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης, αλλά είχε την ατυχία να χάσει τη μικρή του περιουσία, πριν ακόμη ο μικρός Σπύρος τελειώσει το δημοτικό. Έτσι, από την ηλικία των 11 χρόνων, άρχισε να δουλεύει σε μπακάλικα της πόλης. Σε αναζήτηση καλύτερης τύχης ξενιτεύτηκε στην Αμερική και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην Ατλάντα, όπου έπλενε πιάτα σε εστιατόριο, μέχρις ότου καταφέρει να ανοίξει το δικό του κατάστημα.

Από μικρός είχε γνωρίσει τη φτώχεια και τη στέρηση και είχε μάθει να είναι φειδωλός στα έξοδα. Μακριά από τις ανέσεις και τις απολαύσεις της ζωής και παρακινούμενος από τον καημό του που δεν έμαθε ο ίδιος γράμματα, μάζευε με υπομονή τα χρήματά του ώστε να τα δωρίσει στην ιδιαίτερή του πατρίδα για να κτιστεί σχολείο.

Δεν απέκτησε δική του οικογένεια και πεθαίνοντας άφησε 22.200 δολάρια, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή εκείνη, με την εντολή να ανεγερθεί Γυμνάσιο στο Άργος. Το διδακτήριο ήταν έτοιμο και λειτούργησε το 1939. Σήμερα, στο Μπουσουλοπούλειοστεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο, καθώς και παράρτημα της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ογδόντα δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Μπουσουλοπούλειου, λοιπόν, σκέφτεται κανείς πόσο σημαντικό ήταν και είναι το ευεργέτημα αυτό για την πόλη του Άργους. Η μέγιστη αξία είναι ότι στις αίθουσές του στέγασε και συνεχίζει να στεγάζει χιλιάδες μαθητές της περιοχής μας προσφέροντας πολύ καλές συνθήκες διδασκαλίας και μάθησης. Η μεγάλη αίθουσα θεάτρου, που διαθέτει από το 1939, έγινε η αφορμή να επισκεφθούν την πόλη μας δεκάδες θεατρικοί θίασοι με αξιόλογους ηθοποιούς, καθώς και πολλές χορωδίες και χορευτικοί σύλλογοι απ΄ όλη την Ελλάδα, για να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις στηρίζοντας την καλλιτεχνική και πολιτισμική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, το αρχικό μεγάλο υπόστεγο για την άθληση των μαθητών, πρωτοποριακό για την εποχή του, διαμορφώθηκε στη συνέχεια σε κλειστό γυμναστήριο, δίνοντας διέξοδο για άθληση στους νέους. Στον αύλειο χώρο δε, έχουν γίνει γυμναστικές επιδείξεις σχολείων, ποδοσφαιρικοί αγώνες του Παναργειακού και μέχρι σήμερα οργανώνονται πολλές εκδηλώσεις, που προσφέρουν πνευματικό οξυγόνο στους πολίτες του Άργους.

Σε μια εποχή που τα ιδανικά χάνονται και οι αξίες φθίνουν, το παράδειγμα του Σπυρίδωνα Μπουσουλόπουλου αποτελεί φωτεινό οδοδείκτη για τους σημερινούς νέους, που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ