ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε στην Ελλάδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:16:00 μ.μ. | |
Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης "Όμικρον" εντοπίστηκε στην Ελλάδα (βίντεο)
Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.


Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και -όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας- έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ. Κατά πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης, το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε στα Χανιά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ανέφερε από την πλευρά του ότι ο πολίτης που εντοπίστηκε θετικός έφτασε στην Ελλάδα στις 26 Νοεμβρίου. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο βγήκε αρνητικό. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε PCR το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. Ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι το κρούσμα μένει σε καραντίνα, ενώ οι επαφές που είχε είναι αρνητικές στον κορωνοϊό και βρίσκονται επίσης σε απομόνωση.


Ο κ. Ζαούτης ανέφερε επιπλέον ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος, καθώς εξαπλώθηκε γρήγορα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ως προς τη μεταδοτικότητα, επεσήμανε ότι επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και είναι νωρίς για συμπεράσματα, αν και δεδομένα δείχνουν πως ενδέχεται να είναι αυξημένη.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, μέχρι στιγμής, τα κρούσματα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ για την αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες. Ο κ. Ζαούτης κατέληξε, λέγοντας για μια ακόμη φορά, ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Εξειδίκευση μέτρων

Ο κ. Πλεύρης εξειδίκευσε επίσης τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών και διανομή δωρεάν self test σε όλους τους ενηλίκους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Πλεύρης είπε ότι:

Έως 16 Ιανουαρίου όσοι είναι των 60 ετών θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού για να μην επιβληθεί πρόστιμο.

Επιτροπές που θα συσταθούν θα εξετάσουν αιτήσεις εξαίρεσης.

Για κάθε μήνα το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ.

Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και σε όσους θα γίνουν 60 ετών από 1η Ιανουαρίου.

Self test για όλους τους ενηλίκους

Θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους, ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.

Το πρώτο τεστ θα γίνει 6-11 Δεκεμβρίου.

Συστήνεται την περίοδο Χριστουγέννων να γίνουν επιπλέον τεστ και για τους εμβολιασμένους.
Την εβδομάδα μετά τις γιορτές θα επαναληφθεί το πρόγραμμα.

Θεματικά πάρκα

Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Οι ανήλικοι θα μπορούν να εισέρχονται με rapid test.

Πιστοποιητικό νόσησης

Για να εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα απαιτείται PCR.
Εμβολιασμός 5-11 ετών

Η επιτροπή εισηγήθηκε ότι μπορούν να «ανοίξουν» τα εμβόλια για τις ηλικίες 5-11 ετών.

Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει μόλις γίνει η παραλαβή των εμβολίων.

Έχει τεθεί στην επιτροπή το ερώτημα για επίσπευση της τρίτης δόσης, προκειμένου να γίνεται στους τέσσερις αντί έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ενόψει και των γιορτών. Ειδικότερα, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών η πολιτεία προχωρά σε ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο. Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθηθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση και Οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Δείτε εδώ ολόκληρη την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιους αφορά

Όπως τονίζεται στην τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961. Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται

Δεν υπέχουν υποχρέωση εμβολιασμού:

-όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση και
-όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης. Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130)

Πρόστιμο

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ. Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Πότε αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στην τροπολογία σημειώνεται ότι οι πόροι που συγκεντρώνονται από την επιβολή των κυρώσεων αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ