ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Γκιόλας: Να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί το δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου από τις φθορές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:44:00 μ.μ. | | |
Γκιόλας: Να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί το δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου από τις φθορές
Έκδηλο και έντονο το ενδιαφέρον του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα για το εμβληματικό και συνάμα ιστορικό κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου στο Ναύπλιο, που εκδηλώθηκε με σημερινή ερώτηση που κατέθεσε και η οποία συνυπογράφηκε από τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης κ. Θεόφ. Ξανθόπουλο, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, σχετικά με την αποκατάσταση του κτιρίου από τις φθορές που έχει προκαλέσει ο χρόνος.


Στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου εισέρχεται μεγάλος αριθμός πολιτών καθημερινά και θα πρέπει με γοργούς ρυθμούς να επισκευαστεί εξ ολοκλήρου ώστε να αποδοθεί και πάλι σε ασφαλή χρήση από όλους.

Στην ερώτηση αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι ζημιές που έχουν καταγραφεί, η σημασία του νεοκλασσικού και διατηρητέου κτιρίου για την πόλη και το Νομό, η ιστορική του αξία, αλλά και η ανάγκη να προστατευθεί από τη συνεχή φθορά.

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή:


Αθήνα 12-12-2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Μαυρουδή Βορίδη

2. Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

3. Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα

Θέμα: Αναγκαία τα έργα επισκευής και αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.

Το Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου που στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του Εφετείου, Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου Ναυπλίου αποτελεί διατηρητέο κτίριο νεοκλασσικού ρυθμού που υπερβαίνει σε ζωή τον αιώνα αφού περατώθηκε το 1911 και υπήρξε χορηγία του Ανδρέα Συγγρού, βρίσκεται δε σε κεντρική και περίοπτη θέση της πόλης του Ναυπλίου.

To εν λόγω κτίριo παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές και βλάβες και έχει ανάγκη άμεσης αποκατάστασης αλλά και γενικότερης συντήρησης και επισκευών.

Πρωτίστως είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η στατική επάρκεια τoυ κτιρίου.

Εξ ίσου απαραίτητη είναι η αποκατάσταση φθορών, η επισκευή βλαβών και αντικατάσταση κατεστραμμένων στοιχείων (πόρτες, τουαλέτες).

Στο κτίριο του Δικαστηρίου του Ναυπλίου έχουν προκύψει πολλαπλά προβλήματα, όπως αποσαθρωμένα κουφώματα στο σύνολό τους λόγω παλαιότητας, διαβρωμένα επιχρίσματα, εισροή υδάτων σε πολλά σημεία, προβλήματα υγρασιών στην ταράτσα η οποία πρέπει να μονωθεί. Επιπλέον, βάψιμο όλου του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά, αποκατάσταση δαπέδου, επισκευή και αποκατάσταση του κεντρικού κλιματιστικού συστήματος κ.α.

Επειδή για τις πιο πάνω εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου του Ναυπλίου είναι αναγκαία η σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και ειδικότερα λόγω του χρόνου κατασκευής και του χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου, είναι υποχρεωτική η εξειδικευμένη μελέτη προκειμένου να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού καθώς και η διατήρησή του ως στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επειδή η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει κατά το νόμο (Π.Δ. 425/1976 και 39/1983) αρμοδιότητα εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης έργων. Ωσαύτως και η Π.Ε. Αργολίδας, στην οποία έχουν μεταβιβασθεί οι ανωτέρω αρμοδιότητες έχει αρμοδίως εκφράσει αδυναμία να προβεί στις απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες λόγω έλλειψης προσωπικού για την ανάληψη έργων παρομοίων μεγέθους, έκτασης και εξειδίκευσης.

Συνεπώς μόνον η Δ/νση Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδια και ικανή προκειμένου να αναλάβει τις αναγκαίες μελέτες αποκατάστασης των ζημιών καθώς και να δημοπρατήσει και επιβλέψει τα αντίστοιχα έργα.

Επειδή οι βλάβες που παρουσιάζονται πλέον στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου είναι εκτεταμένες και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης αλλά και γενικότερης συντήρησης και επισκευής των.Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες σύνταξης των απαραιτήτων τεχνικών και εξειδικευμένων μελετών ώστε να δρομολογηθούν τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης/ επισκευής του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου;Ο ερωτώντες βουλευτές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ