ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Διαδήλωση αγροτών στην Ισπανία για την χαμηλή τιμή των πορτοκαλιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:51:00 μ.μ. | | | |
Διαδήλωση αγροτών στην Ισπανία για την χαμηλή τιμή των πορτοκαλιών
Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι Ισπανοί καλλιεργητές εσπεριδοειδών, την Παρασκευή (3 Δεκεμβρίου 2021), στους δρόμους της Βαλένθια, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους παραγωγής και την χαμηλή τιμή των πορτοκαλιών Ναβαλίνες.


Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν όλες οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής (AVA-ASAJA, ASAJA Alicante-Jóvenes Agricultores, CCPP-COAG, UPA-PV κ.α.). Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μεγάλος αριθμός παραγωγών και τρακτέρ.

Αφορμή ήταν το άσχημο ξεκίνημα της φετινής εμπορικής περιόδου για τα πορτοκάλια στην Ισπανία, με τις τιμές παραγωγού να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 15 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω από το κόστος καλλιέργειας. Όπως τονίζουν οι παραγωγοί η εγχώρια αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενα πορτοκάλια από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στις τιμές παραγωγού για τις κλημεντίνες και τους λωτούς (που αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην φυτοπροστασία).

Οι αγροτικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση κατά 270%. Ακόμη το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες αυξήθηκε κατά 73%, τα λιπάσματα κατά 48%, οι λογαριασμοί άρδευσης κατά 33%, τα πλαστικά συσκευασίας κατά 46%. Επίσης στον κτηνοτροφικό τομέα οι ζωοτροφές αυξήθηκαν φέτος κατά 20%. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τα αγροκτήματα και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε οικονομική ασφυξία και απειλείται η βιωσιμότητά τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ισπανοί αγροτές μιλάνε για μια Μεσογειακή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην ΕΕ και μια συνολική αναθεώρηση όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες μαζί με αύξηση των ελέγχων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με στόχο τον περιορισμό των αδασμολόγητων εισαγωγών τροφίμων χαμηλού κόστους και επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών της Ευρώπης. Οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν αποκλείουν την συνέχιση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στη Μαδρίτη.
 
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ