ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Α.Πουλάς: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νεφροπαθών που έχουν γιγαντωθεί μέσα στην πανδημία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:06:00 μ.μ. | |
Α.Πουλάς: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νεφροπαθών που έχουν γιγαντωθεί μέσα στην πανδημία
Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς, τα οποία έχουν γιγαντωθεί εν μέσω πανδημίας, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας αναφερόμενος και σε σχετική επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών προς τον Πρωθυπουργό. 

Ο κ. Πουλάς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να επιλυθούν τα επείγοντα ζητήματα που τίθενται στη σχετική επιστολή και ζητά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νεφροπαθών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη

Θέμα: Επιστολή αγωνίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών για την μεταχείριση τους εν μέσω πανδημίας προς τον κ.Πρωθυπουργό της Χώρας

Είναι γνωστό ότι οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ανήκουν σε μία εξαιρετικά ταλαιπωρημένη κατηγορία ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο υγείας, σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορονοϊό Covid-19. Για τον λόγο αυτό ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα.

Παρ’ όλα τα οφέλη του εμβολιασμού, η συγκεκριμένη κατηγορία χρονίως πασχόντων παρουσιάζει ανεπαρκή και καθυστερημένη ανοσιακή ανταπόκριση απέναντι στις λοιμώξεις και τους εμβολιασμούς, όπως αποδεικνύουν μελέτες σε εμβολιασμένους νεφροπαθείς. Πρόσφατα, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό από Ισραηλίτες ερευνητές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 100% ανέπτυξαν αντισώματα κατά του κορονοϊού έναντι του 96% των νεφροπαθών, ενώ το μέσο επίπεδο των αντισωμάτων στους ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση ήταν σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των υγειονομικών, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη ιδιαίτερης κρατικής μέριμνας για την προστασία της υγείας τους.

Επιπροσθέτως της μειωμένης ανταπόκρισης τους στο εμβόλιο κατά του Covid-19 εξαιτίας της ασθένειας τους, οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς τα τελευταία δύο χρόνια βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία, καθώς η Ελληνική Πολιτεία δεν φαίνεται να τους αντιμετωπίζει με την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που απαιτείται, κατάσταση που οι ίδιοι οι νεφροπαθείς καταγγέλλουν με πρόσφατη επιστολή τους προς τον κ.Πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό επισημαίνει ότι οι προσβληθέντες με κορωνοϊό αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς αναγκάζονται να μετακινούνται ως περιοδεύων θίασος από εφημερεύον σε εφημερεύον νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν στην απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους συνεδρία αιμοκάθαρσης, μέχρι να παρέλθει το ασφαλές διάστημα που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην μονάδα τους.

Το ανωτέρω επείγον ζήτημα είχε αναφερθεί προς εσάς με την ιδιότητά σας του Υπουργού Υγείας, με επιστολή του Συλλόγου των Νεφροπαθών ήδη από τις 24 Νοεμβρίου 2021, χωρίς όμως, καμία αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου. Παρά δε, την επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών καταγγέλλει ότι είχε επιχειρήσει επανειλημμένως στο παρελθόν να επικοινωνήσει με εσάς και τους συνεργάτες σας, προκειμένου και προφορικά να θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πολύπαθη κατηγορία των νεφροπαθών εν μέσω κορωνοιού, πάλι χωρίς ανταπόκριση.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς συμπολίτες μας ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια της πανδημίας σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε νεφρολόγους, σε υλικά και υποδομές στο ΕΣΥ δείχνουν τις σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία της υπερφόρτωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της ουσιαστικής εγκατάλειψής του απο την κυβέρνηση.



Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:



1-Προτίθεστε και πότε να ανταποκριθείτε στις εκκλήσεις των νεφροπαθών να επιλυθούν τα επείγοντα ζητήματα που θέτουν με την από 24.11.2021 επιστολή τους;

2-Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των νεφροπαθών, που μέσα στην πανδημία έχουν γιγαντωθεί;

3-Θα βελτιωθεί η ποιότητα της αιμοκάθαρσης που παρέχεται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσω της χρήσης φίλτρων αιμοκάθαρσης με καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές;

4-Θα δοθούν κίνητρα στους ιατρούς ώστε να επιλέγουν την ειδικότητα της νεφρολογίας η οποία πλήττεται από τις συνταξιοδοτήσεις;



Ο ερωτών βουλευτής



Ανδρέας Πουλάς



ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ