ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

"Προσγειώθηκε" η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:24:00 μ.μ. | |
"Προσγειώθηκε" η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος
Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε το 2021 όσον αφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Για την 31η Δεκεμβρίου, η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος προσγειώθηκε στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα που σημαίνει επιστροφή στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.


Η αύξηση των επιδοτήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης (σ.σ στα 49,5 ευρώ ανά μήνα) σε συνδυασμό και με τη διόρθωση των τιμών χονδρικής κυρίως την τελευταία εβδομάδα, θα «συγκρατήσει» τον λογαριασμό του ρεύματος για τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 4μηνου.

Τι σημαίνει η υποχώρηση της τιμής του ρεύματος μέσα στα τελευταία 24ωρα της χρονιάς; Πολύ απλά ότι για τον Δεκέμβριο, τα περισσότερα νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερα σε σχέση με τον Νοέμβριο, τον Οκτώβριο, τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και τον Αύγουστο αν φυσικά μιλάμε για την ίδια κατανάλωση ρεύματος. Αυτό δεν οφείλεται βέβαια στην αποκλιμάκωση της τιμής αλλά κυρίως στην αύξηση των επιδοτήσεων από το κράτος.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ρεύματος» τόνισε στον ΣΚΑΪ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στόχος είναι να απορροφήσουμε το 80% της επιβάρυνσης στο κόστος του ρεύματος, ώστε ένα μέσο νοικοκυριό να μην δει πάνω από 15 – 20% αυξήσεις μάξιμουμ, αποσαφήνισε ο Κώστας Σκρέκας.

Για το φυσικό αέριο σημείωσε ότι οι λογαριασμοί που θα έρθουν από εδώ και πέρα και αφορούν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και καταναλώσεις Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η έκπτωση είναι 15% και από το Δεκέμβριο θα είναι 40%.

«Υπάρχουν σε όλα αυτά τα κριτήρια ώστε να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη με πολύ χαμηλό εισόδημα» είπε ο υπουργός. «Έχουμε δημιουργήσει έναν πενταψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης στον 15902 για να καλυφθεί το κόστος της επανασύνδεσης και ένα τμήμα των οφειλών».

Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Σε αυτήν μπορούν να απευθύνονται νοικοκυριά που πραγματικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και να υποβάλουν αίτημα επανασύνδεσης της παροχής τους επισήμανε ο υπουργός.

Ο Κώστας Σκρέκας αποσαφήνισε ακόμα ότι «οποιαδήποτε στήριξη στις επιχειρήσεις θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρουμε την έγκριση γιατί ειδάλλως είναι παράνομη». «Στόχος μας να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν είναι χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης» διαβεβαίωσε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «τις τελευταίες ημέρες έχουμε αποκλιμάκωση στις τιμές του φυσικού αερίου και αυτό φέρνει και αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας. Βέβαια δεν πρέπει να βιαζόμαστε, η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές ενέργειας είναι πολύ μεγάλη, ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και θα έχουμε τελικά μια αποκλιμάκωση, μπορεί όμως αυτό να μη συμβεί και να παραμείνουν αυξημένες οι τιμές ενέργειας τουλάχιστον έως το Πάσχα. Θα μπορούσαμε ακόμα να έχουμε και μια εκ νέου αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου που θα παράσερνε και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/economy/740926-meiomenoi-ton-dekemvrio-oi-logariasmoi-reymatos»
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ