ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Επίσκεψη Νίκα στην Αργολίδα για τις ζημιές από τον παγετό (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:00:00 μ.μ. | | | |
Σύσκεψη Αργολίδα
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας επισκέφθηκε την Πέμπτη 27/1 την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας όπου τον υποδέχθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Αργολίδας  στο Ναύπλιο ο  Αντι/ρχης Π.Ε. Αργολίδας Δημήτριος Σχοινοχωρίτης.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ Ιωάννης Μαλτέζος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελ/σου Ιωάννης Μαντζούνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Σιδέρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γανώσης.
Μείζον θέμα της συζήτησης ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό που έπληξε τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά στην Π.Ε Αργολίδας στις 25 και 26/1/2022. Επί πέντε συνεχόμενα βράδια είχαμε παγετούς στην Αργολίδα,με ισχυρότερο την 25/1/2022 όπου η θερμοκρασία κυμάνθηκε από -5 έως -8 με βάση ενδείξεις του μετεωρολογικού σταθμού Πυργέλας. 

Η αρμόδια υπηρεσία (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) πραγματοποίησε αυτοψία στις καλλιέργειες και ενημέρωσε ενδελεχώς τον Περιφερειάρχη για το μέγεθος των ζημιών. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Περ/ρχη κ. Νίκα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. 
Εστάλη η έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας ΔΑΟΚ της Π.Ε Αργολίδας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ,στον ΕΛΓΑ και αναμένεται επίσκεψη του κ. Λυκουρέντζου στη Αργολίδα την Τετάρτη 2/2/2022.
Πιο αναλυτικά:

“Ο παγετός φαίνεται ότι εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για την Αργολίδα και άλλες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου” σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Όπως τονίστηκε στη σημερινή σύσκεψη ειδικότερα, όσον αφορά στην Αργολίδα οι ζημιές από τον πάγο -που ακολούθησε την σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα- είναι εξαιρετικά μεγάλες στις καλλιέργειες, τόσο των εσπεριδοειδών, όσο και των κηπευτικών.

“Υπάρχουν 130.000 τόνοι ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών, η οποία υπέστη σοβαρή ζημιά καθώς, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, δεν λειτούργησε η αντιπαγετική προστασία” σημείωσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ενημερώθηκε ότι για τον λόγο αυτό οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί θα στραφούν κατά της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση, η ζημιά που έχουν υποστεί τα εσπεριδοειδή -καθώς έχουν παγώσει οι καρποί εσωτερικά- έχει καταστήσει μη εμπορεύσιμο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Σημαντικές, εξ άλλου, είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό οι καλλιέργειες κηπευτικών, κυρίως μαρούλια και αγκινάρες.

Ανάλογες αναφορές, όσον αφορά στα εσπεριδοειδή, γίνονται και από την Κορινθία, αλλά και στη Λακωνία, ενώ στη Μεσσηνία διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας.

“Για όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στην Αργολίδα, όσο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες, ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και ο ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οποίου Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται να επισκεφθεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου την επόμενη εβδομάδα” γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει αναγγελίες από τους κατά τόπους εκπροσώπους του Οργανισμού, όπως και εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ