ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Τεχνικές να βοηθήσετε το παιδί σας με Δυσγραφία στο σπίτι

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:53:00 μ.μ. | |
Τεχνικές να βοηθήσετε το παιδί σας με Δυσγραφία στο σπίτι
Επιμέλεια-Μετάφραση κειμένου:
Κωστοπούλου- Ρέντα Βασιλική
Ψυχοπαιδαγωγός
Επιστημονική Συνεργάτιδα «Ψυχο-παιδαγωγειν»

Η Δυσγραφία είναι μια σοβαρή μαθησιακή δυσκολία που αφορά το κομμάτι της γραφής.

Εάν το παιδί σας έχει δυσγραφία οι παρακάτω διασκεδαστικες και αποτελεματικες ασκήσεις θα το βοηθήσουν .

1. Νιώσε το Γράμμα.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως δοκιμάζοντας ασκήσεις οι οποίες βοηθούν το παιδί να νιώσει πως σχηματίζεται το γράμμα-όχι να δει-είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικές.

Για παράδειγμα ,μπορείτε να σχηματίσετε με το δάχτυλο σας στην πλάτη του παιδιού ένα γράμμα, να μαντέψει ποιο είναι.

Ή μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να σχηματίσετε ένα γράμμα στην παλάμη του. Μετά ελέγξτε εάν μπορεί να το μαντέψει ή να το γράψει.

2.Γράψε σε Μεγάλο Μέγεθος


Τα παιδιά με δυσγραφία συνήθως δυσκολεύονται να θυμηθούν το σχηματισμό και την φορά των γραμμάτων. Γι’ αυτό πολλοί θεραπευτές κατά τη διαδικασία αποκατάστασης, εφαρμόζουν δραστηριότητες με μεγάλες κινήσεις και πολυαισθητηριακά υλικά.

Στο σπίτι λοιπόν, μπορείτε πάνω σε επιφάνειες όπως πλακάκια μπάνιου να απλώνουν αφρό ξυρίσματος κα να σχηματίζουν ένα γράμμα ή μια λέξη. Έτσι, αυξάνεται το αισθητηριακό ερέθισμα.

3. Πλαστελίνη


Η πλαστελίνη είναι ένα καταπληκτικό μέσο για εξάσκηση των γραμμάτων ακόμα και της εκμάθησης δύσκολων ορθογραφικών λέξεων.

Πλάστε λωρίδες από πλαστελίνη και σχηματίστε γράμματα με το παιδί σας..

Επίσης μπορείτε να απλώστε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστελίνης να το πλάσετε σε κυκλικό σχήμα και πάνω να γράψει με μολύβι. Είναι εξαιρετική άσκηση γιατί ενδυναμώνει τα χέρια και ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα. Η πλαστελίνη παρέχει στο παιδί πλούσια αισθητηριακή ανατροφοδότηση ,η οποία στέλνει περισσότερη πληροφορία στον εγκέφαλο σχετικά με τον σχηματισμό των γραμμάτων!!!!

4.Εξάσκηση σε δραστηριότητες « τσιμπήματος»

Η σωστή λαβή του μολυβιού είναι μια πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες στην γραφή. Το παιδί σας μπορεί να ενδυναμώσει τα δάχτυλα του και να βελτιώσει την λαβή΄ του εάν εκπαιδεύεται σε δραστηριότητες που χρειάζεται να κάνει ένα τσίμπημα με διάφορα εργαλεία του σπιτιού όπως ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.!!!! Μπορείτε να κόψετε μικρά μπαλάκια από χαρτάκια να τα απλώσετε σε ένα τραπέζι και το παιδί να προσπαθεί να τα πιάνει χωρίς να του πέφτουν με το τσιμπιδάκι!! Για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον ορίστε χρόνο π.χ σε ένα λεπτό πόσα θα πέτυχει να πιάσει!!

5. Αφήγηση Δομημένης Ιστορίας.


Τα παιδιά με δυσγραφία , ενώ έχουν πολύ όμορφες σκέψεις δυσκολεύονται να τις οργανώσουν. Γι αυτό το σκοπό μπορείτε να τα εξασκήσετε στην διήγηση δομημένης ιστορίας. Μπορείτε το βράδυ πριν κοιμηθεί στο κρεβάτι να του ζητάτε να σας πει πως πέρασε την ημέρα του με την σειρά .Τι έκανε το πρωί ,το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτήν την δομή για οποιαδήποτε εμπειρία του θέλει να σας διηγηθεί δηλ. Αρχή -Μέση-Τέλος.

6. Πες το προφορικά

Τα παιδιά με δυσκολίες γραφής όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ενώ έχουν εξαιρετικές ιδέες ,τους είναι πολύ δύσκολο να της εκφράσουν γραπτώς. Γι ’αυτό ,μια καλή τακτική είναι να ηχογραφείτε τις ιδέες τους ή την ιστορία τους που θέλουν να πουν. Μετά μπορούν να γυρίζουν πίσω να τις ξανά ακούνε και να τις γράφουν με την σειρά .

Πηγή:

Vanessa M.Pastore, “8 Expert Tips on Helping your child with Dysgraphia” https://www.understood.org/articles/en/8-expert-tips-on-helping-your-child-with-dysgraphia

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ