ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Ναύπλιο: Πορεία διαμαρτυρίας των Τουριστικών Λεωφορείων στο πλαίσιο Πανελλαδικής Κινητοποίησης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:53:00 μ.μ. | | |
Τουριστικά λεωφορεία
Τα Τουριστικά Γραφεία και οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών, δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση του Κορονοϊού και την λήψη μέτρων από την πολιτεία, που φέρνει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, και θέτει σε δοκιμασία ακόμη και την λειτουργία αυτών.

Η ζημιά για τα γραφεία και τις Τ.Ε.Ο.Μ., ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, σε όλη την χώρα, είναι τεράστια, καθώς η μείωση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη, που πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης.

Δυστυχώς η ως σήμερα αντιμετώπιση του κλάδου μας από την κυβέρνηση δεν είναι συμβατή με την ζημία των επιχειρήσεων μας και η γενική συνέλευση των Σωματείων της Ενώσεως μας, από την Κρήτη ως τον Έβρο και από τα Δωδεκάνησα ως την Ήπειρο αποφάσισαν την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Κινητοποίησης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της Πανελλαδικής Κινητοποίησης υπό την αιγίδα της Ένωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού – Ιδιοκτητών Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11.00π.μ. πορεία διαμαρτυρίας με τα λεωφορεία μας, στις πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας.

Η ώρα συγκέντρωσης των λεωφορείων έχει καθοριστεί στις 10.30 π.μ.. σε σημεία που θα ανακοινώσουν τα κατά τόπους Σωματεία / Ενώσεις.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ COVID-19 ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστή, την κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα τουριστικά γραφεία και οι Τ.Ε.Ο.Μ. στο σύνολο της χώρας μας, μετά την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού COVID-19.

Ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου 2020 τα προβλήματα από την εξάπλωση του κορονοϊού άρχισαν να γίνονται εμφανή στις επιχειρήσεις του τουρισμού και δυστυχώς 23 μήνες μετά τα προβλήματα μεγαλώνουν και παραμένουν άλυτα.

Έτσι σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια στο εξωτερικό και το εσωτερικό οι ακυρώσεις είναι συνεχείς..
Ουσιαστικά λοιπόν οι επιχειρήσεις μας δεν λειτουργούν ή σε ορισμένες περιπτώσεις υπολειτουργούν και τα λεωφορεία ιδιοκτησίας των μελών της Ενώσεως μας είναι ακινητοποιημένα.

Ζητάμε άμεσα μέτρα για τις επιχειρήσεις μας:

1) Μείζον θέμα παραμένει η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας.
Η επιδότηση / αποζημίωση της μειωμένης πληρότητας 65% των τουριστικών λεωφορείων, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τις επιχειρήσεις μας που παραμένουν ανενεργές 21 μήνες και τα λεωφορεία μας ουσιαστικά ακινητοποιημένα. Ζητάμε την άμεση στήριξη μας και την επείγουσα προώθηση αποζημίωσης των τουριστικών λεωφορείων για τουλάχιστον άλλους τέσσερεις μήνες (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2020), όπου η πληρότητα ήταν επίσης μειωμένη αλλά και για τους επόμενους μήνες έως σήμερα όπου συνεχίζεται το μέτρο.

2) Τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία με ΚΑΔ 79.11 και 49.39 δεν περιλαμβάνονται στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης.
Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης στον αναπτυξιακό νόμο προτάσεων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση, εκσυγχρονισμό ή επέκταση για την απόκτηση εξοπλισμού στόλου οχημάτων (πάνω από 9 θέσεις – άδεια Δ.Χ λεωφορείου), κτιριακών δαπανών αποκλειστικά για την προσωρινή στάθμευση του ιδιόκτητου στόλου της επιχείρησης, άυλων δαπανών κλπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε για μια ακόμη φορά τον κλάδο μας.

3) Το λειτουργικό κόστος μιας τουριστικής επιχείρησης που διατηρεί γραφείο, είναι μεγάλο καθώς πρέπει να υπολογίσουμε το ενοίκιο, την μισθοδοσία των υπαλλήλων (γραφείου & οδηγούς), τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ΔΕΚΟ (τηλέφωνα, ηλεκτρικό ρεύμα νερό κλπ. ).
Με μηδενικό εισόδημα τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης την στιγμή που τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Το πρόβλημα συνεχίζεται να υφίσταται αφού και μετά τον Μάιο του 2021 ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μας υπολειτουργούν.
Επίσης και οι ΤΕΟΜ, χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και με τα έξοδα διαβίωσης να έχουν γίνει θηλιά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.

4) Στις αρχές του έτους πληρώσαμε τέλη κυκλοφορίας για τα λεωφορεία μας. Με τα λεωφορεία ακινητοποιημένα, τι νόημα έχουν τα τέλη; Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το θέμα. Ήδη με παρέμβαση του κ. Βεσυρόπουλου, για το 2021 & 2022 είχαμε μείωση των τελών σε ποσοστό 50%.
Επιπροσθέτως τα τουριστικά λεωφορεία πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας €595,00 ενώ τα αντίστοιχα υπεραστικά λεωφορεία πληρώνουν €300,00 για χρήση στους ίδιους δρόμους! Δηλαδή η μεγάλη αδικία που διαχρονικά υφιστάμεθα, είναι τουλάχιστον η απαίτηση μας, να διορθωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η κατάφορη αδικία έναντι των τουριστικών λεωφορείων που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

5) Η μόνιμη υπαγωγή των μεταφορών σε καθεστώς ΦΠΑ 13%. Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2015, σε μια νύχτα, άλλαξε το ΦΠΑ από 13% σε 23% και στην συνέχεια σε 24%. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγούν σοβαρά οι επιχειρήσεις μας. Το μέτρο λοιπόν του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο πρέπει να γίνει μόνιμο.

6) Η συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις μας και αναστολής του προσωπικού μας, είναι άμεσα ζητούμενα, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να επιβιώσουν και να μην απολύσουμε τους υπαλλήλους μας.

7) Η συνέχιση των αναστολών πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις μας, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022. Δυστυχώς η επανεκκίνηση των εργασιών μας δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις μας.

8) Η παράταση του ορίου ηλικίας διαγραφής των τουριστικών λεωφορείων. Αυτή την στιγμή είναι στα 27 χρόνια, όμως δεδομένων των συνθηκών, είναι σήμερα απαγορευτικό για αρκετούς συναδέλφους να αντικαταστήσουν τα λεωφορεία τους. Η παράταση 3 ετών που ζητάμε θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη, βεβαίως και για τα καινούρια λεωφορεία που έχασαν 3 χρόνια από την απόσβεση του κόστους αγοράς.

9) Τα πιστωτικά σημειώματα (vouchers), είχαν 18μηνη ισχύ, με αποτέλεσμα να λήγουν στις 05-11-2021. Πήραν παράταση ως τον Μάρτιο του 2022 όμως και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Μιλάμε για χρήματα που και εμείς με την σειρά μας αποδώσαμε σε ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες κλπ. για την πραγματοποίηση εκδρομών, και που ποτέ δεν μας επιστράφηκαν ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ξενοδοχείων που έκλεισαν και δεν άνοιξαν ποτέ. Κατόπιν όλων των παραπάνω, ζητάμε την άμεση παράταση της ισχύος των πιστωτικών σημειωμάτων (vouchers) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, και να αποφύγουμε την σύγκρουση με γονείς και εκπαιδευτικούς.

10) Η υποκλοπή έργου από τα υπεραστικά λεωφορεία. Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους σοβαρά πληγωμένους. Ζητούμε να υπάρξει παρέμβαση και στα Υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας για το θέμα ιδιαίτερα των σχολικών εκδρομών και μισθώσεων λεωφορείων. Ενώ το έργο των υπεραστικών λεωφορείων είναι αποκλειστικά η δημόσια συγκοινωνία, πάντα υπάρχει από τον νομοθέτη ένα “παράθυρο” σε κάθε νόμο, είτε ένα “κατ’ εξαίρεση” ή “χερσαία μέσα” που αφήνει αοριστία στην ερμηνεία του νόμου. Αποτέλεσμα είναι τα υπεραστικά λεωφορεία να υποκλέπτουν έργο από τα τουριστικά. Πρέπει λοιπόν και αυτό να ξεκαθαριστεί.

Τα Τουριστικά Γραφεία και οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών, δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση του Κορονοϊού και την λήψη μέτρων από την πολιτεία, που φέρνει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, και θέτει σε δοκιμασία ακόμη και την λειτουργία αυτών.
Η ζημιά για τα γραφεία και τις Τ.Ε.Ο.Μ. σε όλη την χώρα, είναι τεράστια, καθώς η μείωση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη, που πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης.

Για το Δ.Σ..

Ο πρόεδρος της Ένωσης 
Απόστολος Εμμανουηλίδης 

Ο γραμματέας της ‘Ένωσης
Αθανάσιος Σιμώτας

Τηλέφωνο προέδρου Απ. Εμμανουηλίδη: 6977881341

Τηλέφωνο γραμματέα Αθ. Σιμώτα: 6937 862030


ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6944545891/6947779162

ΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑΣ: 11.00π.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΛΙΜΑΝΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ (ΠΙΣΩ – ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ) & ΩΡΑ 10.20π.μ.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ – ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΑΡΓΟΥΣ – ΣΙΔ. ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ – ΑΝΔΡ. ΣΥΓΓΡΟΥ – 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ – ΚΥΠΡΟΥ - ΛΕΩΦ. ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ – ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ – ΑΡΓΟΥΣ – ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ – ΛΙΜΑΝΙ (ΛΗΞΗ ΠΟΡΕΙΑΣ)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ