ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:23:00 μ.μ. |
Ουκρανία
Ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία καταβάλλουν όλες οι πλευρές, την ώρα που οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι ΗΠΑ και το NATO συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.


Μετά την επικοινωνία Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, ο γάλλος πρόεδρος ξεκινά μαραθώνιο επαφών.


Ειδικότερα, ο Μακρόν θα συνομιλήσει «εντός των προσεχών ωρών» με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο γάλλος πρόεδρος ενδέχεται, επίσης, να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους» πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, Πούτιν και Μακρόν τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. «Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να διαφυλαχθεί η ειρήνη» πρόσθεσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Μακρόν και του Πούτιν διήρκησε 1 ώρα και 45 λεπτά και αμέσως μετά ο γάλλος πρόεδρος μίλησε επί μία ώρα με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί τη Δευτέρα συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. 

Πού διαφώνησαν

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας. Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.
Τι συζήτησαν Ζελένσκι – Μακρόν

Στο μεταξύ, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας στο Ντονμπάς με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο είπε ότι το Κίεβο είναι υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες μέσα σε δύο ημέρες. Στις προηγούμενες συνομιλίες τους ο ουκρανός ηγέτης υπογράμμισε την προθυμία της χώρας του για διάλογο εν μέσω των φόβων ότι η Ρωσία πιθανόν να βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής.

Δεσμεύτηκε ότι δεν θα απαντήσει σε προκλήσεις από αυτονομιστές που πρόσκεινται στη Μόσχα. «Συνεχίζοντας τη χθεσινή συνομιλία, πληροφόρησα τον Εμανουέλ Μακρόν για την παρούσα κατάσταση ασφαλείας και για τους νέους προκλητικούς βομβαρδισμούς. Είμαστε υπέρ της εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Υποστηρίζουμε την άμεση σύγκληση της Τριμερούς Ομάδας Επαφής και την άμεση καθιέρωση καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός» έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρώσου και Γάλλου ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν θα έχουν τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ