ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Δήμαρχος Ερμιονίδας: Αδικαιολόγητη αντίδραση με φαιδρά επιχειρήματα για το έργο του ηλεκτροφωτισμού

Γιάννης Γεωργόπουλος
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας σε συνεδρίασή της στις 4/02/2022, ενέκρινε την μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για το έργο της αντικατάστασης 5.744 φωτιστικών από νέα σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, προϋπολογισμού 2.369.801,20 €, καθώς και την αναγκαιότητα δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό καινοτόμο έργο, με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τον Δήμο Ερμιονίδας και τους Δημότες, το οποίο υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα της Δυνατής Ερμιονίδας αλλά και άλλων Δημοτικών Παρατάξεων και αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας και της ασφάλειας των Δημοτών.

Ειδικά την σημερινή εποχή με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση που βιώνουμε και τους υπέρογκους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος που πληρώνουμε στην ΔΕΗ, επιβάλλεται αυτό το έργο να υλοποιηθεί άμεσα.

Με χθεσινό δελτίο τύπου είχαμε την έντονη αντίδραση για το εν λόγω έργο, της λεγόμενης “Συντονιστικής Επιτροπής Αντιπολίτευσης”, την οποία απαρτίζουν κατά δήλωσή τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Αποστόλου Παναγιώτης, Λάμπρου Αναστάσιος και Τόκας Αναστάσιος και είναι οι μόνοι που το υπογράφουν.

Μια αδικαιολόγητη αντίδραση με φαιδρά επιχειρήματα, η οποία αποδεικνύει ότι οι κύριοι αυτοί λένε όχι σε κάθε μικρό και μεγάλο έργο, δεν έχουν καμία πρόταση και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην προχωράει ο τόπος μπροστά, προκειμένου να έχουν λόγο ύπαρξης και μικροπολιτικής αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης.

Για την αναγκαιότητα και τα πολλαπλά οφέλη του έργου έχω ήδη ενημερώσει προσωπικά τους κ.κ. Λάμπρου Αναστάσιο και Τόκα Αναστάσιο από τον Μάρτιο του 2021, ενώ στις 7 Απριλίου του 2021 εξεδόθη ανακοίνωση – δελτίο τύπου από τον Δήμο Ερμιονίδας, προκειμένου να ενημερωθούν οι Δημότες της Ερμιονίδας.

Επίσης πριν λίγους μήνες έγινε ενημέρωση για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο από ομότιμο καθηγητή του Ε.Μ.Π., ο οποίος απάντησε σε κάθε ερώτηση που του έγινε και έλυσε όλες τις απορίες των Δημοτικών Συμβούλων.

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα υφιστάμενα 5.744 φωτιστικά του Δήμου Ερμιονίδας για πρώτη φορά καταγράφηκαν και κωδικοποιήθηκαν ψηφιακά.

Σύμφωνα με την μελέτη, το κόστος της αντικατάστασής τους ανέρχεται στα 2.369.801,20 € και η λειτουργία τους θα ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω υπολογιστή.

Ο ανάδοχος θα προκύψει σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου μέσα από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και πέραν της αντικατάστασης θα είναι υποχρεωμένος επί 10 χρόνια να αναλάβει την συντήρηση και επισκευή των νέων λαμπτήρων.

Το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο Ευρωπαϊκό ή Εθνικό ή Περιφερειακό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Η χρηματοδότησή του μπορεί να γίνει είτε από ίδια κεφάλαια, είτε μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή δανεισμό από ιδιωτική εταιρεία, είτε μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο δανειοδοτεί τους ΟΤΑ αποκλειστικά και μόνο για αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού.

Η πλέον συμφέρουσα λύση για τον Δήμο Ερμιονίδας είναι η χρηματοδότηση του έργου μέσω δεκαετούς δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο υλοποιεί καινοτόμα έργα και σημαντικές δράσεις για την διάδοση και εδραίωση των νέων ενεργειακών τεχνολογιών.

Το δάνειο θα αποπληρώνεται από το ποσό που θα εξοικονομείται λόγω της χρήσης των νέων λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, της παύση εφοδιασμού λαμπτήρων – αναλωσίμων υλικών και της μη απασχόλησης τριών ατόμων και καλαθοφόρου οχήματος ενώ παράλληλα θα περισσεύουν και επιπλέον 110.000 € το χρόνο στο ταμείο του Δήμου.

Δηλαδή σήμερα, με την χρήση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών, οι Δημότες πληρώνουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στη ΔΕΗ, με παράλληλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και ρύπανση.

Αντί λοιπόν τα χρήματα αυτά να πληρώνονται στην ΔΕΗ, ένα τμήμα τους θα αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου επί 10 χρόνια, ενώ θα περισσεύουν και 110.000 € το χρόνο. Μετά τα 10 χρόνια που θα έχει εξοφληθεί το δάνειο, όλα τα χρήματα που εξοικονομούνται θα μένουν στον Δήμο ως κέρδος από το έργο.

Πρόκειται λοιπόν για ένα πολύ σημαντικό έργο του οποίου η υλοποίηση δε θα κοστίσει απολύτως τίποτα στους Δημότες, αντίθετα θα έχει πολύ σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αφού προβλέπει την μείωση των εκπομπών του CO2 κατά 606 tn/Kwh ετησίως.

Ο δημοτικός φωτισμός θα είναι κατά 110% μεγαλύτερος, ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΜΕΝΗ ΛΑΜΠΑ, σε αντίθεση με το σημερινό πρόβλημα όπου λάμπες καίγονται συχνά, ενώ θα προστεθούν νέα φωτιστικά και το εργατοϋπαλληλικό προσωπικού του Δήμου θα πάψει να απασχολείται στον τομέα της αντικατάστασης λαμπτήρων και θα φροντίζει για επισκευές – συντηρήσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε σχολεία, πλατείες και δημοτικά κτήρια.

Αντίστοιχο έργο αντικατάστασης των παλαιών δημοτικών φωτιστικών, έχουν κάνει εδώ και χρόνια αρκετοί Δήμοι της Ελλάδας, χρηματοδοτούμενοι άλλοι μέσω ΣΔΙΤ και άλλοι μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Χαρακτηριστικά αναφέρω τους Δήμους Αθηναίων με 43.678 φωτιστικά αξίας 53,6 εκ. €, Πειραιά, Βόλου, Νέας Σμύρνης, Καματερού, Αγίων Αναργύρων, Αλίμου, Ξάνθης, Σητείας, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Ηρακλείου Αττικής, Ιλίου, Ηλιουπόλεως, Σοφάδων, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καισαριανής, Σερρών, Φαρσάλων, Βέλου – Βόχας, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Θάσου, Θερμαϊκού, Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης, Αλεξανδρουπόλεως, Ιάσμου, Λαμιέων, Λαρισαίων, Κηφισιάς, Ελευσίνας, Μεσσήνης, Πηνειού, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Καλαμάτας, Δελφών, Ρεθύμνου, Κορινθίων, Σικυωνίων, Μαρώνειας, Βριλησσίων, Βύρωνα, Καμένων Βούρλων, Άρτας.

Μέσω ΣΔΙΤ αναφέρω τον Δήμο Ιωαννιτών με αντικατάσταση 26.500 φωτιστικών και κόστος 19,2 εκ. ευρώ και τον Δήμο Πρεβέζης με αντικατάσταση 8.800 φωτιστικών και κόστος 8,9 εκ. ευρώ.

Το 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντικατέστησε 15.000 φωτιστικά με κόστος 14,8 εκ. ευρώ, ενώ οι γειτονικοί Δήμοι Άργους – Μυκηνών και Επιδαύρου προχωρούν σε αντίστοιχο έργο μέσα στο 2022.

Γίνεται αντιληπτό ότι ο Δήμος Ερμιονίδας θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να είχε αντικαταστήσει τα παλιάς τεχνολογίας ενεργοβόρα φωτιστικά σώματα και έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα.

Έτσι λοιπόν, μετά την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με την αδειοδότηση κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ Ερμιονίδας και της οριστικής διακοπής της λειτουργίας της δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο “Γαλαξίας”, προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση ενός ακόμα σημαντικού έργου καθημερινότητας για τον Δήμο μας, όπως αυτό του δημοτικού φωτισμού.

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει την επάρκεια νερού σε ολόκληρη την έκταση του Δήμου μας με την επισκευή και συντήρηση 20 γεωτρήσεων (μοτέρ, σωληνώσεις, ηλεκτρολογικά κ.λ.π.) και την αντικατάσταση χιλιάδων μέτρων αγωγών ύδρευσης.

Εδώ και κάποιους μήνες οι κάτοικοι του Πορτοχελίου έχουν αντιληφθεί ότι το νερό που τρέχει στις βρύσες τους είναι πολύ καλής ποιότητας, μάλιστα προχθεσινή μέτρησή του έδειξε πολύ χαμηλή σκληρότητα.

Προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος της ποιότητας του νερού με την δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης.

Στην δημοτική οδοποιία ήδη έγιναν δύο διαγωνισμοί έργων συνολικού ύψους 500.000,00€, τα οποία υπήρχαν στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.

Οι διαγωνισμοί ανέδειξαν αναδόχους, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα άμεσα, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Το ένα έργο αφορά ασφαλτοστρώσεις στην Δημοτική Ενότητα Κρανιδίου και το άλλο έργο αφορά ασφαλτοστρώσεις και άλλες εργασίες στις Κοινότητες που χρηματοδοτούνται μέσω Α.Π.Ε. δηλαδή Διδύμων, Ηλιοκάστρου και Θερμησίας.

Άλλα τρία έργα δημοτικής οδοποιίας ύψους 850.000,00€ περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022. Λόγω του ότι κάνουμε διαγωνισμούς μεγάλων έργων υψηλών χρηματικών ποσών, πετυχαίνουμε και μεγάλες εκπτώσεις του 40% και του 50%.

Έτσι εξοικονομούνται μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία απορροφούνται ξανά σε έργα οδοποιίας, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το έτος 2022 να ανέρχεται περίπου στα 2εκ.€

Επίσης για την αγροτική οδοποιία έχουμε καταθέσει ως πρώτη επιλογή πρόταση χρηματοδότησης ύψους 3.700.000,00€, στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” και αναμένουμε την έγκρισή της.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Αποχετευτικού Κρανιδίου – Πορτοχελίου δεν οφείλεται σε κάποια παράλειψη ή άστοχη ενέργεια του Δήμου Ερμιονίδας. Οφείλεται στο ότι η αρχική μελέτη δεν είχε προβλέψει την τοποθέτηση ειδικών ανοξείδωτων αντλιών για τα αντλιοστασίων. Επίσης δεν είχε προβλέψει ένα ακόμη αντλιοστάσιο στο Κρανίδι πίσω από το ξενοδοχείο “Ερμιονίδα”. Εκπονούνται οι διορθωμένες μελέτες και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Δημοτική Αρχή εφαρμόζει με συνέπεια τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα επιλύει χρόνια προβλήματα όπως της διαχείρισης των απορριμμάτων, της οδοποιίας, της αποχέτευσης, της ύδρευσης και του δημοτικού φωτισμού.

Ειδικά για την αντικατάσταση των 5.744 φωτιστικών και την προσθήκη νέων από σύγχρονης τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, πέρα από την πλήρη ενημέρωση που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Το θέμα σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις να έρθει προς συζήτηση στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης όπως λανθασμένα προτείνουν κάποιοι, αντίθετα θα έρθει επανειλημμένως προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα πρέπει μεταξύ άλλων να εγκριθούν η αναγκαιότητα δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι όροι της σύμβασης, το επιτόκιο κ.λ.π.

Όσοι αντιδρούν σε αυτό το έργο, που δεν κοστίζει τίποτα στους Δημότες, είναι φανερό ότι δεν τους ενδιαφέρουν ο εκσυγχρονισμός και η πρόοδος του Δήμου Ερμιονίδας, δεν τους ενδιαφέρουν η προστασία του περιβάλλοντος και τα οικονομικά οφέλη των Δημοτών.

Τους ενδιαφέρει μόνο η στείρα και μικροπολιτική αντιπολίτευση.

Να είναι σίγουροι όμως ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της στάσης τους, διότι οι Δημότες της Ερμιονίδας έχουν και γνώση και κρίση.

Γιάννης Γεωργόπουλος
Δήμαρχος Ερμιονίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ