ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Περιήγηση από την ΒΙ.Δ.Α.: Αργοναυπλία και βιομηχανικά μνημεία

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:41:00 π.μ. | |
Παλιό εργοστάσιο
Ναύπλιο, προορισμός πασίγνωστος από την δημιουργία του Ελληνικού κράτους. Έχουν συρρεύσει διασημότητες , επίσημοι και βεβαιώς όλοι μας έστω για μια μέρα έχουμε πάει για καφέ ή εκδρομή με το σχολείο. Οι Μυκήνες , η Τίρυνθα , το Παλαμήδι είναι τόποι περπατημένοι από πλήθος τουριστών.

 Εδώ στην ΒΙΔΑ προσπαθήσαμε να «δούμε» λίγο διαφορετικά αυτόν τον φημισμένο τόπο. Τρέξαμε οργανώσαμε, προβληματιστήκαμε για την βέλτιστη διαδρομή γιατί είμασταν σίγουροι πως η «βιομηχανική» προσέγγιση θα φανέρωνε κτίρια και ιστορίες εξίσου σημαντικές με αυτές του Αγαμέμνονα, του Ευρυσθέα ή του Σταϊκόπουλου & Μοσχονησιώτη. Ιστορίες άγνωστες στο ευρύ κοινό μα εξίσου σημαντικές όσον αφορα τις αλλαγές που έφεραν στην ζωή του τόπου.

Είμαστε εδώ λοιπόν για να αναδείξουμε την βιομηχανική ανάπτυξη που έφεραν στην περιοχή φωτισμένα μυαλά με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστουφαντουργίας, καπνεργοστάσια, και την σιδηροδρομική σύνδεση του Αργους - Ναύπλιου με κεντρικά λιμάνια.

Θα σας περιμένουμε στις 27 Φεβρουαρίου ημέρα Κυριακή, στο μεγάλο πάρκινγκ του λιμανιού του Ναυπλίου στις 10.30 το πρωί με πολυτελές λεωφορείο και με τις απολαυστικές ιστορίες της ξεναγού μας Ματίνας Χουντάλα, για να περιηγηθούμε σε διάφορα σημεία της βιομηχανικής κληρονομιάς της Αργοναυπλίας.

Η περιήγηση θα διαρκέσει περίπου 3 ωρες. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η δράση θα γίνει καθώς η φιλοξενία στο λεωφορείο μας προστατεύει από άσχημα καιρικά φαινόμενα. Όταν θα βγαίνουμε έξω για επίσκεψη θα κλείνουμε το μάτι στον Θεό. Το χουμε ξανακάνει μας ξέρει και μας θέλει...

Το σημείο συνάντησης είναι ΕΔΩ : https://www.google.com/.../data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5...

Θέλουμε να φέρετε
•την καλή σας διάθεση (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ) ,
•το πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΓΑΡ) και
•25 ευρώ για το αντίτιμο της εκδήλωσης αυτής το οποίο το πληρώνετε επιτόπου
•Το αντίτιμο για τα ΜΕΛΗ της ΒΙΔΑς είναι 20 ευρώ.
•Φοιτητές, Μαθητές & Ανεργοι πληρώνουν 15 ευρώ με την επίδειξη της ταυτότητας τους .

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για να εξασφαλίσετε την θέση σας στην δράση: αποστολή ενός mail στο vidaomada@gmail.com μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το απαιτούμενο λεωφορείο. Ο ελάχιστος αριθμός για να πραγματοποιηθεί η δράση ειναι 18 άτομα.

Όσοι Αθηναίοι και άλλοι εκτός Αργολίδας προγραμματίζουν να περάσουν ενα 2-3ήμερο στο Ναύπλιο μπορούν να εμπλουτίσουν τον χρόνο τους με την περιήγηση μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά και από προηγούμενες δράσεις μας πως σας προσφέρουμε κάτι ιδιαίτερο. Μην λείψετε.

Όποιος/-α επιθυμεί, μπορεί να εγγραφεί ως μέλος μας την ημέρα εκείνη και να λάβει επιτόπου την έκπτωση των μελών. Για να εγγραφείτε μέλη στη ΒΙΔΑ ΑΜΚΕ η ετήσια συνδρομή είναι 30€ και 20€ η εφάπαξ εγγραφή, https://vidarchives.gr/tropoi-symmetochis#member .

Θα είναι χαρά και τιμή μας να βρεθούμε μαζί στους δρόμους της βιομηχανικής άνθισης της Αργολίδας.

Με εκτίμηση
Για τη ΒΙΔΑ ΑΜΚΕ
Ηρακλής Φασουράκης
www.vidarchives.gr

ΟΜΑΔΑ ΒΙ.Δ.Α
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ομάδα των Βιομηχανικών Δελτίων Καταγραφής απαρτίζεται από ανθρώπους με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά με κοινά ερευνητικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα: τη βιομηχανική αρχαιολογία και τη βιομηχανική κληρονομιά.

Τα μέλη της ομάδας συναντηθήκαμε αρχικά στην ομάδα «Βιομηχανική Αρχαιολογία» στο Facebook και -πέρα από την κοινή μας αγάπη- μας συνέδεσαν περαιτέρω οι διαπιστώσεις ότι, ενώ παρατηρείται μια επιταχυνόμενη απώλεια σημαντικών καταλοίπων της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ταυτόχρονα είναι ισχυρή η έλλειψη ενός κεντρικού, επίσημου και ελεύθερα προσβάσιμου αρχείου καταγραφών για την ελληνική βιομηχανική κληρονομιά, το οποίο να επιτρέπει αφ’ ενός τη μελέτη της και αφ’ ετέρου την αξιολόγηση και προστασία της. Οι κοινές αυτές διαπιστώσεις μας προκάλεσαν την επιθυμία να δράσουμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη βελτίωση, ή και την αντιστροφή, αυτής της κατάστασης. Και κυρίως, να δραστηριοποιηθούμε συλλογικά για τη διατήρηση-διάσωση του κοινού μας βιομηχανικού παρελθόντος ως αναπόσπαστου κομματιού της ιστορίας μας που πρέπει να παραδοθεί στις επόμενες γενιές ως γνώση και παρακαταθήκη.

Το επιστέγασμα αυτών των διεργασιών υπήρξε η συγκρότηση της ομάδας ΒΙ.Δ.Α. ως μία συλλογική διεπιστημονική προσπάθεια που επιχειρεί να καταγράψει, να αποτυπώσει, να τεκμηριώσει, να διασώσει σε φυσική ή ψηφιακή μορφή, να διαδώσει και να προβάλει, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την πολιτεία και εν τέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Αναγνωρίζουμε ότι, πέρα από τα υλικά κατάλοιπα της βιομηχανικής δραστηριότητας και της καθημερινής εργασίας ανδρών και γυναικών -ακόμη και παιδιών- (εγκαταστάσεις, κτίρια, μηχανήματα, εργαλεία, αρχεία), τα άυλα ίχνη που περιέχονται στην τεχνογνωσία, στις ανθρώπινες αναμνήσεις και στα ήθη αποτελούν αναπόσπαστο -μα και εξαιρετικά ευαίσθητο- κομμάτι αυτού του πολιτισμού και πρέπει επίσης να διασώζονται, γι’ αυτό και προσεγγίζουμε τη βιομηχανική μας κληρονομιά με σεβασμό για όλη την ποικιλομορφία και τη συνθετότητά της.

Η μετεξέλιξη της ομάδας ΒI.Δ.Α. σε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) κρίθηκε αναγκαία από τα μέλη της για την αποτελεσματικότερη προώθηση των σκοπών της, μέσω ποικίλων δράσεων. Για την επίτευξη των στόχων της η ΑΜΚΕ ΒΙ.Δ.Α. προτίθεται να αξιοποιήσει τη διαθέσιμη τεχνογνωσία, την εμπειρία και τις γνώσεις των μελών της, καθώς και άλλων ατόμων που έχουν διάθεση να συμβάλλουν στις προσπάθειές της.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ