ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Γ. Γκιόλας: Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ τα λεγόμενα μετρά στήριξης για τους αγρότες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:21:00 μ.μ. | |
Γ. Γκιόλας
Σε ανεπαρκή, προεξαγγελθέντα και προσωρινά μέτρα που αποτελούν εμπαιγμό των αγροτών εξαντλούνται οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ., που επιχειρεί την τελευταία στιγμή να κάμψει την αγωνία και την αγανάκτησή τους η οποία ήδη εκφράζεται σθεναρά και κλιμακώνεται με πανελλαδικές κινητοποιήσεις.


Α. Το μέτρο της μερικής κάλυψης ποσοστού της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό» των συνεχών αυξήσεων. Ο αγροτικός κόσμος αξιώνει ολική και μόνιμη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής καθώς και αφορολόγητο πετρέλαιο. Οι τεχνητές και εις το διηνεκές αυξήσεις να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Β. Η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα έχει γίνει από πέρσι και εφαρμόζεται, αφού τη στιγμή αυτή στο 13% διατίθεται μόνο το νιτρικό κάλλιο.

Γ. Η επίσης εξαγγελθείσα μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% στο 6% ήδη ισχύει κι αυτή, αλλά μετά την τεράστια αύξησή τους που κλιμακώνεται από το περασμένο καλοκαίρι, ξεπερνάει κατά πολύ την εκ των υστέρων μείωση του συντελεστή ΦΠΑ.

Δ. Η επιδότηση 7% επίσης στους κτηνοτρόφους σαφώς δεν αναπληρώνει την αλματώδη αύξηση των εξόδων τους και έρχεται μόνο για να καλύψει μια μικρή περίοδο του τρέχοντος τριμήνου. Τα συγκεκριμένα μέτρα θυμίζουν το γάϊδαρο του Χότζα, αφού του φόρτωσαν μέχρι εξαντλήσεως, του αφαίρεσαν ένα σακούλι για να πιστέψει ότι ανάσανε.

Θυμίζουμε ότι στο Ecofin της 7ης Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτή μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα και ρήτρα διασφάλισης αντίστοιχης δυνατότητας σε φυτοφάρμακα – λιπάσματα μέχρι και μετά το 2030.

Οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους έχουν ανάγκη μόνιμων και ουσιαστικών μέτρων, επιδοτήσεων και ελαφρύνσεων και όχι προσωρινών ανακουφιστικών μέτρων.

Τελικά τα εξαγγελθέντα για τους αγρότες μέτρα αποδεικνύονται «μπαλώματα» και ασπιρίνες της τελευταίας στιγμής.

Η απέλπιδα κίνηση της Κυβέρνησης που δεν έγινε για να προσφέρει δήθεν ανακούφιση στους αγρότες αλλά για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, είναι βέβαιο ότι δεν θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα και τα μπλόκα στον κόμβο της Νίκαιας και σε όλη την Ελλάδα που ήδη εξαπλώνονται, αφού οι ίδιοι δηλώνουν ανυποχώρητοι στις κινητοποιήσεις τους και αξιώνουν να δοθεί οριστική και μόνιμη λύση στα βασικά τους προβλήματα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ