ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Trekking up travel: Τριήμερο ταξίδι από την Αργολίδα στις μυστικές ομορφιές της ορεινής Πέλλας 25-26-27 Μαρτίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:08:00 μ.μ. | | | |
Οι κερασιές θ ανθίσουν και φέτος
’Οι κερασιές θ ανθίσουν και φέτος…’’.
Στο τέλος ενός ακόμα δύσκολου χειμώνα και μετά από μήνες αναγκαστικής απραξίας, οργανώσαμε και θα πραγματοποιήσουμε το πρώτο ταξίδι μας μέσα στο 2022.

Για προορισμό επιλέξαμε μια περιοχή με εντυπωσιακή εναλλαγή τοπίων, την ορεινή Πέλλα με τις μυστικές της ομορφιές. Σε τρεις μέρες, θα πατήσουμε χιόνι στην κορυφή του Καιμακτσαλάν(Βόρας) και θα βουτήξουμε στις θερμές πηγές του Πόζαρ, που αναβλύζουν από τα σπλάχνα του. Θα πεζοπορήσουμε στην άγρια φύση του Ράμνο Μπόρ και στον καταρράκτη της Κουνουπίτσας. 

Θα περιδιαβούμε υπέροχα, πέτρινα και Βλάχικα χωριά της Μακεδονίας, τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και το Νυμφαίο και θα απολαύσουμε τις γεύσεις αυτής της παραμεθόριας περιοχής της πατρίδας μας. Και όλα αυτά μέσα στην άνοιξη, που ανθίζουν οι κερασιές της Έδεσσας. Γιατί παρά τη σκοτεινιά της πανδημίας, ‘’οι κερασιές θ ανθίσουν και φέτος’’…

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή: Ο δρόμος για τα σύννεφα(2542 μ) και την… ‘’Κάτω Φωτιά’’ (Πό-Ζαρ)!
Αναχώρηση στις 05:30 το πρωί από το Ναύπλιο (σταθμός τρένου απέναντι από τράπεζα Πειραιώς) και στις 06:00 από το Άργος (λαϊκή αγορά). Αφού θα κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις για ξεκούραση, περίπου στις 12.30 θα φτάσουμε στον πρώτο προορισμό της Παρασκευής, το χιονοδρομικό κέντρο του όρους Βόρας, γνωστό ως Καϊμάκτσαλαν (στα τούρκικα kaymak=κρέμα και alan=περιοχή). Η χιονισμένη κορμοστασιά του ξεδιπλώνεται στη βόρεια μεθοριακή γραμμή της Ελλάδας και αποτελεί το φυσικό σύνορο της με τα Σκόπια. Με ύψος 2524 μέτρα, είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι ένα από τα ομορφότερα αλλά και με συγκλονιστική ιστορία από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το χιονοδρομικό του κέντρο και τα 2050μέτρα θα πάρουμε τους αναβατήρες και θα ‘’πετάξουμε’’ για τα 2480μέτρα και, ύστερα από λίγο περπάτημα, θα πατήσουμε την κορυφή του, για να βρεθούμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ακριβώς πάνω στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Η θέα είναι ανυπέρβλητη και ο ελεύθερος ορίζοντας αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί από τον Θερμαϊκό έως τον Όλυμπο και από τα βουνά της Ηπείρου μέχρι τα υπόλοιπα…Βαλκάνια! Όσοι αδιαφορήσουν(!) για την πορεία προς τα σύννεφα και τις ιστορίες που θα πούμε για το Καιμακτσαλάν στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο , μπορούν να πιούν- ακόμα- έναν καφέ στο chalet του χιονοδρομικού…

Αφού χορτάσουμε την ομορφιά του ολόλευκου γίγαντα, γύρω στις 15:30, και σε 10 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο, θα κατηφορίσουμε προς τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, ένα ορεινό χωριό, που πρωτοκατοικήθηκε τον 16ο αι και διατηρούσε πληθυσμό μέχρι και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο . Ύστερα ερήμωσε , αλλά πριν 20 χρόνια τα χαλάσματα ανοικοδομήθηκαν από τα θεμέλια και τα παλιά καλντερίμια πλακοστρώθηκαν,για να γίνει σήμερα ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα χειμερινού τουρισμού.
Εκεί, θα κάνουμε μια βόλτα στα σοκάκια του, για να μυρίσουμε λίγο την κοσμική ορεινή ατμόσφαιρα της Μακεδονίας, και θα καθίσουμε για φαγητό σε μια από τις ταβέρνες του. Περίπου στις 18:00 θα φτάσουμε στο Λουτράκι μέσα από μια διαδρομή ιδιαίτερης αισθητικής αξίας- ειδικά την άνοιξη-,που ανθίζουν τα χωράφια με τις κερασιές. Όταν τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο και ξεκουραστούμε για λίγο, θα επισκεφθούμε τα λουτρά Πόζαρ για ένα πολύωρο ευεργετικό, καυτό σπα στους 37°C ! Εκεί, στα ιαματικά νερά των μεταλλικών πηγών του Καιμακτσαλάν, θα μας βρεί η νύχτα και το τέλος της πρώτης ημέρας.
Σάββατο: Στο τιρκουάζ φαράγγι με τα μαυρόπευκα…
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο , θα ξεκινήσει η δεύτερη ημέρα με μια πεζοπορία στο φαράγγι του Ράμνο Μπόρ (Ίσιο Πεύκο) και του ποταμού Τόπλιτσα(Θερμοπόταμος) Η πεζοπορία ξεκινά μέσα από τα Λουτρά Πόζαρ, σε έναν μαγευτικό δασωμένο ορεινό τόπο, με τρεχούμενα νερά, μικρούς σκαλωτούς καταρράκτες και οργιαστική βλάστηση. Συνεχίζει ανοδικά έως το παρατηρητήριο στο Άνω Λουτράκι Αριδαίας και καταλήγει στον καταρράκτη που σχηματίζει το ρέμα της Κουνουπίτσας με ύψος 12 μέτρα. Η πορεία μας διατρέχει ένα εντυπωσιακό τοπίο με έντονο ανάγλυφο,με τιρκουάζ-γαλάζια απόκοσμα νερά, με πυκνά δάση μαύρης πεύκης, καθαρά ρέματα και καταρράκτες. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή- που έχει συνολική απόσταση 10 χιλιομέτρα και διαρκεί γύρω στις 5 ώρες-και θα έχει κατάληξη τα λουτρά για ένα ιαματικό θερμό μπάνιο αποκατάστασης ( Όσοι δεν επιθυμούν να κάνουν ολόκληρη την διαδρομή, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν με το λεωφορείο στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και από κει να κάνουν την μισή διαδρομή). Μια ημέρα πεζοπορίας όμως επιβάλλεται να ολοκληρωθεί με το αντάξιο της φαγοπότι, γι αυτό θα βρεθούμε στην πανέμορφη πλατεία του χωριού της Ορμάς με τα υπεραιωνόβια πλατάνια, τα πολύχρωμα λουλούδια, τις πηγές και… φυσικά τις δύο υπέροχες ταβέρνες!.Η υπόλοιπη ημέρα θα είναι ελεύθερη για ξεκούραση και χαλάρωση στο Λουτράκι ή στα… λουτρά!

-Μήκος διαδρομής :10Km.
-Διάρκεια διαδρομής: 6h.
-Μήκος μικρής διαδρομής : 5km.
-Διάρκεια μικρής διαδρομής : 3h.
-Υψόμετρα :μέγιστο 710m – ελάχιστο 280m.
-Τύπος διαδρομής: με επιστροφή από την ίδια διαδρομή .
-Βαθμός δυσκολίας: μέτριος.
-Έδαφος: μονοπάτι, χωματόδρομος.
-Απευθύνεται: άνω των 18 ετών με καλή φυσική κατάσταση.

Κυριακή: Στον αστερισμό του…Αρκτούρου και του Νυμφαίου, με ολίγον από Έδεσσα!
Η μέρα της επιστροφής θέλουμε να έχει κι αυτή πλούτο εικόνων από διαφορετικούς προορισμούς. Έτσι θα αποχαιρετίσουμε το Λουτράκι και θα κατευθυνθούμε στην Έδεσσα για έναν περίπατο στο πάρκο των καταρρακτών και στον διπλανό οικισμό Βαρόσι,σε ένα από τα πιο αυθεντικά κομμάτια της Έδεσσας. Πρόκειται για μια συνοικία που στα στενά της δρομάκια αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό το μακεδονίτικο αρχιτεκτονικό παρελθόν και η αίγλη αυτής της πόλης, πολλές δεκαετίες πριν.
Ο επόμενος σταθμός μας θα είναι το Νυμφαίο, ένα από τα πιο ονομαστά κέντρα των βλαχόφωνων ελλήνων, που δεν είναι μόνο ένα χωριό-πρότυπο, αλλά και ένας τόπος με πολλαπλά ενδιαφέροντα. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.346 μ., δεν παρουσιάζει ούτε μία παραφωνία: οι αναστηλώσεις των αρχοντόσπιτων είναι άψογες και τα καλντερίμια αψεγάδιαστα. Φρόντισαν για όλα οι Βλάχοι κάτοικοί του, που αποφάσισαν τη δεκαετία του 1990 όχι μόνο να ζωντανέψουν το χωριό, αλλά και να το κάνουν από τα πιο όμορφα της Ελλάδας. Θα περπατήσουμε ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά,θα επισκεφθούμε τη Νίκειο Σχολή και θα συζητήσουμε για την παλιά ένδοξη εποχή του Νυμφαίου, που από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα πρωταγωνιστούσε στα εμπορικά δρώμενα, ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας των Βαλκανίων.
Υστερα θα περάσουμε από το καταφύγιο αρκούδας του Αρκτούρου και, αν είμαστε τυχεροί, μπορεί κατά την διάρκεια της ξενάγησης μας να δούμε κάποιες από τις 13 αρκούδες που φιλοξενούνται εκεί –και μάλιστα σε κοντινή σχετικά απόσταση.Θα αφήσουμε, τέλος, το Νυμφαίο χορτάσμένοι -μεταφορικά και κυριολεκτικά- και θα μπούμε στην Εγνατία οδό για την επιστροφή.

Απαραίτητα εφόδια για τις πεζοπορίες:
 -μποτάκι-παπούτσι trekking. -μπατόν.
-Ρουχισμός για πεζοπορίες: ισοθερμικά ρούχα, καπέλο, μπουφάν αντιανεμικό – αδιάβροχο(με ή χωρίς επένδυση), 2 ζευγάρια κάλτσες χοντρές, σκούφο, γάντια, fleece ή μάλλινο πουλόβερ, παντελόνι βαμβακερό. -σακίδιο.
-γυαλιά ηλίου, αντηλιακό.
-ξηρά τροφή, κολατσιό, νερό 1,5 lt.
-μαγιό πετσέτα–μπουρνούζι παντόφλες -να δοθεί έμφαση στον ρουχισμό, γιατί ενδέχεται να επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Ειδικά μετά το μπάνιο στα λουτρά Ποζαρ θα πρέπει να ντυθούμε ζεστά.

-κόστος συμμετοχής: 240 ευρώ

-Η κατοχύρωση θέσης θα ολοκληρώνεται με προκαταβολή 100 ευρώ έως 28 Φεβρουαρίου και εξόφληση όλου του ποσού έως 10 Μαρτίου
-Αριθμός λογαριασμού (Εθνική Τράπεζα): GR7601103140000031400785908
-Δικαιούχος: Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση
-Στην αιτιολογία της κατάθεσης να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του καταθέτη, η λέξη ''ΠΟΖΑΡ'' και να γίνεται ενημέρωση τηλεφωνική ή με μήνυμα για την κατάθεση.

-Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
-6948540564 (Σκανδάλης Νίκος).
-6947732750 (Κιντής Δημήτρης).

*Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση του ταξιδιού απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός των 15 ατόμων .Εφόσον ο αριθμός αυτός δεν συμπληρωθεί, η trekking up travel διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει το συγκεκριμένο ταξίδι . Οφείλει δε να ενημερώσει όσους είχαν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό και να τους επιστρέψει τα χρήματα που είχαν καταβάλει, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση.

Περιλαμβάνει: -όλες τις μεταφορές -2 διανυκτερεύσεις στο Hotel Athina στο Λουτράκι Αριδαίας σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια
-Πρωινό -ξεναγήσεις
-3 οδηγούς –συνοδούς πεζοπορίας
-Ασύρματες επικοινωνίες
-Ομαδικό φαρμακείο
-gps
-Ασφάλεια διοργανωτή
-Φ.Π.Α.

Δεν περιλαμβάνει: -Γεύματα-ποτά -εισιτήρια για τον εναέριο αναβατήρα στο χιονοδρομικό (τιμή ανά άτομο 7 ευρώ) https://kaimaktsalan.gr

-είσοδο στα λουτρά Πόζαρ (τιμές ανά άτομο στους καταρράκτες 2 ευρώ, στην πισίνα 3 ευρώ) https://loutrapozar.com.gr/pricelist -είσοδο στον Αρκτούρο (τιμή ανά άτομο 6 ευρώ) https://www.arcturos.gr/gr/organismos/episkeftheite -ότι ρητώς δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

ΟΡΟΙ ΚΡΑΤΗΣΗΣ :

Κρατήσεις – προκαταβολές – ακυρώσεις:
Για να είναι έγκυρη οποιαδήποτε κράτηση θέσης, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή της προκαταβολής και να έχει γίνει εξόφληση του συνολικού ποσού, με μετρητά ή με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό της Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ορίζεται στο πρόγραμμα.

Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, για οποιοδήποτε λόγο, ισχύουν τα εξής:

α) Ακύρωση μέχρι δέκα (10) ημέρες πριν από την αναχώρηση: επιστροφή ολόκληρης της προκαταβολής.

β) Ακύρωση μέχρι επτά (7) ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος: παρακράτηση του 50% του ποσού συμμετοχής.

γ) Ακύρωση σε λιγότερες από τρεις (3) ημέρες πριν από την έναρξη του προγράμματος: παρακράτηση όλου του ποσού συμμετοχής.

δ)Μη εμφάνιση στο πρόγραμμα: παρακράτηση όλου του ποσού συμμετοχής.
Εφόσον υπάρχει συνεργασία με άλλους προμηθευτές (ξενοδοχεία, τουρ. γραφεία), τότε σε κάθε περίπτωση, ισχύουν και οι δικοί τους όροι πληρωμών και ακυρώσεων.

Αλλαγή προγράμματος από την Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ:
Η Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ. διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ματαιώσει το πρόγραμμα πριν από την έναρξή του για λόγους ασφάλειας ή ανώτερης βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, απεργίες και άλλες ανωμαλίες, χαμηλό επίπεδο συμμετεχόντων κ.λ.π.).
Σε περίπτωση ματαίωσης επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό που έχει καταβληθεί και οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να ζητήσουν άλλη αποζημίωση.

Σε περίπτωση τροποποίησης, η Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ. προτείνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες πρέπει, το αργότερο 7 εργάσιμες ημέρες πριν την αναχώρηση, να αποδεχθούν την αλλαγή ή να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους, λαμβάνοντας πίσω όσα χρήματα έχουν καταβάλλει, χωρίς καμία άλλη απαίτηση.

*Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση του ταξιδιού απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός των 15 ατόμων .Εφόσον ο αριθμός αυτός δεν συμπληρωθεί, η trekking up travel διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει το συγκεκριμένο ταξίδι .

Οφείλει δε να ενημερώσει όσους είχαν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό και να τους επιστρέψει τα χρήματα που είχαν καταβάλει χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση.

Αλλαγή προγράμματος από τους συνοδούς-οδηγούς: Οι συνοδοί-οδηγοί της Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ. έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν τα προγράμματα σύμφωνα με τους κανόνες της κάθε δραστηριότητας και τους όρους ασφαλείας.

Γι αυτό οι συνοδοί-οδηγοί έχουν το δικαίωμα – κατά την απόλυτη κρίση τους –να τροποποιήσουν ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και να εφαρμόσουν ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, αν αυτό επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας. Τα τυχόν επιπλέον έξοδα, επιβαρύνουν τους συμμετέχοντες και τυχόν αποχώρηση, λόγω μη αποδοχής του εναλλακτικού προγράμματος, δεν δημιουργεί λόγο αποζημίωσης για μη παρασχεθείσες υπηρεσίες. Ακόμη οι συνοδοί-οδηγοί της Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ. , έχουν το δικαίωμα να μην επιτρέψουν σε κάποιον από τους συμμετέχοντες να πάρει μέρος σε ένα τμήμα ή σε ολόκληρο το πρόγραμμα, εάν με τη συμπεριφορά του θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, την ομάδα, ή αν δεν τηρεί τους κανόνες και τις οδηγίες που του έχουν υποδειχθεί για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, χωρίς αυτό να δημιουργεί αιτία αποζημίωσης.

Φωτογράφιση/κινηματογράφιση συμμετεχόντων:
Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων οι συμμετέχοντες φωτογραφίζονται και κινηματογραφούνται. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται σε όλες τις προωθητικές ενέργειες της Trekking up travel Κοιν,Σ.Επ. (έντυπα, ιστοσελίδα κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να εμφανίζεστε στο προωθητικό υλικό της, θα πρέπει να μας αποστείλετε γραπτώς το αίτημά σας.

Ασφάλιση:

Η Trekking up travel Κοιν.Σ.Επ. συστήνει- επιπλέον της ασφάλειας αστικής ευθύνης που περιλαμβάνεται στα προγράμματα της- και την προσωπική ασφάλιση των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα και σας ενημερώνει ότι, μέσω του ασφαλιστή της ,έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αυτή την ενέργεια ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗ (σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 7 του Π.Δ. 339/1996)

Trekking up travel ,ταξιδεύουμε με ασφάλεια μέτρα προστασίας covid-19:
1)Διατηρούμε τη χωρητικότητα στα λεωφορεία με βάση το ποσοστό που έχει ορίσει η πολιτεία.
2)Καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού η ορθή χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
3)Κατά την είσοδο στο πούλμαν θα γίνεται απολύμανση των χεριών
4)θα κάνουμε δεκτές/ούς στις εκδρομές μας μόνο όσες/ους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού-νόσησης ή προσκομίσουν αρνητικό rapid test της προηγούμενης ημέρας.

Η φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από το Trekking up travel
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ