ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ποια χρονιά χιόνιζε επί 13 μέρες μέσα στον Μάρτιο - Πόσο έπεσε η θερμοκρασία τότε στο Άργος

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:03:00 μ.μ. | | | |
κάστρο Άργους
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ενδεχόμενο ότι ο φετινός Μάρτιος θα φέρει ένα χειμερινό σκηνικό.

Ένα σκηνικό σαν αυτό που συνέβη το 1987, με τους Ιταλούς μετεωρολόγους να επιμένουν ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη θα βιώσει κάτι αντίστοιχο στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, εξαιτίας της αποκοπής μιας ψυχρής μάζας αέρα από την βορειοδυτική Ρωσία που αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένη εκεί εξαιτίας του ισχυρού αντικυκλώνα που έχει επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοια γεγονότα δεν είναι και τόσο εύκολο να επαναληφθούν. Δεν αρκεί ένας αντικυκλώνας για να καταφέρει να διασπάσει τον πυρήνα μιας ψυχρής μάζας αέρα και να τον ωθήσει στα ενδότερα της Γηραιάς Ηπείρου. Παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος φημίζεται για τις εναλλαγές του στον καιρό, αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 1987, πρακτικά είναι αδύνατον να το βιώσει 2 φορές ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, η φύση έχει έναν μοναδικό τρόπο να διαψεύδει τους ανθρώπους και τις στατιστικές τους, δεδομένου ότι είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός τον οποίο ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει ποτέ να καταφέρει να τον προβλέψει στο 100%, παρά την μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει στην πρόγνωση του καιρού. Γιατί αυτό που είναι για τη δική μας λογική αδύνατον, για τη φύση είναι εφικτό.

Ο Μάρτιος λοιπόν του 1987 ξεκίνησε να εμφανίζει τις χειμερινές διαθέσεις του από τις πρώτες μέρες του, παρά το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος είχε ένα εντελώς ανοιξιάτικο σκηνικό, με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για την εποχή και με τους νοτιάδες να ειναι οι επικρατέστεροι άνεμοι σε όλη την επικράτεια. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι ο Μάρτιος θα έκρυβε έναν χιονιά διάρκειας 15 ολόκληρων ημερών για την Ελλάδα, ύστερα από την αποκοπή μιας ιδιαίτερα ισχυρής ψυχρής μάζας αέρα από την βορειοδυτική Ρωσία, η οποία στην στάθμη των 500hPa ( ύψος 5500 μέτρα ) είχε θερμοκρασίες -48 βαθμούς κελσίου. Μάλιστα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ζιακόπουλο, η ελάχιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε στο Ελληνικό στη συγκεκριμένη στάθμη ήταν στους -40 βαθμούς κελσίου, ενώ στην στάθμη των 850hPa ( ύψος 1500 μέτρα ) έφτασε στους - 11.

Δεδομένου ότι η προγνωσιμότητα του καιρού ήταν εξαιρετικά χαμηλή εκείνη την εποχή, ήταν δύσκολο να εντοπιζόταν από τα τότε αριθμητικά μοντέλα η διάρκεια και η δυναμική αυτής της κακοκαιρίας. Όμως παρά ταύτα σύμφωνα με τον Ζιακόπουλο, οι μετεωρολόγοι κατάφεραν σε ικανοποιητικό βαθμό να βγάλουν μια καλή πρόγνωση και να ενημερώσουν έγκαιρα τους πολίτες γι αυτό που ερχόταν στην Ελλάδα. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι αυτή η κακοκαιρία θα κατέληγε να κρατήσει 15 ολόκληρες ημέρες, φτάνοντας τα χιόνια στις 5 Μαρτίου μέχρι το Νότιο Αιγαίο, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μέσα στον Μάρτιο, ενώ στη Θεσσαλία και την Εύβοια το ύψος του χιονιού έφτανε μέχρι και το ένα μέτρο στα πεδινά. Για την Αττική η μέρα των ισχυρών χιονοπτώσεων ήταν η 9η Μαρτίου, με το ύψος του χιονιού να ξεπερνάει τα 15 με 20 εκατοστά μέσα στο Σύνταγμα, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της Αθήνας μέσα στον Μάρτιο. Η κακοκαιρία ξεκίνησε ουσιαστικά στις 2 Μαρτίου και υποχώρησε πια στις 13 Μαρτίου, ντύνοντας στα λευκά ακόμα και περιοχές που σπάνια βλέπουν χιόνια στα πεδινά τους, αφού μέσα στις 15 ημέρες ,που κράτησε συνολικα το κρύο, χιόνισε 8 φορές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είχαμε ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών για τα δεδομένα του Μαρτίου στις παρακάτω περιοχές :

1. Σουφλί : -16 βαθμοί κελσίου

2. Τρίπολη : -16 βαθμοί κελσίου

3. Φλώρινα : - 14 βαθμοί κελσίου

4. Αλεξανδρούπολη : - 14 βαθμοί κελσίου

5. Τρίκαλα : -12 βαθμοί κελσίου

6. Καστοριά : -12 βαθμοί κελσίου

7. Λαμία : -7 βαθμοί κελσίου

8. Λήμνος : -6 βαθμοί κελσίου

9. Άργος : -5 βαθμοί κελσίου

10. Ελληνικό : -2 βαθμοί κελσίου

Επίσης σύμφωνα με τον Ζιακόπουλο είχαμε ρεκόρ ημερών με ολικό παγετό στην Ελλάδα, με την Κοζάνη και την Φλώρινα να έχουν επί 9 ολόκληρες ημέρες δρόμους που είχαν μετατραπεί σε πίστα πάγου. Οι καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες ήταν τεράστιες λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού, ενώ έσπασαν ακόμα και οι σωληνώσεις ύδρευσης από τις πιέσεις που δέχονταν λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών. 

Επιπλέον οι διακοπές ρεύματος ήταν συνεχείς, με αποτέλεσμα να μένουν για μέρες ολόκληρες οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Ελλάδας χωρίς ρεύμα και νερό. Έτσι ο Μάρτιος του 1987 θεωρήθηκε ο ψυχρότερος των τελευταίων 60 ετών για το σύνολο της χώρας, ενώ σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για την Αθήνα ήταν ο ψυχρότερος των τελευταίων 150 ετών. 

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν καταγεγραμμένοι θάνατοι κατά τη διάρκεια αυτής της κακοκαιρίας. Όμως, μετά από λίγους μήνες το 1987 θα έσπαγε άλλο ένα ρεκόρ, αφού τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έπληξε τη χώρα ο φονικότερος καύσωνας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς μέσα σε λίγες μέρες...

Πηγή πληροφοριών : ZIAKOPOULOS.BLOGSPOT.COM
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ