ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Επετειακή εκδήλωση στο 2ο Λύκειο Ναυπλίου για την 11η Μαρτίου "Ημέρα Μνήμης για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:37:00 π.μ. | |
Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι μαθητές-τριες και οι καθηγητές-τριες της ομάδας ‘EPAS – Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’ του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου τίμησαν την «Ημέρα Μνήμης για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη» την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση με άλλα Λύκεια που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα.
Μνημείο για τα θύματα της τρομοκρατίας στη Μούρθια της Ισπανίας

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του 1ου ΓΕΛ Μενεμένης, και συμμετείχαν το 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου, το ΓΕΛ Χρυσούπολης και το ΓΕΛ Λιτόχωρου.

Στην εκδήλωση καθώς και στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.
Καθεμία ομάδα ανέδειξε συγκεκριμένες πλευρές της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, όπως σε εθνικό επίπεδο ( Η τρομοκρατία στην Ελλάδα και το παράδειγμα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν), σε ευρωπαϊκό ( οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη ) και σε τοπικό (η τρομοκρατική επίθεση – Η σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν). Επίσης παρουσιάστηκαν τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ κατά της τρομοκρατίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά τα αιματηρά και πολύνεκρα χτυπήματα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Αρβανίτης συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες και απάντησε με μεγάλη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΓΕΛ, σε ρόλο «ερευνητών – δημοσιογράφων», όπως πολύ εύστοχα τους αποκάλεσε ο ευρωβουλευτής, πρόβαλαν στιγμιότυπα και φωτογραφικό υλικό από τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέδειξαν τις αιτίες της σύγχρονης τρομοκρατίας, τις επιπτώσεις της για την ευρωπαϊκή κοινότητα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για την άμβλυνση και εξάλειψη του φαινομένου.

Ο Κώστας Αρβανίτης, με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή αλλά και με την 30ετή εμπειρία του στον χώρο της δημοσιογραφίας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία των ομάδων και των σχολείων τους να τιμήσουν την ‘Ημέρα Μνήμης για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη’ με αυτή την εκδήλωση και αναφέρθηκε στους οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους που οδήγησαν στα τρομοκρατικά χτυπήματα και στο πλήγμα που έχει δεχτεί η Δημοκρατία παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Αναφέρθηκε στις στρατηγικές που ακολουθεί η Ένωση και τα όργανα που έχει θεσπίσει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και στη λειτουργία προγραμμάτων κατά της ριζοσπαστικοποίησης ομάδων, ειδικά ατόμων νεαρών ηλικιών, με σκοπό την πρόληψη της τρομοκρατίας.
Σε σχετικές ερωτήσεις των μαθητών-τριών παραδέχτηκε πως από την πλευρά της Ένωσης υπάρχουν ευθύνες και καθυστερήσεις σε πολλά επίπεδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, υπογράμμισε τη στόχευση που οφείλει να έχει στο εξής η ΕΕ σε σχέση με το τρίπτυχο « Σύνταγμα-Νόμισμα-Άμυνα» και μίλησε για τον ρόλο του διαδικτύου στην ανάπτυξη και διάδοση της τρομοκρατίας. Επισήμανε τους κινδύνους και τις παγίδες που καραδοκούν στον κυβερνοχώρο, πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε όλοι και κυρίως οι νέοι, τις κυβερνοαπειλές, σε μια εποχή που κρίσιμοι τομείς εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές τεχνολογίες, και πως είναι πολύ σημαντική η χρήση των δεδομένων, τονίζοντας με έμφαση πως ‘τα δεδομένα ανήκουν στον χρήστη, έχουμε λόγο για τα δεδομένα μας’. Προέτρεψε τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου να είναι προσεκτικοί στην πληροφορία που αντλούν από το διαδίκτυο, στην κοινοποίηση δεδομένων και ειδικά στην κοινοποίηση ‘κειμένων χωρίς ταυτότητα’. Στο τέλος της συζήτησης ο κ. Αρβανίτης εξήγησε στους μαθητές και στις μαθήτριες γιατί και «οι εξαρτήσεις είναι φίλος της τρομοκρατίας», ενώ με το «καθαρό μυαλό» μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Το θέμα που ανέπτυξε η ομάδα του EPAS του 2ου ΓΕΛ Ναυπλίου έχει τίτλο:

Τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη».
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση: https://2lyk-nafpl.arg.sch.gr/wordpress/?cat=15

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ