ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Αργολίδα: Ο παγετός του Μαρτίου κατέστρεψε στο 95% βερίκοκα και ροδάκινα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:01:00 π.μ. | | | | |
Ανθοφορία
Απίστευτες καταστάσεις βιώνουν οι παραγωγοί της Αργολίδας, που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν θύματα της κακοκαιρίας. Μετά τη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις, ήρθε αυτήν τη φορά νέος παγετός να πλήξει τους παραγωγούς βερίκοκου και ροδάκινου.

Ο γεωπόνος Βασίλης Σωτηρόπουλος, αναφερόμενος στο νέο πρόβλημα που έχει προκύψει, επεσήμανε ότι ο τελευταίος παγετός προκάλεσε ολοκληρωτική ζημιά στα υπερπρώιμα βερίκοκα σε όλο τον αργολικό κάμπο. «Από τη ζημιά γλύτωσαν οι παραγωγοί που είχαν καλλιέργειες σε πλευρές τόσο στο Σκαφιδάκι όσο και στο Ελληνικό», σημειώνει. 

Ο μετεωρολογικός σταθμός της Πυργέλας έδειξε -2 την Παρασκευή 18/3. 

Την Κυριακή 20/3, όμως, ενώ είχε συννεφιά μέχρι τη 01.00 π.μ. στις επόμενες ώρες ξαστέρωσε και η θερμοκρασία κύλησε στο -5.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των παραγωγών, η ζημιά έφθασε το 95%, ιδιαίτερα στις περιοχές Κουτσοπόδι, Πυργιώτικα, Αγία Τριάδα και πολλές άλλες. «Από τον παγετό δεν γλύτωσαν ούτε τα υπερπρώιμα ροδάκινα, αλλά και τα νεκταρίνια», συμπληρώνει ο κ. Σωτηρόπουλος. «Ό,τι βρήκε ο παγετός σε ανθοφορία από 50% έως 100% δεν έμεινε τίποτα. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Μετά τη ζημιά που έγινε, οι προβλέψεις για τα επιτραπέζια βερίκοκα είναι ότι δεν αρκούν πλέον για να γίνουν εξαγωγές».

Μικρές ποσότητες αφορούν τις ποικιλίες Bora και Ton Cot, ενώ χωρίς ζημιά έμεινε το βιομηχανικό Μπεμπέκο.

Πηγή: «Ύπαιθρος Χώρα»
Φώτο:ert.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ