ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ανδριανός: Να θεσπιστεί η δυνατότητα σε μικρομεσαίες και μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις ώστε να παράγουν οι ίδιες την ενέργεια που χρειάζονται

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:27:00 μ.μ. |
Ανδριανός
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη με θέμα τη θέσπιση δυνατότητας αυτοπαραγωγής με αντίστοιχο ενεργειακό συμψηφισμό σε μικρομεσαίες και μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν κατάλληλο ακίνητο της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή όμορο ακίνητο.


Στο κείμενο της Ερώτησης, ο κ. Ανδριανός επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Η Κυβέρνηση απέναντι στην εξωγενή ενεργειακή κρίση που βιώνει η χώρα μας και ολόκληρη η Ευρώπη, εφαρμόζει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μια συγκροτημένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών, των αγροτών, των επιχειρήσεων και των υπολοίπων καταναλωτών.

Δεδομένου όμως του ότι η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας πιθανότατα θα αργήσει να έρθει, ιδίως οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις - μικρομεσαίες και μεγάλες - πλήττονται από την κρίση σε τέτοιο βαθμό που πλέον διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξή τους καθώς και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις για τη μείωση του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους τους μέσω της αυτοπαραγωγής με αντίστοιχο ενεργειακό συμψηφισμό, ώστε να παράγουν οι ίδιες την ενέργεια που χρειάζονται, εγκαθιστώντας ανάλογο φωτοβολταϊκό σύστημα. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αυτών καταλήγει στο αδιέξοδο της μη αναγκαίας ή κατάλληλης επιφάνειας στο ακίνητο της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή σε όμορο αυτού (όπως απαιτεί η κείμενη σχετική νομοθεσία), για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος που χρειάζονται.

Λύση σ’ αυτό το αδιέξοδο θα μπορούσε να δώσει σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα αυτοπαραγωγής με αντίστοιχο ενεργειακό συμψηφισμό, σύμφωνα με τον οποίο το σύστημα που παράγει την αναγκαία ενέργεια για μια επιχείρηση θα μπορεί να εγκατασταθεί σε ακίνητο διαφορετικό και μη όμορο με εκείνο της εγκατάστασης κατανάλωσης. Πολλές ενεργοβόρες επιχειρήσεις διαθέτουν ακίνητα (οικόπεδα, αγροτεμάχια, κλπ), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση τέτοιων φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντίστοιχου ενεργειακού συμψηφισμού.

Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4414/2016 και Ν.4513/2018), η συγκεκριμένη δυνατότητα δίδεται μόνο σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημοσίου ενδιαφέροντος σκοπούς γενικής ή τοπικής εμβέλειας, σε εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του Ν.3874/2010 (Α’ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπως ορίζονται στο Ν.3874/2010 ή και αγροτικών χρήσεων, καθώς και σε ενεργειακές κοινότητες (Ε.Κοιν.) και σε Παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων με Σύμβαση Παραχώρησης που έχει κυρωθεί με νόμο.

Ουσιαστικά για την πλειονότητα των ενεργοβόρων επιχειρήσεων της χώρας, δεν επιτρέπεται η αυτοπαραγωγή με αντίστοιχο ενεργειακό συμψηφισμό.

Εφόσον δεν συντρέχουν τεχνικοί περιορισμοί στο δίκτυο, για τους οποίους άλλωστε πρέπει ούτως ή άλλως να ληφθεί μέριμνα από τους αρμόδιους διαχειριστές, η θέσπιση της δυνατότητας αυτοπαραγωγής με αντίστοιχο ενεργειακό συμψηφισμό σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις θα συνέβαλλε θετικά στην αντιμετώπιση των αναγκών της τρέχουσας εξωγενούς ενεργειακής κρίσης αλλά και στην ενίσχυση του ενεργειακού και παραγωγικού δυναμικού και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Κατόπιν αυτού,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Αν εξετάζεται η θέσπιση της δυνατότητας αυτοπαραγωγής με αντίστοιχο ενεργειακό συμψηφισμό σε ενεργοβόρες μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η οποία θα συνέβαλλε θετικά στην αντιμετώπιση των αναγκών της τρέχουσας εξωγενούς ενεργειακής κρίσης και στην ενίσχυση του ενεργειακού και παραγωγικού δυναμικού και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ