ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Το Ναύπλιο γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:49:00 μ.μ. | | |
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, εορτάζεται στο Ναύπλιο η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022. 
Ευαγγελίστρια Ναυπλίου
Πιστοί από όλη την Αργολίδα αλλά και την Πελοπόννησο τίμησαν την Παναγία , εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτήν, στο Ιερό Ναό της «Ευαγγελιστρίας».
Μετά από δύο χρόνια λόγω του covid-19, φέτος η πόλη του Ναυπλίου τίμησε με κάθε μεγαλοπρέπεια τον εορτασμό του Ευαγγελισμού. 
Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. 
Ο εφημέριος του Ιερού ναού της Ευαγγελιστρίας, πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Μίχος ,ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη ,τους Ιερείς που έκαναν την τιμή να παραβρεθούν στην μεγάλη αυτή πανήγυρη, καθώς κι όλους τους πιστούς που προσήλθαν με αγάπη στο ναό της Παναγίας. 
Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς εικόνας της Ευαγγελίστριας με την συμμετοχή αγήματος του Συλλόγου "Αρματωμένοι Μωραϊτες", παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων. 
Ακολούθησε Ιερά Παράκληση στην Παναγία και εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία.Κατά τον εσπερινό έψαλαν οι Ιεροψάλτες Γιώργος Δαρλάσης και Αντώνιος  Ίσσαρης.
Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, οι βουλευτές Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός, και  Ανδρέας Πουλάς, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος Αργολίδας Ιωάννης Μαντζούνης εκπροσωπόντας την Π.Ε. Αργολίδας, ο πρώην Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάντια Αναστασίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και οι Στρατιωτικές αρχές του τόπου.
Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, μεγαλόπρεπο υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ», που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδος αλλά και όλων των Ελλήνων που φτάνουν ίσαμε τον βράχο της Παναγίας.
Ορθώνεται σε μία επιβλητική και εντυπωσιακή θέση με μεγάλη αυλή και με θέα σʼ όλη την πόλη του Ναυπλίου και την θάλασσα. Βλέπει κανείς από την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το λιμάνι, την πλατεία Συντάγματος και άλλα ιστορικά και αξιοθέατα μνημεία της πόλης. 
Βλέπει κανείς ολόκληρο το Ναύπλιο με τους οικισμούς του και τα γραφικά μικρά δρομάκια του, το Άργος και τα σκαρφαλωμένα στα γύρω βουνά χωριά. Αλλά και την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» την βλέπει κανείς από όπου και αν κοιτάξει μέσα από την πόλη του Ναυπλίου.
Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. Ο Ναός, πρέπει να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.
Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Αργολίδος
Παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω με απόσπασμα από τον Αρχιερατικό εσπερινό και την περιφορά της εικόνας:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ