ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Με επιτυχία η εκδήλωση στην Αργολίδα για τη θέση του ΚΚΕ στην αγροτική πολιτική

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:18:00 π.μ. | |
Πυργέλα ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της ΤΕ με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας» χθες Δευτέρα 21/3 στην αίθουσα της ΚΑΣΟΑ «ΔΑΝΑΟΣ» τη Πυργέλλα Άργους.


Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Γκόνης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Αργολίδας του ΚΚΕ έκανε μια σύντομη αναφορά στη συμβολή του Κόμματος στο κίνημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων αλλά και τις συνέπειες της πολιτικής υπέρ των μεγαλοαγροτών, μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων που έχουν υποστεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο νομό.

Την κεντρική ομιλία ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου αρχικά αναφέρθηκε στο πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας ότι «Ανεξάρτητα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, με επίκεντρο πρώτα απ’ όλα τις σφαίρες επιρροής, τα μερίδια των αγορών, τις πρώτες ύλες, τα ενεργειακά σχέδια και τους δρόμους μεταφοράς, ανταγωνισμοί που δεν μπορούν να επιλυθούν πλέον με διπλωματικά-πολιτικά μέσα κι εύθραυστους συμβιβασμούς.

Από τη μία βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, που στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας και που εδώ και χρόνια προωθούν τις θέσεις τους (διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αντιπυραυλική ασπίδα κλπ), με στόχο την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας.
Η πολεμική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία, των οποίων οι λαοί ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι και προόδευαν ειρηνικά στις συνθήκες του σοσιαλισμού. Αυτή την ιστορική μνήμη των δύο λαών προσπαθούν να διαγράψουν και οι δύο πλευρές, επιστρατεύοντας τον αντικομμουνισμό και τον αντισοβιετισμό. Η ιστορία, όμως, δε διαγράφεται, αντίθετα αποδεικνύει ότι η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και τον πόλεμο. Αυτό τον άλλο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν αυτοί οι λαοί, όλοι οι λαοί, σήμερα.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμμετοχή της στο πλιάτσικο και την αναδιανομή της “πίτας”, που γίνεται με νέα εγκλήματα σε βάρος των λαών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει όλες τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις και τα σχέδια που αφορούν τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού και την περικύκλωση της Ρωσίας. Δρομολόγησαν την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Η χώρα μας γίνεται έτσι “θύτης” άλλων λαών, όμως την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει και “θύμα”, αφού αυτόματα γίνεται στόχος πιθανών αντιποίνων, όπως ήδη έχει προειδοποιήσει η Ρωσία για την Αλεξανδρούπολη και τις άλλες στρατιωτικές βάσεις, ενώ ήδη πληρώνει βαρύ οικονομικό φόρο με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς…».

«Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του λαού μας δε βρίσκεται στο να συστρατευθούμε σαν λαός και χώρα με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Το δίλημμα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η εργατική - λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Μπροστά στο νέο έγκλημα η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Κυρίαρχοι είναι μόνο οι λαοί που πρέπει να καταδικάσουν τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των χωρών τους, οι οποίες τους οδηγούν στη σφαγή, τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, παντού. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας. Να κλείσουν τώρα οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας. Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

Στη συνέχεια ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, ξετύλιξε όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγροτική οικονομία και παραγωγή τις προηγούμενες δεκαετίας. Όπου με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις των προηγουμένων χρονών αλλά και της σημερινής της ΝΔ, είτε στα πλαίσια της ΕΟΚ πριν, είτε σε αυτά της ΕΕ σήμερα, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μια πολιτική που πετά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από την παραγωγή. Η γη συγκεντρώνεται όλο και σε λιγότερα χέρια, με τις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, τους βιομηχάνους, τις τράπεζες, να καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σήμερα το τί, πόσο, πότε και πού θα παραχθεί με κριτήριο όμως, όχι τις ανάγκες για διατροφή της εργατικής τάξης και των ίδιων των αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά το κέρδος τους. Επεσήμανε ότι αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και με την νέα ΚΑΠ 2021-2027, καθώς όπως τονίζουν και διάφορες μελέτες που έχουν γίνει για λογαριασμό των βιομηχάνων του κλάδου και συνολικότερα, σε σχέση με την αγροτική οικονομία και παραγωγή στη χώρα μας, εμπόδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος. Εργαλείο γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, είναι και οι ομάδες παραγωγών αλλά και η συμβολαιακή γεωργία που προβάλλονται ως διέξοδο σήμερα για τον μικρομεσαίο παραγωγό.

Ανέπτυξε στη συνέχεια την πρόταση του ΚΚΕ για την οικονομία και την παραγωγή στη χώρα μας, που ακρογωνιαίος λίθος της είναι η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Η χώρα μας ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει είναι ότι μπορεί να παράγει πολλά και ποιοτικά προϊόντα στον κλάδο των τροφίμων, με καθετοποιημένη παραγωγή, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που θα καθορίζει το τί, πόσο, πότε και πού θα παραχθεί με κριτήριο, τις ανάγκες του λαού για ποσοτική και ποιοτική διατροφή. Προϋπόθεση είναι να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές και να πάρουν την εξουσία η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, τους μικρούς αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες των πόλεων».

Κλείνοντας είπε ότι: «Υπάρχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Τέτοια είναι αυτή των αγώνων, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, που κατάκτησή τους ήταν ο πανελλαδικός συντονισμός μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συσπειρώνει εκατοντάδες Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Επιτροπές αγώνα κ.λπ. χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Αγώνες που έφεραν την ικανοποίηση αιτημάτων που ανακουφίζουν στο σήμερα τις οικογένειες μας. Η διέξοδος σήμερα βρίσκεται στην ανάπτυξη αγώνων και αιτημάτων, σε συμμαχία των αγροτοκτηνοτρόφων με τους εργάτες και τους μικρούς ΕΒΕ, που να προσανατολίζουν την πάλη και τη συνείδηση, στο να χτυπηθεί η ρίζα του προβλήματος που είναι ότι η παραγωγή καθορίζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, με απάντηση μια συνολικά και ριζικά διαφορετική οργάνωση της παραγωγής».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ