ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Γιγαντιαία οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου - Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από Άπω Ανατολή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:43:00 π.μ. | | | |
Ουκρανία
Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

Πάνω από 70 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό βάσης στην πόλη Οχτίρκα

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, χθες Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

ΦΩΤΟ EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ