ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Μαθητής Δημοτικού βοήθησε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη για το εκκλησάκι του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:25:00 μ.μ. | | | |
Οδός Καλαμάτας Ναύπλιο ναϊδριο Αγιών Θεοδώρων
Εκδήλωση μνήμης, αλλά και για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 12 Μαρτίου ανήμερα των Αγίων Θεοδώρων, ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο έκτισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Το πρωί στο ιστορικό εκκλησάκι  τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Φρίμη εφημέριο του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον συνοικισμό Νέο Βυζάντιο Ναυπλίου. 
Με αφορμή τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, το Α’ Σάββατο των Νηστειών και την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Ναυπλίου, ως ένα μικρό φόρο τιμής στον Θ. Κολοκοτρώνη, αγωνιστή – ήρωα του Αγώνα, στο εκκλησάκι σε μια σεμνή τελετή τοποθετήθηκε ενημερωτική πινακίδα, η οποία είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά και παρουσιάζει την ιστορία της εκκλησίας, τη σχέση της με τον Κολοκοτρώνη, ενώ περιλαμβάνει και QR code.
Στην εκδηλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, η Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου Αργυρή Μπιλιούρη, ο μαθητής Γιώργος Καχριμάνης που πραγματοποίησε την εργασία για το εκκλησάκι, μέλη του ΔΟΠΠΑΤ και κάτοικοι της περιοχής
Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα εκκλησάκι στην νεόδμητη περιοχή της οδού Καλαμάτας, που χάνεται ανάμεσα στις πολυκατοικίες της και, σήμερα, ανήκει στην ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου. Το εκκλησάκι ανακατασκευάστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όταν το μεγάλο κτήμα στην περιοχή αυτή, του παραχωρήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα.
Εκεί, το χρονικό διάστημα από το 1825-1832, ο Κολοκοτρώνης διαμόρφωσε τα υπάρχοντα κτίσματα σε εξοχική κατοικία και αφιέρωσε το εκκλησάκι στους Αγίους Θεοδώρους.Τα χρόνια πέρασαν και το εκκλησάκι, που πρωτοχτίστηκε από τους Βενετούς, ανακατασκευάστηκε από τον Κολοκοτρώνη και εκεί προσευχήθηκε πολλές φορές ο Γέρος του Μοριά.
Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου του Στ1, Γιώργος Καχριμάνης, πρότεινε να παρουσιάσει την ιστορία του ναίσκου στο πλαίσιο του προγράμματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων και Τοπικής Ιστορίας “Οι ήρωες του 1821 στο Ναύπλιο”.
Με τη βοήθεια της Διευθύντριας και υπεύθυνης του προγράμματος, Μπιλιούρη Αργυρής, διευρύνθηκε η έρευνα ώστε να συγκεντρωθεί αρκετό υλικό.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Πρωτοπρεσβύτερου Ιωάννου Αθ. Γιαννόπουλου, το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων κατά την παράδοση κτίστηκε μεταξύ των ετών 1825-1832 από τον Θεόδωρον Κων. Κολοκοτρώνη και την οικογένειάν του, μέσα στο κτήμα τους, στην θέση «Κιούλ Τεπέ» του Δήμου Ναυπλιέων.
Εδώ ο Γέρος του Μωριά είχε και εξοχικήν κατοικίαν -εκτός της κυρίας κατοικίας που είχε εις την Πλατείαν Πλατάνου (Συντάγματος). Αυτό το αγρόκτημα της οικογενείας Κολοκοτρωναίων το αγόρασαν το 1898 οι αδελφοί Κων/νος, Γρηγόριος & Γεώργιος Δημ. Ρετάλη από την Αγγελικήν χήρα Θεοδ. Ιωαν. Κολοκοτρώνη.
Στο πωλητήριον συμβόλαιον (αριθ. 25777/7-8-1898 του Συμβολαιογράφου Αθηνών Τάσου Μ. Οικονόμου) το ναϊδριον παρέμεινεν εις την κυριότητα της πωλητρίας μέχρι του θανάτου της, οπότε ύστερα και αυτό περιήλθεν εις την κυριότητα των αγοραστών, αλλά με τον όρον «ίνα το επιτηρώσιν αυτό και δοατηρώσιν εις καλήν κατάστασιν».
Οι αγορασταί αδελφοί υιοί Δημ. Ρετάλη και οι εν συνεχεία κληρονόμοι τους επιμελούνται και φροντίζουν το ναϊδριον των Αγίων Θεοδώρων & μάλιστα με δικά τους έξοδα. Το ναϊδριο αυτό των Αγίων Θεοδώρων πανηγυρίζει το Σάββατον προ της Α’ Κυριακής Νηστειών δηλ. την μνήμην του δια κολύβων θαύματος του Αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος.

Δείτε παρακάτω ένα σύντομο βίντεο από την εκδηλωση:
Δείτε παρακάτω την εργασία του μαθητή Γιώργου Καχριμάνη:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ