ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου για την "έγκριση" των μελετών προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. | | |
Ιερός Ναός
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου,με έκπληξη είδε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού στα τοπικά Μ.Μ.Ε «περί εγκρίσεων των μελετών για την ανάδειξη και προστασία των Μυκηναϊκών τάφων στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου» από το Κ.Α.Σ.

Η παραπάνω «έγκριση», κάθε άλλο παρά ουσιαστική έγκριση είναι, αφού:

1) Ναι μεν εγκρίνει ,αλλά η προθεσμία της Προγραμματικής Σύμβασης λήγει στις 2 Ιουλίου του 2022,οπότε η εν λόγω έγκριση, εφ’όσον δεν συνοδεύεται με παράταση της παραπάνω προθεσμίας, δεν έχει κανένα νόημα.

2) Βάζει επιπλέον όρους για την υλοποίηση του έργου, ζητώντας επιπλέον χρονοβόρες και κοστοβόρες μελέτες που καθιστούν εν τοις πράγμασι, αδύνατη την υλοποίηση του έργου μέχρι τις 2 Ιουλίου 2022.

3) Η χρηματοδότηση του έργου είναι 100.000 €. Δεν μας λέει όμως το Υπουργείο Πολιτισμού από πού θα βρεθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται, ώστε να γίνουν οι επιπλέον μελέτες,καθώς και η υλοποίηση του έργου. Άρα θα παραμείνει το έργο στα χαρτά ως συνήθως.

4) Γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού, αδιαφορεί τουλάχιστον εδώ και 2,5 χρόνια και έρχεται την τελευταία στιγμή να βάλει επιπλέον όρους ,γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν;

5) Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ΔΕΝ είναι αντίθετο στους όρους που προστέθηκαν από το ΚΑΣ σε καμμία περίπτωση, αλλά θα έπρεπε να είχαν συμπεριληφθεί από την πρώτη στιγμή μέσα στην μελέτη που έχει κάνει η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου για να κερδίσουμε χρόνο,,δεδομένου ότι η μελέτη συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου και σε κάθε περίπτωση να έπρεπε να προβλεφθεί η επιπλέον πίστωση για τις μελέτες αυτές.

6) Ο Ιερέας του Ιερού Ναού είχε καλέσει δύο φορές τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου, όπου από την αρχή τον είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο να χαθεί το έργο ανάδειξης και προστασίας των Μυκηναϊκών τάφων στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.Ενώ επισκέφτηκε και τις δύο φορές τον χώρο ,στην συνέχεια, επέλεξε να μην έχει καμία επικοινωνία με τον Ιερέα του Ιερού Ναού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, για τους λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει. Θεωρούμε πως θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συμβολή του. Εκτιμούμε ότι η παρέμβασή του για να αποτραπεί η υπερβολική καθυστέρηση από το ΚΑΣ θα ήταν καθοριστική και απόλυτη χρήσιμη, για να μην χαθεί το έργο (δυστυχώς σύμφωνα με τα προαναφερόμενα οδεύουμε στην απώλειά του), εφόσον βέβαια αυτός ανταποκρινόταν στις παραπάνω πολλαπλές προσπάθειες για επικοινωνία και ενημέρωσή του, προσπάθειες όμως που δεν τελεσφόρησαν με αποκλειστικά δική του ευθύνη.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, από την αρχή έχει ενημερώσει όλους τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας καθώς και την ίδια την Υπουργό για το θέμα των Μυκηναϊκών τάφων. Σήμερα απευθύνει παράκληση στους Βουλευτές του Νομού μας ,τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, να παρέμβουν αρμοδίως στο Υπουργείο Πολιτισμού άμεσα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση,για την υλοποίηση του έργου και προς όφελος του Πολιτισμού μας,ώστε έτσι να αποφευχθούν τα εκ των υστέρων «κροκοδείλια δάκρυα».

ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ