ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Α. Πουλάς: Με κλειστές συσκέψεις και σχέδια επί χάρτου δεν λύνονται τα αρδευτικά προβλήματα της Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:36:00 π.μ. | | |
Α. Πουλάς
Την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης των έργων αγροτικής ανάπτυξης στο Νομό Αργολίδας τόνισε ο βουλευτής του Νομού και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή σχετικής επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει.


Ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε σε έργα για τα οποία έγινε πρόσφατα σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών. Ειδικότερα, αναφορικά με την αναβάθμιση κεντρικού αντλιοστασίου του Ανάβαλου ο βουλευτής του Ν. Αργολίδας τόνισε ότι υπήρξαν χρονικές περίοδοι στο παρελθόν κατά τις οποίες δεν δούλευαν σωστά οι αντλίες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Αργολικός κάμπος από την ξηρασία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο μία αντλία η οποία έχει παραγωγική δυνατότητα 10 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού την ώρα. Λόγω της αδιάκοπης λειτουργίας της η πιθανότητα βλάβης είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η ποσότητα νερού που θα διοχετεύεται στον κάμπο της Αργολίδας και να μην καλύπτονται επαρκώς οι αρδευτικές ανάγκες των αγροτών.

Σχετικά με την πράξη "Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Ν. Αργολίδας" που περιλαμβάνει 6 υποέργα ο κ. Πουλάς επεσήμανε ότι το πρώτο υποέργο έχει ξεκινήσει από τις 27-6-2011 και ακόμη έχει πολύ δρόμο για την ολοκλήρωσή του γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη παράτασης στην ημερομηνία περαίωσης του. Αναφορικά με την εξέλιξη του υποέργου 6 μετά τον ορισμό αναδόχου τον Σεπτέμβρη του 2021 δεν υπάρχει καμία άλλη εξέλιξη.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής του Ν. Αργολίδας τόνισε ότι οι περιοχές αυτές δηλαδή το Μοναστηράκι, οι Μυκήνες, τα Φίχτια και το Κουτσοπόδι έχουν πάρα πολλά καλλιεργήσιμα στρέμματα και οι ανάγκες για αρδευτικό νερό είναι πολύ μεγάλες.

Για την πορεία της πράξης «Κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στους δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου» ο κ. Πουλάς σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τον αρχικό προϋπολογισμό της σύμβασης και το μεγάλο πρόβλημα είναι η τροποποίηση της μελέτης για την όδευση του αγωγού μεταφοράς εκτός των οικισμών νέας Τίρυνθας και Αγίου Ανδριανού. Επίσης, υπογράμμισε το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει και με το θέμα των δευτερευόντων αρδευτικών δικτύων που είναι απαραίτητα αλλά δεν έχουν περιληφθεί στην πράξη.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Πουλάς ρώτησε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στύλιο πότε επιτέλους θα προκηρυχθεί η πράξη «Έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδας» και ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους ΤΟΕΒ και κατ’ επέκταση στους αγρότες για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους;

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πουλάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Ανάβαλος είναι ένα ζωτικό έργο πνοής και ανάπτυξης για την Αργολίδα. Από το 1970 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα 52 χρόνια μετά το νερό που υπάρχει στις πηγές του δεν διοχετεύεται επαρκώς στους αγρότες και το κόστος του νερού που διοχετεύεται με τις σημερινές συνθήκες είναι θηλιά στο λαιμό των αγροτών. Για αυτό όσο γρηγορότερα δοθεί η δυνατότητα να μειωθεί το κόστος του νερού μέσω των ανανεώσιμών πηγών ενέργειας τόσο το καλύτερο για τους αγρότες.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ