ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Η επιμελητηριακή κοινότητα ζητάει τη γρήγορη έναρξη των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:55:00 μ.μ. | |
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τις θέσεις και τις απόψεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για το νομοσχέδιο «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» και άλλες διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων», ανέπτυξε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο οικονομικός επόπτης της ΚΕΕΕ και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Γερ. Βουτσινάς.


Σύμφωνα με ανακοίνωση, όπως ανέφερε ο κ. Βουτσινάς, το νομοσχέδιο έχει απασχολήσει τον πρόεδρο, Γιάννη Μασούτη, και τη διοικούσα επιτροπή της ΚΕΕΕ, καθώς για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και για τον επιχειρηματικό κόσμο, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά και η στρατηγική τους αξιοποίηση, ώστε να παράγουν το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως ανέφερε, ο κ. Βουτσινάς, θα πρέπει να είναι η γρήγορη έναρξη των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα, το οποίο αναμένεται να κατευθύνει συνολικά πόρους ύψους 3,9 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την ενίσχυση των επενδυτικών τους δράσεων.

Το παρόν νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Βουτσινά πάντα, βελτιώνει σημαντικά το πλαίσιο διαχείρισης και συντονισμού μέσω νέων διοικητικών δομών, μέσα από τη συγκρότηση Επιτροπής Συντονισμού ΕΣΠΑ σε πολιτικό επίπεδο, τη σύσταση Τεχνικής Γραμματείας για την Έξυπνη Εξειδίκευση, τη δημιουργία θεματικών δικτύων, την ανάπτυξη νέων πληροφοριακών συστημάτων κ.ά. Γι' αυτό, είπε, η Επιμελητηριακή Κοινότητα αντιμετωπίζει θετικά τόσο τους στόχους, όσο και τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Παρά ταύτα κρίσιμο ζήτημα είναι, όπως είπε, για την επίτευξη των αποτελεσμάτων του νομοσχεδίου, αλλά και την πλήρωση του στόχου του ΕΣΠΑ, όχι μόνον οι διαδικασίες συντονισμού και διακυβέρνησης αλλά πρωτίστως η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τους ρόλους. Γι' αυτό και πρότεινε τη βελτίωση του άρθρου 64 και του Μέρους Γ', Κεφάλαιο Η' που αφορά τις επιτροπές παρακολούθησης με τη διασφάλιση της συμμετοχής 2 εκπροσώπων των επιμελητηρίων για την ικανή εκπροσώπηση της επιμελητηριακής κοινότητας.

Όσον αφορά τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΟΦΥΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ο κ. Βουτσινάς, τόνισε τη χρησιμότητά της τόσο για την διαχείριση και λειτουργία του Μητρώου όσο και για την ουσιαστική ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων ως πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ως δόρυ της αναπτυξιακής διαδικασίας των επόμενων ετών.

Ο ίδιος σημείωσε: «Ως επιμελητηριακή κοινότητα πιστεύουμε στο διττό ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων. Τόσο στο ρόλο τους στην ανάπτυξη ως ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα αλλά και στο ρόλο τους στη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την παραγόμενη έρευνα και τη βελτίωση των εθνικών επιδόσεων στους διεθνείς δείκτες καινοτομίας, γεγονός που συνιστά πόλο έλξης επενδύσεων και επενδυτών, όπως των τελευταίων δύο ετών οι επενδύσεις Pfizer, Microsoft, Applied Materials, Cisco, EY, Amazon Web Services. Ως ΚΕΕΕ είμαστε διατεθειμένοι να προτρέψουμε τα επιμελητήρια να ανταποκριθούν στις προσπάθειες της εταιρείας δημιουργώντας ένα δίαυλο άμεσης σύνδεσης και ενημέρωσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Άλλωστε, η δικτύωση των startups με την επιχειρηματική κοινότητα και την ελληνική βιομηχανία με σκοπό την ανατροφοδότηση αναγκών της αγοράς, η δημιουργία βάσης δεδομένων για την εύρεση εξειδικευμένων - επιστημονικών θέσεων εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις, η λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης για επενδυτές, όπως angels investors, venture capital funds και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η στοχευμένη υποστήριξή τους με διάφορα δυνητικά μέτρα χρηματοδότησης από την πολιτεία και η χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων, είναι μερικά από τα βήματα που προβλέπονται και πιστεύω ότι θα πάρουν σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια.

Και φυσικά η ολοκλήρωση και λειτουργία στις εγκαταστάσεις ΧΡΩΠΕΙ της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα, στην φυσική έδρα της καινοτομίας και της έρευνας, θα αποτελεί όχι μόνον μία πηγή ανάπτυξης για την Αττική αλλά έναν πόλο έλξης για την ανατολική μεσόγειο και την νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕΕ.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βουτσινάς, επεσήμανε ότι η ΚΕΕΕ, έχει μόνον εύσημα να αποδώσει μετά από 7 χρόνια στην αποτίμηση του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και κατέληξε:

«Ιδιαίτερα τώρα και για αρκετό καιρό ακόμα η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία κινούνται ξανά σε αχαρτογράφητα νερά με τις αναταράξεις να επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις προβλέψεις του πληθωρισμού να αναθεωρούνται διαρκώς επί τα χείρω, σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας διάβρωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η ταχύτερη δυνατή έναρξη της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και του νέου ΕΣΠΑ, είναι το απαραίτητο βήμα ανθεκτικότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ