ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Μουστακοποταμίδα: Ένα σπάνιο ωδικό πτηνό στον υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:10:00 π.μ. | | | |
Μουστακοποταμίδα
Μια Μουστακοποταμίδα ή Ψαθοποταμίδα (Acrocephalus melanopogon), εντόπισε ο φωτογραφικός φακός σε τοποθεσία στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. 
Η Μουστακοποταµίδα είναι ένα ωδικό μικρό εντομοφάγο πτηνό με σχεδόν 13 εκατοστά μήκος. Αναπαράγεται στη βορειοδυτική Αφρική, στη νότια και ανατολική Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Κορσική, την Ιταλία συμπεριλαμβανομένης της Σικελίας, στην Κροατία και τη βόρεια νοτιοανατολική Ευρώπη. 
Στην κεντρική Ευρώπη αναπαράγεται κυρίως στην Αυστρία και το χειμώνα μεταναστεύουν στην Ελλάδα. Προτιμά βάλτους με καλαμιώνες. Φωλιάζει σε χαμηλούς θάμνους ή σε καλάμια πάνω από την επιφάνεια του νερού. Τρέφεται με έντομα και ασπόνδυλα που βρίσκει μέσα στους καλαμώνες. 
Στην Ελλάδα η ψαθοποταμίδα είναι σπάνιο είδος, αλλά αρκετά κοινό και διαδεδομένο το χειμώνα. Φωλιάζει τοπικά, σε λίγους μόνον υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας, κυρίως στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη. Ο συνολικός ελληνικός πληθυσμός του είδους είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά υπολογίζεται σε 50-200 ζευγάρια . Ελάχιστα μελετημένο στην Ελλάδα είδος. 
Πρόκειται γενικά για δειλό και κρυπτικό είδος, που δύσκολα παρατηρείται αλλά εντοπίζεται εύκολα από τη χαρακτηριστική φωνή του. Προστατευόμενο είδος, το μεγαλύτερο μέρος του αναπαραγόμενου αλλά πολύ μικρό μέρος του διαχειμάζοντος στην Ελλάδα πληθυσμού απαντάται σε περιοχές του δικτύου ΖΕΠ/Natura 2000.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ