ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου σε όλες τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων ζητούν οι παραγωγοί

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:17:00 μ.μ. | | |
Πάγος
Αποζημιώσεις για όλες τις ποικιλίες πυρηνόκαρπων που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό Μάρτιο του 2022 ζητούν από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βερίκοκα και δαμάσκηνα έχουν σημαντικές απώλειες παραγωγής σε όλες τις ποικιλίες από τον παγετό. Επίσης ζημιές υπάρχουν σε κάποιες ποικιλίες στα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια αλλά και στα συμπύρηνα. Για αυτό ζητούν να υπάρξει πολιτική απόφαση ώστε να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες που έπαθαν ζημιά και να δοθεί παράταση στην κατάθεση των δηλώσεων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «κάποιες ποικιλίες ήταν στο όριο της ανθοφορίας και δεν αποζημιώνονται. Επίσης υπάρχουν ποικιλίες που είναι νέες και δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο του ΕΛΓΑ. Πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες που έπαθαν ζημιές από τον παγετό στην Ημαθία».

Την αποκατάσταση μίας αδικίας σε βάρος των αγροτών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου και δεν συμπεριελήφθησαν στην Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022 ζητεί με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής.

Στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ ο κ. Τζαμτζής, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Όπως γνωρίζετε κ. Πρόεδρε, στην περιοχή της Σκύδρας, ο παγετός του Μαρτίου προκάλεσε σε πολλές ποικιλίες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία εκτιμήθηκαν και θα αποδοθεί η ανάλογη αποζημίωση. Ωστόσο με την άνοδο της θερμοκρασίας αποκαλύφθηκαν ζημιές και σε ποικιλίες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην Αναγγελία Παγετού της 21/3/2022 και οι καλλιεργητές αυτών των εξαιρουμένων ποικιλιών έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Για την αποκατάσταση της καταφανούς αδικίας ζητούμε να συμπεριληφθούν συμπληρωματικά στην προαναφερθείσα Αναγγελία Παγετού και οι συγκεκριμένες ποικιλίες, καθώς η παραγωγή τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και να δοθεί παράταση σε εύλογη προθεσμία για τις δηλώσεις των κάτωθι ποικιλιών: Άλφα37, Άλφα 39, Αουρέλια, Βένους, Γκλόρια, Εβερτ, Μαρία Μπιάνκα, Μόρτσιανη 90, Όριον, Ρέντβάλεϊ, Ρέντγκολ, Ρεντχάβεν (πρώιμα και όψιμα), Σαν Κλάους, Σουίτ Σκάρλετ, Τζουλάι Λέιντι, Φαγέτ».

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ