ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καταστροφές στα βερίκοκα της Αργολίδας λόγω του παγετού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:36:00 μ.μ. | | | |
Καίσια
Για ακόμα μια φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Αργολίδας βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. 

Έπειτα από τη τεράστια καταστροφή στα πορτοκάλια, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με μεγάλες ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στα βερίκοκα, που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες πολλές περιοχές της Αργολίδας. Από τον παγετό φαίνεται να έγινε ζημιά πάνω από το 80% σε υπερπρώιμη, πρώιμη και μέση ποικιλία στα βερίκοκα. Από τον παγετό δεν γλύτωσαν ούτε τα υπερπρώιμα ροδάκινα, ούτε τα νεκταρίνια.

Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν περαιτέρω τους αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (πχ πετρέλαιο, ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ) και τις χαμηλές τιμές.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους παραγωγούς πορτοκαλιών οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό του Γενάρη, γίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

- Να καταγραφούν οι ζημιές και να δοθούν άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ.

- Να γίνει συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα με την αποζημίωση.

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

- Έργα προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες.



Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ